Primăria orașului Popești – Leordeni are o preocupare cotinuă pentru îmbunătățirea capacităților educaționale pe teritoriul pe care îl administrează, educația fiind o prioritate absolută. Orașul PopeștiLeordeni se confruntă însă cu provocarea edilitară generată de explozia urbanistică a ultimilor 10 ani, care se traduce prin dublarea populației, preponderent cu oameni tineri, cu copii. Din fericire administrația orașului a înțeles și a acceptat provocările și face eforturi permanente pentru a găsi soluții și a le implementa rapid, mai ales când este vorba despre copii.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 511

Vești bune de la administrația orașului Popești-Leordeni: primarul Petre Iacob a anunțat că în noul an școlar, preșcolarii orașului se vor putea bucura de noua Grădiniță Nr. 4, mult așteptată. Lucrările la obiectivul ”Grădiniță 8 Grupe – SP+P+1E, brașamente la utilități și amenajare teren în șoseaua Olteniței nr. 27”, se apropie de final. Acest proiect înseamnă, de fapt, realizarea noii clădiri care va adăposti, de anul acesta, Grădinița Nr. 4 din Popești-Leordeni.

Grădinița Nr. 4 din Popești-Leordeni, cunoscută și ca grădinița Transcom, a funcționat într-o clădire care nu mai făcea față numărului de copii de vârstă preșcolară din zonă pe care o deservea. A reieșit necesitatea extinderii ei sau realizarea unei construcții noi cu o capacitate mai mare.

În ultimii ani au fost înaintate tot mai multe cereri de înscriere în învățământul preșcolar, mai ales cel cu program prelungit, care nu au putut fi rezolvate, determinând astfel o criză a locurilor. Grădinița Nr. 4 funcționa cu o capacitate de 60-70 de preșcolari, dar primea până la 160 de copii, întro clădire veche, care, din punct de vedere funcțional și calitativ, nu mai corespundea exigențelor unei construcții cu această destinație, toți parametri de funcționare fiind sub cei normați și recomandați.

O clădire nouă cu dotări ultramoderne

Primăria orașului Popești-Leordeni a implementat contractul de execuție a lucrărilor de demolare și construcție a noii Grădinițe Nr. 4, fostă grădiniță Transcom, în vederea modernizării acesteia și măririi capacității în ceea ce privește numărul de copii preșcolari pe care îi va putea adăposti unitatea de învățământ”, a anunțat primarul Petre Iacob, menționând că proiectul a fost implementat în baza unui contract de asociere cu Consiliul Județean Ilfov.

Vechea clădire a fost demolată, iar în locul ei a apărut o clădire nouă, moderrnă și care se anunță extrem de primitoare pentru copilașii orașului Popești-Leordeni. Pe durata de derulare a lucrărilor, factorii de decizie de la nivelul Primăriei orașului Popești-Leordeni au hotărât ca activitatea ce se desfășura în fosta grădiniță să fie mutată într-o clădire închiriată de primăria orașului și modernizată la standardele necesare desfășurării activității în condițiile cele mai bune, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru copii preșcolari.

Orașul Popești – Leordeni se dezvoltă în ritm amețitor

Primarul a reamintit că orașul Popești-Leordeni este un pol de dezvoltare, probabil, unul dintre cele mai mari din țară, și cu siguranță cel mai mare din zona București-Ilfov. ”Dacă în 2012 vorbeam de aproximativ 18.000 de locuitori înregistrați la Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei, acum avem peste 40.000 de locuitori. Foarte mulți tineri s-au mutat în orașul Popești-Leordeni, dar nu și-au făcut și mutația, în cartea de identitate. Neam trezit cu un val de cereri de înscriere a copiilor în unitățile de învățământ, la toate categoriile, de la creșă, grădiniță, școală”, a explicat edilul. În grădinița veche se aflau circa 160 de copii, înghesuiți în 4 grupe, pentru că s-a încercat satisfacerea tuturor cererilor venite din partea părinților.

”Această investiție rezolvă parțial problema”, a mai spus primarul Petre Iacob, care ne-a precizat că se lucrează la proiectul care presupune găsirea unei soluții constructive pentru Grădinița Nr. 5. Copiii care se vor muta în noua clădire a Grădiniței Nr. 4 vor avea parte de foarte multe surprize frumoase pentru că în primul rând, vor beneficia de dotări moderne și de condiții de siguranță sporite conform normelor în vigoare. S-a luat în calcul tot ceea ce este necesar pentru ca noua grădiniță să funcționeze în condiții optime: mobilier modern pentru clase, bucătărie și spălătorie, amenajare interioară modernă cu materiale speciale, conform standardelor europene și un loc de joacă atractiv. Capacitatea noii Grădinițe Nr. 4 va fi de 240 de copii, repartizați în 8 grupe. Pentru a sublinia preocuparea administrației din Popești – Leordeni pentru educație, reamintim că Grădinița Nr. 3 este prima unitate autorizată din oraș, pe segmentul de securitate la incendii.

”În primăvara anului 2019, am început modernizarea Grădiniței Nr. 3, prin implementarea scenariului de securitate la incendiu pentru siguranța copiilor și a personalului care lucrează în grădiniță, la nivelul clădirii și la exterior”, ne-a spus primarul Petre Iacob. Modernizarea a avut ca finalitate și amenajarea unui loc de joacă, la standarde europene. Pentru siguranța la incendii s-a montat un sistem de detecție antiincendiu cu avertizare. Există de asemenea hidranți la exterior și uși antiincendiu. Primarul Petre Iacob a subliniat că investițiile în sistemul de învățământ continuă, iar Educația rămâne o prioritate și în viitorul mandat.