Conform MADR, impozitele din agricultură se vor calcula diferențiat începând cu 1 ianuarie 2014. Direcțiile Agricole vor oferi prețurile de referință, ca bază pentru calculul impozitelor, iar Ministerul de Finanțe va fi autoritatea care va calcula efectiv impozitele.

Conform ministrului Agri­culturii, până în anul 2013 impozitul era calculat la producția declarată, mai exact 2% din total, adică circa 219 lei la hectar, la nivel național. După ce s-a introdus norma de venit, care nu mai ia în calcul norma declarată, ci face o medie, impozitul pe hectar a scăzut undeva la 98 de lei, sumă în care a fost introdusă CAS, astfel că, toți cei care plătesc acest impozit sunt și asigurați. 

Dar, agricultorii consideră că noua formă de impozitare îi dezavantajează. Majoritatea fermierilor români consideră că primesc cu o mână și dau cu o alta. În opinia lor, noul sistem de impozitare face ca nu mai puțin de 30% din subvenții să se întoarcă înapoi la stat, sub formă de taxe. Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, consideră că noul sistem de impozitare nu va genera o creștere a veniturilor la bugetul de stat, pentru că autoritățile nu au mijloace să verifice declarațiile fermierilor.