Sensul giratoriu din Bălăceanca este aproape finalizat

Ritmul de dezvoltare al comunei Cernica determină administrația locală să demareze noi proiecte și să facă cât mai multe investiții. Primarul Gelu Apostol, cu sprijinul Consiliul Local, a prevăzut pentru anul 2023 numeroase proiecte de investiții importante pentru comunitate.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 651, ediția print

Un proiect foarte important pentru comuna Cernica este giratoriul din Bălăceanca, care este aproape finalizat. Obiectivul este situat la intersecția de la Spitalul de Psihiatrie ”Eftimie Diamandescu”, între DJ 301A și DC 55 și este vital pentru fluidizarea traficului, într-o zonă aflată în plină dezvoltare. Pentru acest proiect, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov, s-a lucrat la amenajarea rondului central, la finisarea trotuarelor, dar și la asigurarea zonelor pentru scurgerea apelor acumulate. Ultimul pas este reprezentat de așternerea asfaltului pe partea carosabilă.

”Este un proiect așteptat de locuitorii din comuna Cernica, satul Bălăceanca, iar beneficiile vor fi resimțite din plin, deoarece va fluidiza traficul în perspectiva dezvoltării zonei, în viitorul apropiat. Prin construirea acestui sens giratoriu se urmăresc nu doar fluidizarea traficului, ci și creșterea siguranței rutiere”, a subliniat primarul Gelu Apostol.

Creșă nouă, în satul Căldăraru

Asigurarea unei edu­cații de calitate și accesul la servicii pentru toate palierele de vârstă reprezintă obiective permanente pentru administrația din Cernica. Pentru aceasta s-a decis construirea unui centru de zi pentru copii, adică o creșă, în satul Căldăraru, pe Strada Bisericii, nr. 18. Finanțarea este asigurată din bugetul local, iar proiectul se va realiza prin schimbarea destinației fostei Școli Nr. 4 Căldararu, din Strada Bisericii, nr. 18 și operaționalizarea unei creșe, cu un număr de 4 săli de clasă pentru maximum 4 grupe, cu capacitate totală de 70 de copii. Mai exact proiectul prevede organizarea a 2 grupe mijlocii a câte 15 copii și 2 grupe mari a câte 20 copii, la creșa din satul Căldăraru, comuna Cernica. ”Scopul acestei creșe este de a asigura copiilor o educație de calitate, într-un cadru modern, acoperind astfel cererile părinților. Proiectul este necesar, în vederea creșterii capacității sistemului de învățământ ce cuprinde educația timpurie antepreșcolară”, a explicat edilul.

Infrastructura rutieră, modernizată prin program PNDL

Pentru că infrastructura rutieră este importantă în orice așezare, în satul Căldăraru, în perioada septembrie 2022 – aprilie 2023, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), au fost efectuate lucrări de modernizare a părții carosabile pe mai multe străzi: Aleea Brândușelor, Aleea Merilor, Intr. Garoafei, Intr. Ghiocei, Intr. Patriei, Intr. Lalelei. Lucrările au constat în modernizarea sistemelor de scurgere pentru apele pluviale și asfaltarea părții carosabile.

Sportul, important pentru comunitate

Ca urmare a creşterii demografice, se dorește construirea unei baze sportive care să deservească în primul rând satul Poșta și în al doilea rând întreaga comună, ne-a mai anunțat primarul Gelu Apostol, subliniind că este foarte important pentru dezvoltarea localității ca localnicii să aibă acces la spații special amenajate pentru practicarea sportului.

Baza sportivă din Strada Cimbrului, sat Poșta, va fi realizată cu finanțare de la bugetul local și va avea regimul de înălțime P+1. Construcția va avea vestiare pentru gazde, vestiare pentru oaspeți, grupuri sanitare și dușuri, spațiu de relaxare, spații depozitare și anexe. Beneficiarii proiectului vor fi locuitorii comunei care doresc să facă sport, precum și membrii Clubului Sportiv Cernica, urmând ca acest spațiu să fie destinat practicării fotbalului. Potrivit edilului, în cel mai scurt timp, baza va beneficia și de un teren multisport.