Personalitățile orașului Buftea au vizionat prima reprezentație de zile mari: spectacolul de teatru ”Tache, Ianke și Cadâr”, în regia lui Horațiu Mălăiele.

Personalitățile ora­șului Buftea, dar și ale comunității ilfovene, ­i-au fost alături primarului Gheorghe Pistol la mult așteptata inaugurare a Palatului Cultural Buftea, când maestrul Horațiu Mălăele, alaturi de Mihai Constantin, Dana Dogaru, Razvan Vasilescu, Adrian Ciobanu, Maria Veronica Vârlan și Matei Constantin au ridicat publicul in picioare la finalul piesei „Tache, Ianke și Cadâr“.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 679, ediția print

Vineri seara, a avut loc inaugurarea Palatului Cultural Buftea, evenimentul fiind marcat de un spectacol de teatru cu o distributie de zile mari, care s-a încheiat în ropote de aplauze.

Profesori, medici, oameni de cultură, oameni politici, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai deconcentratelor, dar și reprezentanți ai mediului economic buftean ­și-au dat întâlnire la inaugurarea Palatului Cultural al orașului Buftea, un obiectiv mult așteptat și pentru a cărei realizare administrația orașului a depus foarte multe eforturi și a avut nevoie de foarte multă susținere.

”Când investești în cultură, investești în viitor”

”Faptul că suntem cu toții prezenți aici demonstrează că acest palat cultural ne este de folos. Este momentul să ne axăm pe cultură, pe ceea ce putem schimba în bine. Acest lucru este posibil numai prin implicare directă, care trebuie să vină de la autorități locale, autorități centrale, directori de centre de învățământ, directori de centre de cultură, cadre didactice, până la fiecare cetățean în parte. De acțiunile fiecăruia dintre noi depinde ca acest palat cultural să prindă viață. Primăria Buftea a înțeles că atunci când investește în cultură, investește în viitor. De aceea, investițiile în învățământ și cultură sunt esențiale, pentru că de aici vin roadele imediate. Am avut sprijinul Consiliului Județean Ilfov, atât din punct de vedere financiar, dar și din punct de vedere moral, de încurajare a inițiativelor menite de a crește calitatea actului educațional și cultural. Nu ne rămâne decât să le urăm celor care vor activa în acest palat cultural să aibă un început bun, în care provocările să se transforme în experiențe frumoase. ­Ne-am gândit foarte mult cu ce să venim în deschiderea palatului cultural. Formații de muzică populară am avut, formații de muzică ușoară asemenea, dansuri populare și moderne am avut, aici activează și ansamblul Doina Ilfovului. Ne-am gândit să venim cu o piesă de teatru, și nu oricare: Tache, Ianke și Cadâr, în regia maestrului Horațiu Mălăiele”,  a declarat primarul orașului Buftea, ­Gheorghe Pistol.

Și astfel, cele aproape 250 de locuri ale sălii Palatului Cultural Buftea au fost ocupate de publicul încântat că, în sfârșit, și-a deschis porțile, iar primul gong a fost dat pentru un spectacol care de cele mai multe ori, atât în București, cât și pe scena marilor teatre naționale, se joacă cu casa închisă.

”Tache, Ianke și Cadâr”, după Victor Ion Popa, în regia lui Horaţiu Mălăele, este o comedie savuroasă în trei acte, scrisă în 1932 şi pusă în scenă în acelaşi an la Teatrul Maria Ventura. Spectacolul a fost montat pentru prima dată la Bulandra, în 1957, de regizorul N. Al. Toscani. Horaţiu Mălăele a  adus pe scena Palatului Cultural Buftea cele trei tipologii umane, întrupându-l pe evreul Ianke şi distribuindu-i în rolurile turcului Cadâr şi românului Tache pe Răzvan Vasilescu şi pe Mihai Constantin. Alături de cei trei interpreţi principali, din distribuţie au făcut parte Dana Dogaru, Adrian Ciobanu, Maria Veronica Vârlan şi Matei Constantin. Scenografia spectacolului i-a fost încredinţată Mariei Miu. Piesa aduce în prim plan povestea de viață a celor trei prieteni negustori, abordând cu subtilitate problematica rasei, credinţei și religiei, a statutului identitar individual şi de grup, reamintindu-ne astfel că diferențele nu sunt neapărat un motiv de disensiuni și că buna înţelegere poate funcţiona pe fondul acceptării și al asumării a ceea ce ne definește şi ne diferențiază de ceilalți.

”Sunt 30 de ani în care orașului Buftea i-a lipsit acest palat cultural. După 30 de ani, orașul Buftea și-a recăpătat Palatul Cultural”, ne-a mai spus edilul orașului Buftea.

Un nod cultural, pe zona de Nord a Bucureștiului

După mai mult de 25 de ani de procese, Primăria Buftea a câștigat în instanță fosta casă a sindicatelor, înainte de 1989, casă de cultură, pe care timp de doi ani a amenajat-o și a redat-o vieții culturale a orașului. Prin hotărâre de Consiliului Local, s-a decis  ca numele instituției să devină Palatul Cultural Buftea. ”Au fost reabilitate toate spațiile, pe care vrem să le dotăm ca ateliere. Sala de spectacole dispune de 250 de locuri, există și un spațiu expozițional, unde pentru inaugurare au fost deja organizate două expoziții, iar la etaj va funcționa o bibliotecă. ISU ne-a determinat foarte mult să facem investiții foarte mari privind siguranța împotriva incendiilor. Geamurile de la sala mare sunt rabatabile, s-a investit masiv pentru a respecta cerințele ISU și putem spune că avem acum poate cea mai dotată clădire din punctul de vedere al reglementărilor ISU, din Buftea și poate chiar din Ilfov”, a precizat edilul.

Acesta a mai menționat că directorii de școli și-au programat deja serbările de sfârșit de an aici. ”Centrul Cultural Buftea va rămâne în continuare deschis, acolo facem pregătirile și apoi venim pe scena mare și le prezentăm. Centrul Cultural Buftea va rămâne un corp adiacent, unde vom avea spectacole de dimensiune mai mică. De anul viitor, toată agenda culturală va fi stabilită de la început, vom avea piese de teatru lunar, vrem să aducem și spectacole pentru copii și ne propunem cât mai des piese de teatru de talia celei cu care s-a făcut inaugurarea. Urmează ca în parteneriat cu CJI, să se inițieze colaborări pentru ca în felul acesta să vină instituții de cultură care să susțină evenimente culturale. Să fim astfel pe zona de Nord a Bucureștiului un nod cultural”, a precizat primarul Gheorghe Pistol.