Rețete și diete

Preparatele din carne de porc ce au făcut deliciul sărbătorilor de iarnă, cresc riscul agravării bolilor cardiovasculare, a tulburărilor gastrice, hepatice, biliare, pancrea-tice. Cu siguranţă, savoarea specială, inconfundabilă, te-a îndemnat în zilele Crăciunului şi ale Anului Nou să consumi mâncărurile tradiţionale cu o poftă exagerată, fără moderaţie. Deoarece, carnea de porc este plină de grăsimi nesănătoase, a venit momentul să începi detoxifierea organismului. Merele sunt vedetele în lupta cu toxinele.

Cum îţi îmbunătăţesc fructele starea de sănătate  

Merele conţin: 

 acid malic – o substanţă care le oferă gustul uşor acrişor. Acidul malic din compoziţia lor îţi stimulează digestia fiind indispensabil după o perioadă în care ai con-sumat multe grăsimi

 fibre – la o sută de grame de mere ai asigurat un aport de cinci grame de fibre, lucru care te ajută să-ţi reglezi tranzitul intestinal şi să elimini la timp  toxinele din organism 

 vitamina C – este esenţială pentru creşterea imunităţii în sezonul rece. Vitamina C îţi protejează aparatul respirator şi constituie un tratament excelent pentru in-fecţiile căilor res­­piratorii care-ţi afectează sănătatea pe timp de iarnă  

 vitamina A – ai nevoie de ea ca să-ţi îmbunătăţeşti vederea, să ai o piele catifelată şi în zilele cu vânt puternic, ploi sau ninsori  

 vitaminele din complexul B – care sunt considerate şi vitaminele energiei. Ele îţi ţin tensiunea arterială în limita valorilor normale, te calmează în momentele de stres maxim şi îţi oferă posibilitatea de a te concentra asupra activităţii de zi cu zi. E bine să ştii că vitaminele din complexul B constituie un bun adjuvant în tratarea durerilor musculare 

 fier – îţi alungă starea de oboseală din timpul zilei de lucru şi îţi protejează ficatul şi stomacul după mesele copioase de sărbători 

 calciu – are grijă de inima ta în zilele friguroase de iarnă, te ajută să previi coagularea sângelui şi problemele dentare, inclusiv, durerile osoase  

 sodiu – îţi asigură buna funcţionare a sistemului nervos şi a musculaturii.  

Cura cu mere pentru eliminarea toxinelor 

După multele zile în care ai consumat mâncăruri din car­ne greu digerabilă, e momentul să treci pe o dietă cu fructe, merele fiind la îndemâna ta, uşor de procurat şi de tolerat de organism. Timp de două zile, consumă o cantitate mare de mere în stare proaspătă şi bea suc obţinut din aceste fructe. E bine să mănânci cam un kilo-gram – un kilogram şi jumătate de mere pe zi. Sucul e bine să ţi-l prepari acasă, şi să-l bei atunci când e proaspăt pregătit.  În acest mod, vei elimina mai uşor toxinele.

Sucul de mere, cel mai bun energizant

Sucul proaspăt de mere îţi stimulează activitatea musculară și este unul dintre cele mai bune remedii naturale contra asteniei. De aceea, este recomandat cu precă-dere sportivilor, lucrătorilor pe șantier, și în general persoanelor care depun mult efort fizic. Nu înlocui sucul natural preparat în casă, cu cel achiziţionat din comerţ care conţine zahăr și conser­vanţi pe­ri­culoși pen­tru sănătate.

Reţete pe alese, de la bucătari culese

Mere coapte cu sos de coniac 

Ingrediente

 4 mere de dimensiuni egale

 fructe uscate cât mai variate – cocos, smochine, curmale, stafide și ananas

 unt pentru uns forma

 2-3 linguri de zahăr brun

 2-3 linguri de pesmet

 1 linguriţă scoriţoară, un vârf de nucșoară și un praf de ghimbir.


Ingrediente pentru prepararea sosului de coniac 

 250 ml lapte;  5 linguri zahăr brun;  3 linguri amidon;  50-60 ml coniac.

Mod de preparare: 

Ia o tavă de ceramică sau de sticlă termorezistentă, unge-o cu puţin unt și presară o lingură de pesmet. Apoi, spală bine merele și curăţă-le de coajă pe alocuri. Scobește-le cu grijă ca să nu găurești fundul fructului. După ce le scobești umple-le cu fructele uscate pe care le-ai amestecat în prealabil cu scorţișoara, nucșoara și ghimbirul. Așează merele în formă și treci la prepararea sosului. Pregătește apoi sosul de coniac. Pune laptele cu zahărul brun într-un vas pe foc, păstrând puţin lapte pentru a-l combina cu amidonul. Când zahărul este complet topit adaugă coniacul și amidonul amestecat bine cu două-trei linguri de lapte pe care le-ai păstrat separat și lasă ingredientele să fiarbă până se îngroașă. Toarnă cremă în fiecare măr cu o lingură, iar la final, amestecă pesmetul rămas cu două-trei linguri de zahăr brun și presară-le peste mere. Introdu merele în cuptor circa 25 de minute și servește-le cu sosul de coniac.

Spumă de mere

Ingrediente

 4 mere de dimensiuni egale;  zahăr vanilat  

 1 plic de frișcă;  ciocolată rasă (facultativ).

Mod de preparare: 

Spală bine merele și curăţă-le de coajă. Taie fructele cuburi și fierbe-le împreună cu zahărul vanilat. Scurge le bine și dă-le într-un loc la răcit. Apoi trece fructele prin blender pasează-le bine și le amestecă-le cu 200 de grame de frișcă. Pune totul totul în cupe și presară ciocolata rasă. Păstrează spuma la frigider.