S-au prescris și se vor realiza gratuit pentru beneficiari, peste 5.000 de perechi de ochelari de vedere

O mobilizare impresionantă pentru caravana ”Ilfov, prin ochii tăi”, proiect unic la nivel național, inițiat de Consiliul Județean Ilfov și derulat în parteneriat cu Lensa, primăriile ilfovene care au aderat la campanie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov și Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea, în comuna Chiajna.

Articol apărut în Jurnalul de ilfov, ediția print nr. 703

 

O lună de zile, în perioada 15 aprilie – 17 mai 2024, în patru locații, simultan – la Casa de Cultură ”Doamna Chiajna” (sat Chiajna), la sediul Serviciului de Evidență a Persoanelor din Str. 1 Decembrie 1918 (sat Roșu), la Sala de sport a Școlii Gimnaziale ”Petru Rareș” (sat Dudu) și în Militari Residence, iar rezultatele au fost impresionante. 3.255 de persoane au fost consultate; s-au prescris și se realizează fără costuri din partea beneficiarilor – 5.023 de perechi de ochelari cu dioptrii; 1.709 persoane au avut nevoie de două perechi de ochelari (aproape și distanță); 7 persoane au avut nevoie de trei perechi de ochelari (distanță, aproape și distanță intermediară indicați pentru calculator); 97 de persoane nu au prezentat tulburări de vedere, însă 11 persoane cu primit recomandarea de a merge la medicul oftalmolog, pentru investigații mai amănunțite.

Primarul comunei Chiaj­na, Mircea Minea, s-a declarat impresionat de numărul celor care au dorit să-și controleze vederea și a mulțumit CJ Ilfov pentru inițiativă. ”Cred că suntem cu toții de acord asupra faptului că vederea este cel mai important simț dintre toate pe care le avem. Din diverse motive, omitem să facem controlul, atât de important, la ochi. Acum, programul ”Ilfov, prin ochii tăi” oferă această șansă!”, a spus edilul, adăugând că, în Chiajna s-au înregistrat mai multe recorduri, în ceea ce privește campania – cele mai multe locații, în același moment, cea mai lungă perioadă de staționare a optometriștilor Lensa ­într-o localitate, cele mai multe consultații – firește, dar și cel mai mare număr de perechi de ochelari ce se realizează pentru beneficiari.

Fără a pune la socoteală comuna Chiajna și orașul Pantelimon – unde și aici s-a desfășurat recent această campanie, la aproape un an de la debut (sfârșitul lunii iunie 2023), programul are un bilanț extraordinar – peste 15.000 de consultații și aproape 26.000 de perechi de ochelari cu dioptrii, realizate de Lensa, fără costuri din partea beneficiarilor finali.

Un proiect cu beneficii incontestabile

Reamintim că, prin programul ”Ilfov, prin ochii tăi”, Lensa efectuează consultații optometrice gratuite și oferă ochelari cu dioptrii sau recomandări către oftalmolog, după caz, persoanelor eligibile, înscrise în campanie. Pentru a putea fi înscriși, solicitanții sunt obligați să facă dovada apartenenței în categoria grupurilor vulnerabile prin documente care le certifică situația de fapt. Proiectul se adresează persoanelor vârstnice și persoanelor încadrate în categorii vulnerabile, cu vârsta de peste 18 ani, care trebuie să întrunească, cumulativ, următoarele condiții de eligibilitate: să aibă domiciliul sau reședința pe raza județului Ilfov; să se încadreze într-o categorie, astfel: pensionari cu pensie de max. 2.500 de lei (dovada fiind cuponul de pensie); grupuri vulnerabile – persoane de 18 ani, care pot certifica situația de fapt, astfel: au dizabilități (certificat de handicap); beneficiază de ajutor social/șomaj/pensie de urmaș având venit cumulat de max. 2.500 de lei; persoane cu venit cumulat per membru de familie de max. 2.500 de lei; familii monoparentale cu venit de max. 2.500 lei/membru de familie; familii cu mai mult de doi copii, cu venit de max. de 2.500 de lei/membru de familie; persoane lipsite de locuințe și adăpost.

Lensa poate efectua, cu o caravană, maximum 40 de consultații/zi și poate staționa într-o localitate, conform protocolului, în funcție de numărul de beneficiari care solicită programări. În cazul în care fluxul de programări este foarte mare, Lensa suplimentează numărul caravanelor, iar costurile echipelor suplimentare sunt suportate integral de către Consiliul Județean Ilfov.

Obligațiile celor două unități medicale ilfovene partenere sunt de a asigura gratuit și de a stabili consultații oftalmologice pacienților care au primit recomandarea Lensa, în baza biletului de trimitere emis de medicul de familie.

Prin această campanie, Consiliul Județean Ilfov și-a propus să crească nivelul de informare și conștientizare al popu­lației cu privire la afec­țiunile oculare și im­por­tanța efectuării la timp a examenelor optometrice pentru corecția și detectarea precoce a afecțiunilor de vedere.