Micii apicultori pot accesa fonduri prin subMăsura 6.3

Pentru a veni în sprijinul apicultorilor care până acum nu puteau să acceseze fonduri europene din cauza dimensiunii stupinei pe care o dețineau, adică a numărului mai mic de familii de albine, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a hotărât reducerea valorii dimensiunii economice minime pentru fermele mici la 4.000 de standard output, adică producție standard (SO). Până acum, erau considerate ferme mici cele cu o producție între 8.000 și 11.999 SO.

Potrivit lui Cati Dobre, șef serviciu în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), această măsură va permite și apicultorilor cu un număr mai mic de familii de albine să poată accesa bani europeni pentru susținerea și dezvoltarea activității lor.

Pot deveni eligibili crescătorii cu mai mult de 75-76 de familii

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a precizat că, în urma acestor modificări, vor deveni eligibili și apicultorii cu mai mult de 75-76 de familii de albine, față de 153, cât era până acum. De menționat că regulamentele europene stabilesc valoarea SO valabil pentru familiile de albine la 52,26.

Submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, are ca scop sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente per­formante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.

Nu se pot „sparge” stupinele!

Pentru a fi eligibilă, stupina trebuie să fie înregistrată de solicitant ca microîntreprindere/întreprindere mică, în nume propriu sau sub forma de organizare eligibilă pentru accesarea sprijinului, cu cel puțin 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului prin intermediul submăsurii 6.3, în Registrul Unic de Identificare – APIA și/ sau în Registrul Național al Exploatațiilor – ANSVSA, precum și la Primărie, în Registrul Agricol. Nu se pot „sparge” stupine pentru accesarea fondurilor europene, această acțiune fiind considerată ca o creare de condiții artificiale.

Ce condiții trebuie să îndeplinească solicitanții

  • să fie persoane juridice române;
  • să acţioneze în nume propriu;
  • să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de Finanţare;
  • să fie absolvenți de 8 clase.

Sprijinul nerambursabil este de maximum 15.000 de euro, care se acordă
în două tranșe astfel: 75% din cuantum la primirea deciziei de finanțare,
iar 25% în maximum trei ani de la decizie.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.346