Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a aprobat nivelul primei unice de garantare ce se va practica, în anul 2014, în cadrul schemei de garantare pentru agricultură.

Conform unui comunicat MADR, nivelul primei unice de garantare ar urma să fie de 1, 25 la sută pe an pentru beneficiarii garanțiilor acordate de fondul de garantare al Creditului Rural – IFN SA, pe schema de garantare pentru agricultură, atât pentru garanțiile existente în sold la 31 decembrie 2013, cât și pentru cele acordate în cursul anului 2014. „Acesta se va aplica pentru măsurile 121 – «Modernizarea exploatațiilor agricole» și 123 – «Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și silvice», pentru partea acoperită de prevederile art.36 din Tratatul instituit de Comunitatea Europeană.

 Decizia a fost luată în urma propunerii venite din partea Fondului de Garantare a Creditului Rural, în vederea creării condițiilor necesare pentru continuarea schemelor de garantare. Practicarea unei prime de garantare unice de 1,25% pe an prezintă avantaje și prin diminuarea costurilor suportate de beneficiari cu efecte favorabile în implementarea proiectelor și creșterea absorbției fondurilor europene”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

Valoarea primei de garantare se stabilește anual, la propunerea gestionarului fondului de garantare, în funcție de condițiile pieții și se aprobă prin ordinul ministrului Agriculturii.