Obrazul subțire cu cheltuială se ține

Potrivit datelor publicate pe site-ul Camerei Deputaților, cheltuielile cu deputații, din ianuarie până în decembrie 2013, au fost de 106.808.364 de lei. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat în luna aprilie a anului trecut, acestea cifrându-se la peste 9,6 milioane de lei, iar cele mai mici în august, acestea fiind de aproape 7,77 milioane de lei.

Cheltuielile Camerei inferioare a Parlamentului cu deputații reprezintă veniturile, diurna pentru deplasarea la Palatul Parlamentului și în circumscripțiile electorale, cazarea, transportul, telefonia mobilă, salariile personalului angajat în cadrul birourilor parlamentare, bunuri și servicii tot pentru birourile parlamentare și deplasările în străinătate. Veniturile totale ale deputaților din decembrie 2012 până în decembrie 2013 au fost de peste 24 de milioane de lei, iar pentru diurna privind deplasarea aleșilor la Palatul Parlamentului și în circumscripțiile electorale — de peste 8 milioane de lei. Pentru cazarea deputaților în primul an de mandat, Camera a avut cheltuieli de peste 17,5 milioane de lei, pentru transport de 6.286.857 de lei, iar pentru telefonia mobilă de 308.854 de lei. Cheltuielile pentru salariile personalului angajat în birourile parlamentare și pentru bunuri și servicii tot pentru birourile deputaților au fost de 50.765.725 de lei. 

Cele 171 de deplasări ale deputaților în străinătate realizate în perioada ianuarie — decembrie 2013 au costat Camera Deputaților peste 1,6 milioane de lei. În decembrie 2012, deputații nu au făcut nicio deplasare externă. Deplasarea externă din 2013 cu costurile cele mai ridicate a fost participarea la Forumul Economic de la Astana a președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cu o delegație. Deplasarea a costat Camera Deputaților 96.291 de lei. 

De asemenea, participarea a nouă persoane din partea Parlamentului la cea de-a doua parte a sesiunii ordinare 2013 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, organizată în Franța, timp de șase zile, a costat peste 78.000 de lei. 

O altă deplasare care a avut nevoie de resurse financiare însemnate a fost participarea deputaților Ionuț Stroe, Florin Pâslaru, Cezar Preda, Attila Korodi, Alina Gorghiu, Ana Birchall și a senatorilor Viorel Badea și Damian Drăghici, în perioada 24-28 iunie 2013, la lucrările celei de-a treia părți a sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a avut loc la Strasbourg. Cheltuielile pentru această deplasare au fost de aproape 46.500 de lei. 

Și participarea deputa­ților Ionel Palăr și Ioana Dumitru și a senatorului Dumitru Oprea la cea de-a 128-a Adunare a Uniunii Interparlamentare și Reuniunile Asociate, organizată în martie 2013 în Ecuador, se numără printre deplasările externe care au costat mai mult. Cele zece zile de deplasare a parlamentarilor la această acțiune au fost finanțate cu peste 43.000 de lei.