Guvernul pregăteș­te o nouă hotărâre pentru alocarea de fonduri bugetare către primării, banii fiind de­stinați finan­țării Programului de dezvoltare a infrastructurii și a unor baze sportive din mediul rural. Procedura de finanțare are în vedere repartizarea pe proiecte a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată. De asemenea, Guvernul intenţionează să decidă şi suplimentări de bugete la ministerele Educaţiei, Dezvoltării Regionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din Fondul de rezervă bugetară. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, în urmă cu o lună, că fondurile ministerelor rezervate diferitelor proiecte, precum construcţia de piscine, vor fi reorientate către alte programe, adăugând că el nu are o mare “apetenţă” pentru piscine săpate în diferite localităţi, deoarece România nu este “o ţară de înotători”. Săptămâna trecută, Guvernul a a acordat bani primăriilor din Fondul de rezervă bugetară pentru finanţarea unor proiecte şi achitarea arieratelor, cele mai mari sume din punct de vedere valoric fiind acordate consiliilor judeţene şi primăriilor conduse de reprezentanţii partidelor aflate la guvernare, în principal PDL.
Pentru ca operaţiunea să fie posibilă, Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, mai multe legi şi a introdus derogări de la normele actuale, suspendând pe tot parcursul acestui an regula conform căreia autorităţile locale nu pot primi bani din Fondul de rezervă decât dacă şi-au redus plăţile restante. Legislaţia în vigoare prevede că Guvernul poate acorda bani din Fondul de rezervă numai primăriilor în cazul cărora plăţile restante înregistrate la sfârşitul anului anterior celui în care sunt solicitate alocaţiile sunt mai mici decât restanţele din anul precedent. În acelaşi timp, Executivul a introdus o derogare de la Legea finanţelor publice şi şi-a acordat dreptul de a putea aproba, până la sfârşitul acestui an, alocări de sume din Fondul de rezervă şi pentru plata arieratelor.
Conform Legii finanţelor publice, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului pot fi alocaţi bani doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar. Premierul Ungureanu a convins coaliţia ca fondurile către administraţiile publice să fie alocate pe baza a două principii, respectiv pentru proiecte europene în derulare care necesită cofinanţare şi pentru achitarea arieratelor. (G.L.)