Minunatele jucării din lemn, de la Dascălu
M-am convins, în ultimii ani, că județul Ilfov, fără doar și poate, este un loc mereu surprinzător. Ultima surpriză am avut-o în comuna Dascălu, când primărița Doina Mănăilă ne-a povestit de un proiect care se desfășoară în localitatea pe care o „păstorește”. Un proiect care m-a făcut să-mi aduc aminte, cu nostalgie, de jucăriile copilăriei.
Articol apărut în nr. 342 al Jurnalului de Ilfov, varianta print. Vezi PDF!
Mărturisesc că nu m-aș fi așteptat ca în această așezare ilfoveană, defavorizată, într-un fel, de puținătatea bugetului, să întâlnesc o mână de oameni implicați într o activitate, aș spune eu, inedită: confecționarea de jucării. Dar nu orice fel de jucării. Jucării din lemn. Este vorba de un proiect de întreprindere socială care s-a înfiripat la Dascălu și care acum, după doi ani de la înființare, se dovedește a fi un succes. Iar un merit în reușita acestei inițiative îl are și primarul Doina Mănăilă, care a pus la dispoziție spațiul în care acum se desfășoară activitatea de producție: clădirea fostului dispensar din Dascălu, care nu mai era folosită de o bună bucată de timp.
Sufletul lemnului trăiește în jucăriile de la Dascălu
Întodeauna am simțit că în orice bucată de lemn trăiește sufletul copacului din care s-a născut. Lemnul emană o căldură, o energie aparte, atunci când îl mângâi, când îi dezmierzi fibra fermă, când îi miroși esența. De aceea, tot ce-i făurit din lemn pare a fi o ființă vie, o frântură din Mama Natură. Iar o jucărie din lemn are ceva din acest farmec aparte, ceva ancestral, venit din negura vremurilor, pentru că primele jucării ale copiilor au fost făurite din această ființă care este lemnul. Iată de ce, atunci când am ajuns în atelierul de la Dascălu, am simțit o emoție aparte la vederea minunatelor jucării ieșite din mâinilor meșterilor de aici. Și, credeți-mă, sunt superbe! Camioane, trenulețe, combine agricole, căsuțe, avioane, mașinuțe de curse, mobilier pentru păpuși, dar și jucării Montessori, pentru bebeluși între 3-9 luni, toate realizate și finisate impecabil. Bineînțeles, nu puteau lipsi nici căluții de lemn, pe care ne dădeam huța, în copilărie.
Povestea nașterii acestui atelier ne-a depănat-o Mihai Niculae, cel care s-a încumetat să pună pe picioare această întreprindere.
Lemnico, o întreprindere de succes
În urmă cu doi ani, Mihai Niculae, managerul Asociației Lemnico, a aflat din presă despre faptul că există un portofoliu de fonduri europene pentru înființarea unor întreprinderi sociale, gestionat de Consiliul Județean Ilfov. În cadrul acestui program, Mihai Niculae s-a înscris la un curs de educație antreprenorială, unde au fost expuse și proiectele disponibile. „Au fost cinci sau șase proiecte. Unii fac lumânări, unii fac gentuțe de damă și bărbătești, noi facem jucării din lemn, alții produc peleți din lemn, iar acestora le furnizăm materia primă, mai exact rumegușul care ne rămâne după prelucrarea lemnului. Am încercat fiecare să folosim cunoștințele pe care le avem. În urma unei selecții efectuată de specialiștii Consiliului Județean, nouă ne a revenit realizarea acestui proiect. Ne-a ajutat foarte mult și dna. Mănăilă, cu sediul în care ne desfășurăm acum activitatea, la curățenie”, povestește Mihai Niculae.
Astăzi, întreprinderea are 6 angajați, toți din localitate, laolaltă cu managerul său. Ca orice proiect de economie socială, el se adresează unor categorii defavorizate ale societății, cum ar fi familiile monoparentale, membri ai comunității rome, persoane fără loc de muncă, sau cu venituri scăzute etc. Cei care lucrează în prezent la Lemnico au urmat cursuri de calificare gratuite, în cadrul proiectului. Mihai Niculae ne-a mărturisit, însă, că are în vedere creșterea numărului de angajați și dezvoltarea activității. „Acum am devenit destul de cunoscuți pe piață și primim multe comenzi. Avem chiar și un magazin online. Deși ne confruntăm cu concurența jucăriilor produse în China, în ultima vreme, însă, constatăm că există o cerere din ce mai mare de jucării din lemn produse în România, pentru că sunt jucării trainice și de calitate. De aceea, ne vom extinde, urmează să construim o hală nouă, în maximum o lună, o lună și jumătate,în care să creăm un flux tehnologic care să eficientizeze procesul de producție și productivitatea. Și, așa cum spuneam, urmează să mai facem și alte angajări”, ne-a vorbit despre planurile de viitor Mihai Niculae.
Comenzi de la clienți de marcă
Am aflat, totodată, că Lemnico nu duce lipsă de comenzi. Odată ce s-a făcut cunoscută pe piață, întreprinderea a început să aibă clienți importanți, cum ar fi Ministerul Transporturilor, Dacia Pitești sau Alstom, firma care se ocupă de mentenanța metroului din București. „Avem un trenuleț realizat aici, care se află acum pe biroul ministrului. Are cinci vagoane și a fost comandat de o firmă care lucrează cu Ministerul Transporturilor. Acum avem o comandă pentru Dacia Renault, de 700 de jucării, modele ale autoturismelor fabricate acolo. Dar lucrăm și pentru persoane fizice, în funcție de comenzile pe care le primim pe site-ul nostru, lemnico.ro”, spune Mihai Niculae.
„Majoritatea modelelor sunt cumpărate de la o firmă din Statele Unite, care ne-a pus la dispoziție atât imaginea jucăriilor respective, cât și schițele acestora, pe repere. Folosim numai lemn de tei, de cea mai bună calitate, care este cel mai potrivit pentru astfel de obiecte, aditivii pentru lipit sunt pe bază de apă, fără toxicitate, iar îmbinările se fac exclusiv cu lemn. Nu există metal în jucăriile noastre, având în vedere că sunt folosite de copii, în special”, ne-a mai precizat managerul Lemnico.
„Dăm formă lemnului”
În atelier, totul emană bună dispoziție. Toți lucrează aici cu plăcere. Stau de vorbă cu două femei, Mihaela Eftimie și Ana Fira. Le întreb cu ce se ocupă. „Dăm formă lemnului”, îmi răspund ele, cu simplitate. „E foarte frumos ce facem noi aici și ne simțim foarte bine”, continuă Mihaela și Ana, într-un glas. Într-o încăpere alăturată, Marian Ilie are aceeași îndeletnicire: dă formă lemnului, folosind un utilaj modern. „Îmi place că nu este o rutină. Nu fac în fiecare zi același lucru”, spune Marian.
„Veteranul” este Mihai Cergheș, de meserie „modelor în lemn”, cum se recomandă el, cel care i-a instruit, „la locul de muncă”, pe ceilalți colegi. Debitează bucăți de lemn, într-un atelier aflat în spatele clădirii principale. „Lemnul este exact ca femeia, trebuie să știi cum să-l mângâi, cum să l iei, cum să-i lucrezi fibra, ca să iasă un lucru bun”, îmi spune Mihai Cergheș, cu satisfacție.