În luna ianuarie a acestui an, vă relatam despre un proiect demarat în 2013, prin care 15 producători de legume din Vidra se asociaseră într-o cooperativă. Mai mult, ei reușiseră să semneze un contract, pentru livrarea produselor lor, cu un lanț de supermarket-uri din România. Acum, la șase luni de la prima întrevedere cu membrii cooperativei, am dorit să aflăm cum se descurcă aceștia cu onorarea contractului, mai ales după grindina din luna mai, care le provocase pagube importante.

Pentru a afla cum mai stau lucrurile, l-am vizitat pe Sorin Popa, noul director executiv al Cooperativei „Legume de Vidra”. L-am găsit trebăluind prin curte, alături de soția sa și cele două fiice. Cătălina și Alina plantau semințe de salate în plăcile alveolare pentru răsaduri. Directorul cooperativei vidrene ne-a povestit ce s-a mai întâmplat în perioada scursă din luna ianuarie.

Un contract ca o provocare, pentru legumicultorii vidreni

Din 15 membri ai cooperativei „Legume de Vidra”, doar 7 participă la contractul cu rețeaua de supermarket-uri. În cadrul acestuia, legumicultorii primesc sămânță, fertilizatori și consultanță din partea unui inginer agronom specializat în legumicultură, care, practic, controlează producția și respectarea condițiilor impuse de beneficiar. Aplicarea diferitelor substanțe este strict supravegheată, analizele efectuate scoțând în evidență faptul că legumele de Vidra au un conținut de nitrați și nitriți mult sub normele admise. Contractul prevede ca membrii cooperativei să livreze roșii, ardei gras, salată și vinete pentru această rețea de magazine. Livrarea se va desfășura, conform celor stabilite, până la sfârșitul lunii octombrie. „Ceilalți opt membri ai cooperativei nu participă la acest contract deoarece au suprafețe mai mici de solarii, care nu le permit să facă față comenzilor”, ne lămurește Sorin Popa. 

Prekos și Zadurella, roșii gustoase pentru bucureșteni

La Vidra, conform contractului, se cultivă două soiuri de tomate. Prekos, un hibrid de origine bulgară și Zadurella (V 370), hibrid franțuzesc. Cele două soiuri au fost selectate  pentru gustul lor foarte bun. Acest soi, Zadurella, este cultivat de doi dintre membrii cooperativei, Sorin Popa, pe o suprafață de 1.000 de mp și George Oprea, pe 2.000 de mp. Producția stabilită, prin contract, este de 4,5 kg pe plantă, aceasta însemnând aproximativ 14 tone la mia de metri pătrați, pe care se pot cultiva cam 3.500 de plante. Hibridul Prekos are productivitate mai mică. Chiar dacă pe 1.000 de metri pătrați se pot cultiva 4.500 de plante, de la una singură se pot culege doar 1,5 kg de tomate. „Prekos este un hibrid cu ciclu determinat. Deja, acum, prima recoltă a fost culeasă s-au scos vrejurile și s-au plantat noile răsaduri. Vedeți, la Zadurella se obține o singură recoltă, în timp ce la Prekos avem două. Astfel, productivitatea mai scăzută a acestui hibrid este, oarecum, compensată”, ne precizează Sorin Popa. Transportul legumelor este asigurat tot de membrii cooperativei. Pentru aceasta, ei au reușit să achiziționeze un camion frigorific, cu o capacitate de transport de 3,5 tone.

Grindina nu a reușit să-i descurajeze

Grindina din mai i-a afectat grav pe legumicultorii din Vidra. „Mie, mi-a distrus cam 2.000 de metri pătrați de folie de solar, iar unuia dintre colegii noștri de cooperativă, vijelia i-a afundat solarul în pământ, pe o latură, iar pe latura cealaltă stâlpii de susținere i-au fost smulși. Dar, până la urmă, a reușit să-și refacă solarul”, povestește Sorin Popa. În solariile învelite cu folie de bună calitate, pagubele au fost mai limitate. „La mine, grindina a distrus folia, în mare măsură, dar firele de roșii au scăpat, în mare parte, nevătămate, datorită grosimii foliei”, spune Sorin Popa. La salată, însă, Sorin Popa nu a mai avut același noroc. „Când a venit grindina, salata era gata de recoltat. Aveam vreo 7.000 de bucăți. Au fost distruse aproape în întregime. N-am avut ce să fac, le-am aruncat…”, își amintește cu necaz interlocutorul nostru. Mai mult, spune el, în urmă cu trei săptămâni, o altă furtună a smuls folia de pe solar și a distrus o altă recoltă de salată. „Am fost, cu toții, foarte afectați!”, exclamă Sorin Popa.

 Reprezentanții lanțului de magazine au venit și ei, la fața locului, să constate amploarea pagubelor. Conform spuselor lui Sorin Popa, aceștia au dat dovadă de înțelegere față de întârzierile în livrarea produselor, înregistrate ulterior. O mână de ajutor le-a întins și Consiliul Județean Ilfov, care a alocat o sumă de 1 milion de lei, din fondul de rezervă, pentru a-i ajuta pe legumicultori să iasă din acest impas. 

Contractul a fost onorat, totuși, în proporție de 80%

În urma acestor evenimente, prima recoltă a fost întârziată cu aproape o lună. Totuși, în ciuda urgiei din luna mai, la sfârșitul lunii iunie, legumicultorii au reușit să să livreze primele tomate. Din această cauză, ei nu au reușit să își achite obligațiile contractuale decât în proporție de 80 la sută. Partenerii de contract au înțeles, însă, situația și nu au aplicat penalizări.

Sorin Oprea este, totuși, optimist. El crede că, până la sfârșitul perioadei de contractare, dacă vremea va ține cu legumicultorii, afacerea se va dovedi una profitabilă și avantajoasă pentru ambele părți. Un avantaj important pentru membrii cooperativei implicați este acela că au posibilitatea să livreze, în totalitate, producția obținută. 

Situația lor în acest contract este departe de a fi ușoară. Dar, așa cum spuneam, ei nu cedează. Mai mult, în rândurile lor și-au manifestat intenția să se înscrie și alți producători din Vidra. Și, dacă afacerea se va dovedi profitabilă, sunt convins că numărul lor va crește. Oricum, de salutat inițiativa rețelei de magazine care s-a gândit să aducă, înapoi, pe masa românilor, gustul legumelor de odinioară, atât de apreciate de-a lungul vremii.

Ce fel de roșii să cumpărăm

I-am povestit interlocutorului nostru că, deseori, roșii din piață au vine galbene în interior și sunt crocante. Iată ce m-a sfătuit: „ Când cumpărați roșii din piață, acestea nu trebuie să fie tari. Ele trebuie să fie bine coapte și mai moi, chiar dacă sunt puțin crăpate. De asemenea, roșia trebuie să se rupă cu ușurință.” Lucru care mi-a fost confirmat deîndată. Sorin Popa a luat o „zadurellă”, frânt-o în două și mi-a dat să gust. Pentru o clipă, zeama gustoasă mi-a adus aminte de roșiile din grădina bunicii…