Și în acest an, la cea de-a 12-a ediție, line-up-ul festivalului a cuprins artiști de top, pe gustul petrecăreților

Devenit deja un eveniment cu tradiție în incinta Domeniul Știrbey din Buftea, domeniu care se întinde pe o suprafață de 240.000 mp, ­
într-­un superb parc cu arbori seculari, în perioada 11-13 august a.c. s-a desfășurat cea de-a 12-a ediție a Festivalului Summer Well, headliner-ul ediției fiind Florence and the Machine – formația britanică de muzică indie, fondată în anul 2008 de artista Florence Welch.

Anul acesta, Domeniul Ştirbey s-a prezentat altfel faţă de cum era lumea obişnuită, pentru că s-a construit peste lacul care a trecut printr-un proces de curățare un pod nou, plutitor, s-au realizat multe amenajări spectaculoase, diferite faţă de ediţiile trecute – instalații de artă, zone de mâncare, băutură și relaxare, iar spaţiul pus la dispoziția publicului a fost mult mai generos.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 665, ediția print

Vineri, sâmbătă și duminică, pe cele patru scene amenajate în cadrul festivalului – Main Stage, Hidden Tracks Stage, ­Wiiings Stage și After Party Stage – au evoluat Tom Grennan, Temples, Baby Queen, Cassia LVX Machina, + She + (Corina Sucarov), Hip Hop Birthday Party by CTC, Totally Enormous Extinct Dinosaurs, Du Mad (vineri), Röyksopp, Saint Levant, Lime Cordiale, Biig Piig, The Aces, Acid Arab, Ocean Wisdom, Ayrtn, Ștefan Costea și George Pitariu, Rareș, Iova și Cesar Bitlan (sâmbătă) și Yungblud, SG Lewis, 070 Shake, July Jones, Thus Love, Tommy Genesis, Yellow Days, FC DNB, Paulina, Ana Coman și Kid Francescoli (duminică).

Prima zi de festival a fost sold out grație prezenței minunatei Florence and the Machine. Farmecul versurilor, apariția scenică și ritmurile melodioase au acaparat și fermecat pe oricine se afla pe Domeniul Știrbey, în fața Main Stage. ”Un concert care a oprit timpul”, a apreciat publicul. Care a fost cucerit și de ceilalți artiști prezenți aici – Tom Grennan, cu vocea lui încântătoare, ­Cassia, cu prezența playful, Temples, cu versurile îndrăznețe și Baby ­Queen – o prezență feminină puternică! Tot aici a făcut un show  incendiar, duminică seară, Yungblud. Wiiings Stage powered by Red Bull a avut ca laitmotiv celebrarea hip-hop-ului oldschool și new cu ajutorul băieților de la CTC, Ocean Wisdom, Ayrtn, Ștefan Costea și ­George Pitariu sau 070 ­Shake, Tommy Genesis și FC DNB, iar Hidden Tracks by ING x VISA ne-a introdus unor artiști de senzație – Rareș, Iova, Paulina, LVX Machina și + SHE +, Ana Coman sau Du Mad. Pe ­Afterparty Stage au jonglat cu beat-uri electronice până aproape de răsărit cei de la Totally Enormous Extinct Dinosaurs și, la încheierea festivalului, francezul Kid Francescoli.

Organizare bine pusă la punct

Pentru transportul ”festivalierilor” au fost puse la dispoziție autobuze, din București, de la Autogara Clăbucet (Bdul. Ion Mihalache intersecție cu Calea Griviței), care au circulat la fiecare 10 până la 20 de minute spre Domeniul Știrbey. Pentru că au existat reclamații legate de faptul că unele dintre autobuze nu aveau aer condiționat, ele au fost ulterior înlocuite. S-a mers și cu trenul, evident, cu mașina, iar pentru cei care au ales bicicletele s-a amenajat o parcare specială la intrarea în festival.

Doar pentru prima seară a festivalului, organizatorii au apreciat prezența unui public format din circa 30.000 de oameni! Accesul a fost permis cu brățară, în funcție de categoria de bilet (abonament full pass pentru toate cele 3 zilele de show sau bilet de o zi), copiii sub 12 ani au avut gratuitate, însă trebuiau să fie însoțiți de părinți, care să dețină bilet valabil (un copil – un părinte), iar accesul copiilor cu vârste între 12 și 16 ani a fost permis tot alături de părinți, însă a fost necesar ca și copilul să dețină bilet valabil. Publicul nu a avut voie să intre cu o listă lungă, anunțată de organizatori, de obiecte ”interzise” – spray cu aerosoli, goarne sau vuvuzele, echipamente de înregistrare audio/video profesionale, biciclete, role, scutere, ­skateboard-uri, scaune și lăzi frigorifice, lanțuri, lentile foto detașabile, drone sau jucării controlate prin telecomandă, droguri și/sau substanțe narcotice, artificii și articole pirotehnice, steaguri, flyere, mostre, giveaway-uri și produse promoționale, Hoverboards sau Segways, instrumente muzicale, lampioane sau zmeie, arme, muniție, cuțite sau obiecte contondente, lasere, sticle, mâncare sau băuturi, spray paralizant, animale, selfie sticks-uri sau trepiede, markere, animale de pluș, corturi și saci de dormit, cu excepția celor care au avut bilete de camping, arme de jucărie, pistoale cu apă sau praștii, umbrele, camere video, parfumuri, spray țănțari.

În interiorul domeniului, plățile s-au efectuat doar cu brățara de acces, care se putea încărca cu bani online sau la punctele de încărcare din interiorul festivalului.

Polițiștii și jandarmii ilfoveni, SAB-If, ISUB-If – prevenție, control, gata de intervenție

Vineri, 11 august, în debutul Festivalului Summer Well, prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, împreună cu reprezentanți ai structurilor integrate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, a susținut o declarație de presă. Autoritățile au prezentat măsurile de ordine publică și siguranță dispuse pentru desfășurarea în bune condiții a festivalului, dar și despre cele dispuse în contextul minivacanței prilejuite de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august.

Jandarmii ilfoveni, responsabili cu măsurile de ordine și siguranță la festival, sprijiniți de Gruparea de Jandarmi Mobilă Ploiești, dar și de celelalte instituții din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, au fost prezenți pe traseele de deplasare ale participanţilor și la locul de desfășurare a evenimentului și au recomandat participanților să respecte indicațiile forțelor de ordine și ale organizatorilor pe traseele de deplasare, în apropierea și în incinta Domeniului Știrbey, să nu aibă asupra lor bagaje voluminoase, să aibă răbdare pe timpul verificărilor de securitate și la cozile de acces, să aibă grijă de bunurile personale, să evite implicarea în activități sau acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentelor, să nu consume alcool în exces ori substanţe interzise, etc.

”Rugăm participanții să manifeste prudență și responsabilitate și să respecte măsurile organizatorice, iar dacă sunt martorii producerii unei situații de urgență să se adreseze direct echipelor prezente la festival. Suntem pregătiți să intervenim cu promptitudine oriunde situația o va impune!”, au transmis și reprezentanții ISU București – Ilfov, care au pregătit pentru vizitare, în cadrul festivalului, Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență. Aici, cadrele de specialitate ale ISUB-If, împreună cu voluntarii SMURD, au desfășurat sesiuni interactive de instruire privind modul corect de reacție și răspuns în diferite situații de urgență.

Iar polițiștii ilfoveni au avut grijă la traficul rutier și au organizat, în apropiere de Domeniul Știrbey, o acțiune de amploare, în sistem integrat, cu reprezentanții Agenției Naționale Antidrog și Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, în noaptea de 12/13 august, pentru depistarea persoanelor care conduc sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive. Acțiunea a avut și un rol informativ – preventiv cu privire la riscurile asociate consumului de alcool și substanțe psihoactive, la volan. Conducătorii auto au experimentat ochelarii care simulează optic efectele consumului de substanțe interzise și alcool, au fost informați cu privire la noile modificări aduse de ”Legea Anastasia” – potrivit cărora o persoană care conduce fără drept, sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive și provoacă un accident rutier, soldat cu decesul victimei, va fi condamnată la închisoare cu executare!