Având în vedere numărul mare de persoane care merg la sala de fitness sau aleg să desfășoare diverse activități sportive fără să consulte medicul înainte, specialiștii Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca, au inițiat și demarat un nou program de prevenție cardiovasculară. Aceștia vor să informeze populația cu privire la riscurile la care se expun cei care încep să facă sport, fără un control medical în prealabil.

Medicii avertizează! Sportul fără investigații clinice, în prealabil, crește riscul de a dezvolta com­plicații cardiovasculare gra­ve, care pot duce la infarct miocardic, accident vascular și chiar la deces, la vârste tinere. Și, din păcate, în țara noastră nu există o lege care prevede  obligativitatea evaluării cardiovasculare, înainte de a începe o activitate sportivă. Amatorii intră în sala de fitness doar în baza unei declarații pe propria răspundere. Doar sportivii de performanță sunt investigați medical, în mod regulat. Pentru a evita situațiile în care viața le-ar putea fi în pericol, dr. Clara Alexandrescu, a demarat,  sâmbătă, 27 iunie, un program de sensibilizare a amatorilor de sport și a celor ce prezintă risc de a dezvolta boli de inimă și vase sanguine.

La lansarea proiectului, a fost prezent și ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, unul dintre promotorii stilului de viață sănătos și susținător al programului de prevenție demarat de CardioRec. “Din 2004, de când am început să promovez sportul ca stare de bine și stil de viață sănătos, recomand ca, înainte de a se recurge la sportul de masă, să se facă un consult medical. Evaluarea clinică este indispensabilă pentru a se evita situația de acum două luni când, un mare artist român, a fost găsit în camera de hotel, în comă. Susțin programul inițiat și demarat de dr. Clara Alexandrescu. Este un medic deosebit care, pe lângă meseria de cardiolog pe care o exercită cu profesionalism și dăruire, ne ajută și pe noi, sportivii. Dr. Alexandrescu are grijă și de inima unor sportivi de-ai noștri. Îi mulțumesc pentru tot ceea ce face”, a menționat ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, cu acest prilej.     

“Este un concept care trebuie să cuprindă toată România și trebuie susținut de toate sălile de fitness și sport din țară. Mai ales că România ocupă un îngrijorător loc trei în lume la mortalitatea prin bolile cardiovasculare. La fiecare 20 de minute, o persoană suferă un accident vascular cerebral, iar la fiecare 30 de minute, alta face infarct. Descoperirea precoce a bolii cardiovasculare este cea mai bună metodă de a evita instalarea bolii cronice. Vârsta de 40 de ani, fumatul, colesterolul mărit, surplusul de greutate sau înscrierea la o activitate sportivă reprezintă motive pentru a demara o evaluare cardiovasculară completă. Boala cardiacă precoce nu doare și poate trece neobservată mulți ani, dacă pacienții nu fac testare la efort. De aceea, prin intermediul programului lansat astăzi, punem la dispoziția acestor persoane un pachet de investigații medicale care include consult, electrocardiogramă, test de efort, ecografie cardiacă și de tiroidă. Oamenii trebuie să știe că nu oricine poate să facă sport. Activitățile sportive fără o testare înainte pot declanșa tulburări de ritm cardiac severe, infarct miocardic sau accident vascular cerebral. În sala de sport se intră numai la recomandarea medicului. Restul, este interzis”, a explicat dr. Clara Alexandrescu, specialist cardiologie și, totodată, unul dintre fondatorii CardioRec.

“Poți să arăți și la 50 de ani, la fel de bine ca la 20-30 de ani și să fii și la fel de sănătos. Este important să faci sport pentru că sportul adaugă ani vieții și viață anilor. Statisticile arată că riscul de deces prematur scade cu 28% dacă faci efort fizic 30 de minute pe zi. Iar dacă o să crești timpul de efort la o oră pe zi, riscul de deces scade cu 48%.  Însă, trebuie să știi că sportul îți adaugă un plus de sănătate și frumusețe, numai dacă starea fiziologică îți permite. Ia aminte! Înainte să vii la sala de fitness, mergi la medic pentru o evaluare cardiacă! Și nu uita că trebuie să ai o alimentație echilibrată, să te odihnești suficient, să nu consumi băuturi alcoolice și substanțe interzise”, atenționează Flo­rin Uceanu, antrenor de fitness și culturism, multiplu campion național și campion balcanic, unul dintre cei mai împătimiți susținători ai programului demarat de specialiștii CardioRec.  

“Sfătuiesc pacienții cardiovasculari să facă mișcare. Dar numai la recomandarea medicului specialist. Înotul, mersul pe bicicletă, alergarea ușoară sunt antrenamente bune pentru inimă. Frecvența și durata efortului fizic, trebuie stabilite de medic, în funcție de starea fiziologică a persoanei în cauză, de antrenamentul în prealabil al fiecăruia și de scopul activității. Exercițiile se pot face atât la sală, cât și acasă, dacă se respectă recomandările medicului. Pentru amatori de sport, spinning-ul este o activitate sportivă care antrenează foarte bine inima, respirația, condiția fizică în general. Orice activitate fizică, pentru a avea rezultate remarcabile, trebuie efectuată cu o ritmicitate de trei-cinci ori pe săptămână, în ședințe de câte 50 de minute”, recomandă dr. Valentin Afrim, medic de familie în orașul Otopeni. 

Pacienții cardiovasculari împărtășesc recomandările specialiștilor. Lucru dovedit de Emil Hapoianu, un fost pacient al Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca, în vârstă de 75 de ani, prezent la lansarea oficială a campaniei, care ne-a explicat cât de mult s-a îmbunătățit starea sa de sănătate după efortul fizic realizat la recomandarea cadrelor medicale specializate. „Am venit aici (n.r. – la Centrul CardioRec, din Corbeanca) după un triplu bypass făcut la Institutul Fundeni, din Capitală, în urmă cu trei ani. Am fost internat la CardioRec zece zile, pentru recuperare. Am făcut gimnastică medicală și tot ceea ce a inclus terapia de recuperare. Când am venit la spital eram terminat și fizic și psihic. Mă mișcam foarte greu, abia mă deplasam și oboseam repede. Dar, cât am stat aici, m-am simțit în siguranță, pentru că am fost supravegheat permanent de cadrele medicale specializate. Și rezultatul se vede. După cele zece zile de internare, am plecat acasă, la București, la volanul mașinii. Acum ies cu nepoțeii la plimbare, în parc, îi duc și-i aduc de la grădiniță, conduc mașina fără probleme. Le recomand tuturor să facă mișcare la indicația specialistului. Eu fac cam 30 de minute pe zi de bicicletă și tot cam atât merg pe jos”, ne-a spus Emil Hapoianu.