Cum o recunoşti şi care sunt cele mai eficiente tratamente?

Aproape 90% din populație se confruntă cel puțin o dată cu un episod de durere de spate, astfel că incidența acestei patologii a devenit o problemă recurentă și de o reală importanță pentru societatea modernă.

Dr. Mihail ­Dăncescu, ­medic primar ­neurochirurg 

Hernia de disc se manifestă mai exact la nivelul discurilor aflate între vertebrele coloanei și constituie una dintre cele mai serioase boli de natură neurologică, prin numărul mare de cazuri și prin intensitatea suferinței produse. 

Cauzele instalării herniei de disc sunt multiple, cel mai adesea fiind cauzată de predispoziția generală a oamenilor către sedentarism și limitarea efortului fizic, traumatizarea discului în urma tensionării puternice, sau din cauza presiunii crescute la nivel lombar. În urma unor astfel de traumatisme, sau chiar și din cauza procesului natural de îmbătrânire, discul intervertebral își modifică poziția obișnuită, acesta având rolul fundamental de a absorbi șocurile la care este supusă coloana vertebrală și de a asigura protecția acesteia. 

Primele semne de boală 

De aceea, debutul her­niei de disc este adesea marcat de instalarea lombalgiei (a durerilor de spate). În funcție de zona afectată, senzația de durere se manifestă diferit. Dacă este vorba de un disc intervertebral poziționat la nivel lombar, durerea va iradia în zona feselor, coapselor și picioarelor, în special sub genunchi. Dacă discul se află în partea superioară a coloanei vertebrale, în zona gâtului, senzația de durere se va manifesta la nivelul umerilor și brațelor. Mai mult, aceste dureri cresc progresiv în intensitate și sunt, adesea, însoțite de senzații de amorțeală, furnicături sau slăbiciune.  

Operația fără incizie, terapia ideală a durerilor de spate 

În funcție de stadiul de evoluție și complexi­tatea simptomelor, in­di­cațiile terapeutice pentru hernia de disc încep în prima fază cu tratamentul medicamentos, bazat pe antiinflamatoare sau miorelaxante și progresează, în majoritatea cazurilor, cu intervențiile neurochirurgicale. Vreme îndelungată, procedu­rile neurochirurgicale au fost privite cu teamă și reticență, fapt ce a condus mai departe chiar și la evitarea acestora. Însă, odată cu apariția conceptului de chirurgie spinală minim-invazivă, aceste temeri nu mai sunt justificate. Nucleoplastia este o astfel de procedură minim-invazivă, care se adresează în mod specific pacienților cu hernie de disc. Avantajul este că dispar senzațiile de durere și se diminuează semnificativ posibilitatea apariției problemelor neurologice mai grave, precum pareza sau tulburările de sensibilitate, fără incizie. Procedura de nucleoplastie durează aproximativ 20 de minute, iar perioada de spitalizare este de o zi, timp în care pacientul se poate odihni în salon, după care poate pleca acasă.