Cu siguranţă ţi s-a întâmplat să radiezi de fericire, să ai o energie debordantă şi dintr-odată să te simţi fără putere, să caşti întruna şi să nu mai poţi sta în picioare de oboseală. Iar când povesteşti prietenelor, părinţilor sau femeilor trecute de prima tinereţe ce ţi s-a întâmplat, să ţi spună că eşti deocheat şi să-ţi descânte. Dar oare, chiar există deochiul sau este doar o superstiţie a oamenilor?
Cine te poate deochea
Da, există. Deochiul este cunoscut ca fiind lucrarea celui rău. O simplă privire plină de venin venită din partea unei persoane, fie bine intenţionată aparent, te poate transforma dintr-un om plin de vigoare întrunul fără vlagă şi cu o sănătate şubredă. Asta pentru că este o acţiune a duhului rău ce-şi răspândeşte otrava în tine, evident, fără ca făptaşul să realizeze acest lucru. Se crede că oamenii care posedă puterea de a deochea s-au născut cu ea, nu au dobândit-o în timp. Fie sunt femei care nu pot avea copii, persoane provenite din familii în care necazurile se ţin lanţ din generaţie în generaţie, oameni care pun mai presus de orice mândria de sine şi obişnuiesc să se laude şi să laude prea mult, şi cei invidioşi din cale afară pe relizările altora. Aşa se explică faptul că te poate deochea până şi cineva care te admiră şi are numai cuvinte de laudă la adresa ta.
Cum te afectează ­privirea mânioasă
O privire rea te poate îmbolnăvi la propriu. Iar manifestările sunt de-a dreptul distrugătoare. Întâi în­cepi să caşti şi să ai dureri de cap însoţite de o stare de somnolenţă care te deboară. În scurt timp ajungi să nu mai poţi sta în picioare, să ai călduri, să te aprinzi la faţă şi să-ţi ţiuie urechile. În cazul în care te confrunţi cu anumite probleme de sănătate, pe lângă aceste simptome poţi avea stări de vomă şi chiar sângerări nazale. Dacă eşti bărbat îţi pierzi potenţa. Bebeluşii şi copiii mici sunt cei mai afectaţi. Ei se îmbolnăvesc şi plâng, iar laptele ma­mei se coagulează şi nu mai pot fi alimentaţi.
Mijloace de izgonire a fenomenului 
Cea mai bună metode de a înfrunta simptomele induse de privirea rea este fără niciun dubiu, rugăciunea. De aceea, încă de la primele manifestări e bine să pui pe cineva sau dacă nu este posibil să-ţi spui singur rugăciunea Tatăl nostru de trei ori şi bea puţină apă sfinţită de preot în biserică. Şi simpto­mele dispar. E bine să ai la tine talismane care ţi oferă protecţie cum ar fi, mătănii, o monedă sau o bijuterie din aur, un ou pe care să-l spargi şi să-ţi faci Sfânta Cruce cu el, un săculeţ cu cărbuni la gât, un cîţel de usturoi pe care să-l legi cu un şnur roşu şi să-l ţii în mână pânâ când îţi revii. Sau, îţi scuipi uşor de trei ori în sân şi rogi pe cineva să-ţi descânte.
Descântec contra  efectelor ochiului rău
Fugi deochi dintre ochi,
Dintre gene și sprâncene,
Din faţă, din corp și mână,
Din picioare și oase,
Du-te peste nouă mări și nouă ţări,
Că acolo te așteaptă
Nouă fete de împărat
Cu mese întinse
Cu fripturi aprinse,
Și când s-o deochea mâţa și câinele
Atunci să se mai deoache (numele),
Atunci și nici atunci.