360 de ghiozdane dotate complet pentru școlarii din 1 Decembrie

Începerea unui nou an şcolar a reprezentat pentru primarul comunei 1 Decembrie, Gheorghe Petre, un prilej de mare bucurie. Pe lângă frumuseţea momentului, dată de privirile emoţionate ale copiilor, un alt motiv de încântare a fost continuarea şi extinderea programului demarat anul trecut (prin care elevilor cu probleme legate de abandonul şcolar li se oferea, în parteneriat cu Partida Romilor, câte un ghiozdan complet echipat cu cele necesare unui întreg an şcolar) de la 100 de elevi la toţi cei 360 din Şcoala gimnazială nr. 1 (structura B, din str. 8 Martie nr.12, clasele 0-IV).

Articol apărut în Jurnalul de ilfov, ediția print, nr. 419

Aşa că, pe 10 septembrie, la ora 10.30, după ce a participat la deschiderea anului şcolar la Grădiniţa “Sf. Nicolae”, din Şos. Giurgiului 220 şi la Şcoala nr. 1 (corpul A, clase V-VIII), primarul Gheorghe Petre, inspectorul şcolar general al judeţului Ilfov, Florentina Costea, şi inspectorul şcolar teritorial Ştefan Bârzoi, deputatul PSD, Cătălin Zamfira, preotul paroh Didel Stroe, preotul coslujitor Daniel Mârșolea şi Bogdan Paraschiv, fost elev al şcolii din Berceni, actualmente secretar general al Partidei Romilor, s-au aflat, din nou, în mijlocul micilor elevi. Festivitatea a debutat cu intonarea Imnului României, după care a avut loc o slujbă de binecuvântare a elevilor, părinţilor, cadrelor didactice şi a şcolii. Părintele Stroe le-a vorbit celor prezenţi despre amintirea faptelor/personalităţilor cu adevărat valoroase ale învăţământului românesc, recomandând profesorilor să evite modele educaţionale – experiment, ale căror rezultate finale nu sunt întotdeauna cele scontate! La rândul său, primarul comunei 1 Decembrie ­le-a urat copiilor un an şcolar cu multe realizări şi le-a vorbit tuturor despre organizarea de şantier care va începe chiar în aceste zile în curtea şcolii. Pentru că aici vor începe lucrările de extindere a unităţii cu şase noi clase, dispuse pe două etaje, făcându-se astfel posibilă derularea orelor într-un singur ciclu, doar de dimineaţă. În aceste condiţii, se vor putea desfăşura diverse alte activităţi extraşcolare, după programul educaţional. “O investiţie importantă, după care va urma şcoala mare”, a spus primarul.

În acest timp, în ­curtea şcolii s-au adus câteva zeci de ghiozdane, complet dotate cu toate cele necesare unui elev, în timpul unui an şcolar, alte câteva zeci aşteptându-i pe copii în clase. În total, 360 de bucăţi, oferite de Primăria 1 Decembrie în parteneriat cu Partida Romilor, demersul având, iniţial, ca scop prevenirea abandonului şcolar din motive financiare. Însă din acest an, pentru că o departajare corectă a elevilor ar fi fost dificilă, s-a decis oferirea acestui ajutor tuturor elevilor din şcoală.

Au urmat la microfon inspectorul şcolar Florentina Costea, deputatul Cătălin Zamfira şi şeful Poliţiei 1 Decembrie, Radu Marian, care au urat elevilor să aibă parte de un an şcolar cu multe reuşite, iar părinţii lor să le fie alături, să-i înţeleagă şi să-i ajute, chiar dacă uneori sacrificiile sunt mari. Pentru că, până la urmă, doar cu un fundament temeinic vor ajunge oameni destoinici, iar părinţii – care acum şi-au găsit timp să-i îndrume, să-i încurajeze şi să le fie alături – se vor bucura împreună cu ei de realizările lor.

 

—————————————————————————————-

La Corbeanca, grădiniţă nouă și tot mai e nevoie

La Corbeanca, prichindeii merg, din 10 septembrie, într-o nouă grădiniţă cu program prelungit, în satul Tamași, realizată la standarde europene.

Prezent la inaugurarea acesteia, dar și la deschiderea festivă a școlilor nr. 1 și nr. 2 din localitate, vicepreședintele Consiliului Judeţean Ilfov, Rizia Tudorache, s-a aratat indignat de faptul că directorul școlii a fost nevoit să meargă după manualele elevilor. “Directorii școlilor nu trebuie să meargă după manuale! În loc să se ocupe de educaţie, au fost transformaţi în cărăuși”, a afirmat Tudorache, nemulţumit fiind și de faptul că, deși s-au dus după manuale, nici măcar nu le-au găsit pe toate (pentru că, onor “editurii unice” nu au fost editate încă toate manualele necesare elevilor în acest an școlar). Așa că, pe bănci, copiii nu au avut toate cărţile, “oprite, probabil, de guvernananţi, pentru propria alfabetizare”, a afirmat Rizia Tudorache.

Rizia Tudorache, viceprețedintele CJ Ilfov şi Valeriu Anton, primarul localității Corbeanca
Rizia Tudorache şi Valeriu Anton, la Grădiniţa din Tamaşi, Corbeanca

La rândul său, primarul Valeriu Anton a reamintit cât de urgentă este realizarea unei școli și a încă unei grădiniţe cu program prelungit, pentru ca elevii să nu fie nevoiţi să mai înveţe în 3 serii. Conducerea primăriei a primit asigurări din partea reprezentantului CJI că va primi sprijinul Consiliului, materializat în cofinanţarea lucrărilor de investiţii, astfel încât, anul viitor, Corbeanca să se mândrească cu alte două structuri educaţionale noi.

———————————————————————————————

Școala 2 din Berceni, cea mai nouă unitate de învăţământ din Ilfov

⬤ Patru săli de clasă, 1 cabinet medical, 1 sală de lectură şi o sală de sport/sală de festivităţi pentru 180 de elevi din ciclul primar

Cea mai nouă unitate şcolară din judeţul Ilfov şi-a primit, luni, elevii, extrem de emoţionaţi. Este vorba de Şcoala primară nr. 2 din comuna Berceni, ridicată de la zero, în timp record, pe locul şcolii vechi, construită în 1820 şi renovată cu mai bine de 10 ani în urmă, devenită între timp neîncăpătoare pentru numărul mare de elevi înscrişi.

Aşadar, cum stă bine la zi de sărbătoare, boboceii din clasele pregătitoare şi elevii din clasele I – IV şi-au pregătit uniformele, şi-au luat părinţii şi bunicii cu ei, buchetele de flori şi ghiozdanele şi au plecat spre şcoala nouă, unde autorităţile locale au pregătit o inaugurare festivă. Au fost invitaţi şi au răspuns „Prezent”, din partea Parlamentului României – deputatul Cătălin Zamfira, prefectul judeţului, Marius Cristian Ghincea, primarul localităţii, Gheorghe Covrigea, inspectorul şcolar general al judeţului Ilfov, prof. Florentina Costea, reprezentanţi ai Poliţiei locale. Intrarea în şcoală a fost decorată cu baloane tricolore, iar două eleve îmbrăcate în port popular i-au aşteptat pe oaspeţi cu pâine şi sare. Imediat după intonarea Imnului de stat al României, directoarele Ioana Haiducu şi Camelia Bolocan au mulţumit edilului din Berceni pentru modul în care a înţeles să-şi respecte promisiunea făcută în urmă cu doi ani de zile – când anunţa demararea lucrărilor de realizare a unei şcoli noi, ridicată cu respectarea tuturor standardelor unei unităţi de învăţământ europene, iar preoţii Cristian Penea, de la Parohia Berceni 2 şi Nicolae Manu, de la Parohia Berceni 1, au ţinut o slujbă de binecuvântare a şcolii, elevilor şi cadrelor didactice. La finalul acesteia, preoţii au urat micilor învăţăcei succes şi multe realizări şcolare, iar oaspeţii s-au adresat, şi ei, pe rând, copiilor şi părinţilor lor.

Chiar o sărbătoare!

Primarul Gheorghe Covrigea s-a declarat încântat să vadă că la ceremonia de inaugurare a noii şcoli au venit şi localnici care nu mai au copii sau nepoţi la şcoală, aceştia dorindu-şi doar să fie prezenţi la momentul de sărbătoare aşteptat cu atât de multă nerăbdare. Şi chiar aveau de ce să aibă emoţii. Pentru că pe cât de bine arată şcoala pe afară, mult, mult mai bine arată în interior! Spaţiile sunt extrem de generoase, clasele sunt luminoase, dotate cu mobilier nou, aer condiţionat, table inteligente. Există o sală de lectură, o sală de sport şi festivităţi, cabinet medical, iar grupurile sanitare sunt funcţionale şi moderne.

“Este o onoare şi pentru mine să fiu astăzi aici, cu voi. Şi mi-am dorit foarte mult acest lucru. Pentru că, în acest an este singura localitate din Ilfov care a investit bani şi a făcut o şcoală nouă. Spiru Haret spunea că «aşa cum arată astăzi şcoala, aşa va arăta mâine ţara!». Nu cred că poţi investi mai bine decât într-o unitate de învăţământ. Şi vă mulţumesc pentru această investiţie, pentru că această şcoală este făcută şi din banii dumneavoastră!”, a spus, la rândul său, prefectul judeţului, Marius Cristian Ghincea.

Şi, tot despre mândria de a participa la această inaugurare festivă a unei şcoli care a devenit deja reper pentru judeţ, din punct de vedere al calităţii construcţiei şi dotărilor, a vorbit şi inspectorul şcolar general, prof. Florentina Costea, adăugând că, pentru astfel de realizări este nevoie de un parteneriat temeinic între administraţia locală – şcoală – părinţi şi elevi.

Deputatul Cătălin Zamfira le-a urat succes copiilor şi l-a felicitat pe primarul din Berceni pentru că a dus la bun sfârşit un proiect de asemenea amploare, în condiţiile în care drumul nu a fost deloc unul uşor.

Şeful Postului de Poliţie Berceni, agent şef principal Gabriel Stoinea, a încheiat seria discursurilor invitaţilor, urându-le elevilor noii şcoli un an plin de succese şi multe note bune!

Tăierea panglicii inaugurale

Onoarea tăierii panglicii, la intrarea în şcoală, a revenit primarului Gheorghe Covrigea şi prefectului judeţului, Marius Cristian Ghincea. Bucăţelele tricolore au fost dăruite de cei doi oficiali unei fetiţe şi unui băieţel, boboci de clasa pregătitoare, care au mulţumit emoţionaţi şi au spus că le vor păstra cu mare grijă! La intrarea în şcoală, oaspeții au fost primiți cu pâine şi sare, după care a urmat o scurtă vizită oficială. În acelaşi timp, toţi copiii care învaţă aici au intrat în clasele lor, şi-au primit manualele şi câte o surpriză “dulce” de care au fost foarte încântaţi.

—————————————————————————————–

Jandarmeria Ilfov alături de elevi

Festivitățile de deschidere a noului an școlar au fost onorate de către efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Ilfov în 16 instituții de învățământ din 10 localități ale județului Ilfov (Ciorogârla, Popești – Leordeni, Chiajna, Măgurele, Brănești, Buftea, Mogoșoaia, Chitila, Voluntari și Otopeni). Jandarmii Ilfoveni au transmis mesajul de asigurare a climatului de liniște și siguranță publică de care este nevoie pentru ca activitatea unităților școlare să se desfășoare în cele mai bune condiții, iar integritatea elevilor și a personalului didactic să fie permanent protejată. Pe parcursul întregului an școlar, ofițeri și subofițeri jandarmi vor patrula pe traseele pe care elevii se deplasează la și de la școală, contribuind astfel la creșterea gradului de siguranță al acestora. De asemenea se vor continua activitățile preventiv – educative și se vor organiza întâlniri cu elevii pentru ca aceștia să cunoască prevederile legale pe anumite domenii de activitate, modul de acțiune în cazul în care sunt martorii producerii unor fapte antisociale, precum și consecințele săvârșirii unor astfel de fapte.