Primarul comunei Periș, Albu Anghel, a anunțat că cele două unități de învățământ preșcolar noi, cu program prelungit, care au fost finalizate recent în comuna Periș, vor fi  trecute în administrarea unităților de învățământ care urmează să le gestioneze în relația cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 638

Grădinița Brătulești și Grădinița Periș vor putea deveni funcționale și își vor deschide porțile pentru a îi primi pe preșcolari, cel mai probabil începând cu anul școlar 2023-2024, astfel încât părinții din comuna Periș să aibă posibilitatea de a-și lăsa copiii în siguranță, într-un mediu cât mai prietenos, cât timp ei sunt la muncă.

Grădinița Brătulești va fi predată către Școala Brătulești, pentru ca Inspectoratul Școlar Ju­de­țean Ilfov să stabilească organigrama pentru educatori și personal auxiliar.

La fel, și la Grădinița Periș va avea loc o procedură similară de predare a unității către Liceul Teoretic Nr. 1 Periș, urmând întocmirea organigramei de către IȘJ Ilfov.

Primarul Albu Anghel a reamintit că instituțiile de învățământ preșcolar reprezintă un serviciu foarte important pe care administrația locală trebuie să îl acorde părinților.

Grădinița Brătulești este amplasată pe strada Grigore Alexandrescu nr. 2, iar potrivit datelor tehnice, unitatea va funcționa cu trei grupe de vârstă preșcolară, respectiv grupa mică, adică copiii cu vârsta de 3-4 ani, grupa mijlocie, adică ­copiii cu vârsta de 4-5 ani și, bineînțeles, grupa mare, pentru copiii care se încadrează în palierul de vârstă 5-6 ani. Fiecare grupă va fi alcătuită din maximum 20 de copii și va avea educatoare cu studii de specialitate și experiență în lucrul cu cei mici.

Grădinița nouă a fost realizată în baza unui contract de asociere cu Consiliul Județean Ilfov, pentru Brătulești, și va fi susținută financiar de la bugetul local. ”Cota noastră de participare este de aproximativ 1 milion de lei. Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de aproximativ 4 milioane de lei, actualizată”, a spus primarul Albu Anghel.

Potrivit edilului comunei Periș, Grădinița Brătulești dispune de toate sistemele de siguranță împotriva incendiilor prevăzute de lege, precum și un izolator și un cabinet medical, bucătărie și sală de mese. Potrivit documentației proiectului, s-a dorit realizarea unei grădinițe cu o suprafață construită de 564 metri pătrați. Grădinița a fost construită pe structură în cadre din beton armat, închideri din zidărie de cărămida GV, planșee (inferior și superior) din beton armat, în regim de înălțime parter, iar șarpanta a fost realizată din lemn de rășinoase ecarisat și ignifugat. Cele trei săli de grupă sunt dotate cu grup sanitar propriu, există bucătarie și sală de mese, un hol multifuncțional, cabinet medical și cameră tehnică. Prin proiect, s-a asigurat acces carosabil și acces pietonal în incintă, fiind amenajate locuri de parcare în incintă, teren de joacă pentru copii, platformă, împrejmuire și spații verzi. În proiect este menționat faptul că această construcție este dotată cu toate facilităţile necesare funcționării.

După cum am mai relatat, lucrările au fost terminate anul trecut și la Grădinița Periș, o unitate de învățământ preșcolar similară celei din Brătulești, astfel că cel mai probabil, ambele instituții vor fi funcționale începând de anul acesta. ”Ambele unități au câte trei clase a douăzeci de copii”, a spus primarul. Grădinița din Periș, situată pe strada Principală, lângă liceu, are o suprafață de aproximativ 650 mp și a fost realizată cu fonduri de la Ministerul Educației.