Grădină școlară, ”spital de plante”, pomi din soiuri rare, excelență în înverzirea urbană – sunt doar câteva dintre proiectele derulate în această unitate școlară ilfoveană
Ne-am obișnuit de mult timp ca elevii Liceului Tehnologic ”Cezar Nicolau” din Brănești să participe constant, cu satisfacție nedisimulată, la proiecte ”verzi”, care au în centrul lor grija față de natură, biodiversitate sau securitate alimentară. Săptămâna trecută a fost vorba despre un astfel de proiect nou, inițiativa ”Copiii iubesc natura”, o acțiune de plantare de bulbi floriferi, în curtea liceului, activitate sprijinită de Centrul de Excelență Pentru Resurse Educaționale Agro-Alimentare și Dezvoltare Durabilă – AgriEdu CEX – și de Ambasada Olandei din România alături de Kapiteyn B.V. din Olanda.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 625, ediția print
Așadar, după ce au primit kiturile necesare derulării proiectului (în care sunt implicate 15 școli din București și din județele Ilfov, Buzău și Ialomița), fiecare având câte 500 de bulbi floriferi (de lalele, narcise, brândușe, muscari și ceapă ornamentală, plante care înfloresc în intervalul martie – iunie), un ghid pentru profesori, caiete de lucru pentru copii, plantatoare și/sau mănuși, seturi de etichete pentru plante, liceenii de la ”Cezar Nicolau” s-au apucat de plantat, în zona pregătită în prealabil, între clădirile cu destinația ”Seră” și ”Cantină”, din curtea unității de învățământ.
Elevii au de acum înainte misiunea de a îngriji și urmări dezvoltarea plantelor, în diferite vârste de evoluție, facilitându-le astfel o experiență educațională care îi implică direct, iar la finalul proiectului, în primăvară, când florile vor colora curtea liceului, va avea loc și un concurs de fotografie.
“Vor avea ocazia să înțeleagă legătura dintre flori și insectele polenizatoare, producerea hranei și diversitatea plantelor”, ne-au spus specialiștii Centrului de Excelență pentru Resurse Educaționale Agro-Alimentare și Dezvoltare Durabilă, detaliind că, pentru concursul din luna aprilie 2023, fiecare școală din proiect trebuie să își fotografieze grădina înflorită și să transmită fotografia prin e-mail la agrieduromania@gmail.com și info@kapiteyn.nl. Cele trei școli care vor fi desemnate câștigătoare vor primi vizita reprezentanților producătorului de bulbi și a celor care sprijină campania, pentru evenimentul de premiere.
Arie Veldhuizen, reprezentant al Olandei și consilier pentru Agricultură, Alimentație și Natură pentru România – Bulgaria și Republica Moldova le-a urat succes în activitate elevilor de la ”Cezar Nicolau” și, după ce a aflat detalii despre activitățile legate de mediu derulate aici, s-a declarat convins că aceștia se vor afla printre câștigători.
”Sistemul de grădini școlare există în Olanda de peste 100 de ani. În fiecare an, copiii învață să semene, să planteze, să cultive, să recolteze și să gătească legume și fructe. Vom completa acest prim pas susținând în următoarele săptămâni plantarea de arbori și plante perene pentru a asigura elevilor posibilitatea de a derula activități practice și dobândi competențe noi în grădina școlii, în context real”, ne-a explicat Florentina Nanu, reprezentanta AgriEdu CEX.
Pași siguri spre câștigarea titulaturii de centru de excelență pentru formarea profesională în domeniul înverzirii urbane
Grădina care va folosi liceeniilor de la ”Cezar Nicolau” în procesul educațional cuprinde și o seră cu funcțiuni viitoare extrem de interesante – ”spital de plante” și zonă experimentală și, tot în curtea liceului vor fi amenajate și alte zone verzi, unde se vor planta pomi, unii dintre ei din soiuri extrem de rare, după cum ne-a dezvăluit Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor din România și secretar general al Asociației Peisagiștilor din Europa, specialistul care coordonează ”înverzirea” curții Liceului Tehnologic ”Cezar Nicolau” din Brănești.
De altfel, potrivit declarației directorului Liceului Tehnologic ”Cezar Nicolau” din Brănești, Marinela Culea, și a inspectorului școlar general adjunct al ISJ Ilfov, Cristina Ghiță, din anul școlar următor, se intenționează înființarea în cadrul unității școlare a unei clase cu specializarea ”grădinar urban”.
Reamintim de altfel că, Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau” ar putea deveni unul dintre cele șase centre de excelență în formarea profesională în domeniul înverzirii urbane, la nivel european, în acest scop fiind parte, alături de parteneri din Danemarca, Olanda, Finlanda, Spania și Cehia, de Fundația WorldSkills România și compania Terano Construct din Platforma Europeană pentru Înverzire Urbană. Aceasta își propune să îmbogățească cunoștințele și să dezvolte abilitățile necesare profesioniștilor în abordarea problematicii biodiversității urbane, bunăstării și adaptării la climă în spațiul urban, precum și să lărgească expertiza specialiștilor din acest domeniu.
Și, spre exemplu, din dorința de a dezvolta abilitățile necesare profesioniștilor referitoare la gestionarea spațiilor verzi, Asociația Peisagiștilor din România în parteneriat cu WorldSkills România și Liceul Tehnologic “Cezar Nicolau” au organizat în mai 2022, la Brănești, primul curs de introducere în arboricultură destinat personalului care activează în domeniul gestionării spațiilor verzi urbane, precum și pasionaților. Acesta a urmărit dobândirea abilităților de bază pentru utilizarea și aplicarea conceptelor cheie: inventarierea, evaluarea, gestionarea și monitorizarea arborilor din mediul urban.