SFT – Complexul turistic Astoria, din Snagov
Sunt unul dintre reporterii care am scris de-a lungul timpului, din pasiune, despre subiecte automobilistice. În urmă cu câteva zile, m-am aflat pe aleile Complexului Turistic Astoria, din Snagov. Motivul? Reprezentanţa din România a unei mărci de super clasă a industriei auto vest-europene a organizat un eveniment de prezentare a unor modele noi, recent intrate pe piaţa noastră. După ce totul s-a încheiat, am hoinărit puţin pe aleile Complexului. Prilej cu care, memoria de reporter mi-a readus în prim-plan subiectul devalizării SFT.
Subiectul pare acum părăsit de atenţia opiniei publice. Dar tema nu e nicidecum uitată de rechinii tunurilor de afaceri necurate, nici până azi limpezite de justiţia noastră vigilentă sau DNA.
Un mare patrimoniu, proletar
Ca să nu fie nici un dubiu: în titlu, referirea mea ţintește exclusiv „extazul roșu, comunist“. Se știe că detașamentele muncitorești ale CFR-iștilor au fost braţul proletar al luptei împotriva regimului burghezo moșieresc. Iar legendele rezistenţei muncitorești, de la Vasile Roaită, până la Gheorghiu-Dej au făcut ca această armată proletară să se bucure pe timpul comuniștilor de „recunoștinţa nemăsurată a tuturor oamenilor muncii“. Patrimoniul CFR a fost uriaș. Vile în staţiuni de odihnă, hoteluri, complexuri turistice, terenuri de mare valoare, în cele mai căutate zone ale orașelor și în afara lor au intrat, după decembrie ’89, în „gospodărirea“ atentă a SFT.
La mezatul datoriilor neverosimile
Cred că de cel puţin 10 ani, presa e plină de aceste anunţuri pentru opinia publică și atenţionări ale forurilor aflate în drept să stopeze acest jaf. La început, el a fost banditesc. Acum el e anunţat la vârful guvernanţilor, iar justiţia se face să nu vede. Între timp se acumulează datorii, dobânzi cu ghiotura, iar în scurt timp marea avere a SFT va ajunge să fie dată numai pentru o parte din sumele dobânzilor acumulate.
Manevre de culise și jaf la bucată
Vă aduceţi aminte, odată cu mine, de scandalurile în legătură cu Hotelul Astoria din București. Milioane de euro
s-au topit acolo unde trebuia să se întâmple „alchimia“, adică în conturi cu dedicaţie. Apoi executările silite au fost la ordinea zilei. Vânzările unor terenuri cum a fost cel de la Sinaia al SFT, însumând 55.000 de metri pătraţi, cu o valoare de peste 16 milioane de euro, s-a vândut la preţul ridicol de 2 sau trei milioane de euro. Garniturile de epocă, patrimoniu istoric, așa cum a fost Trenul Sanitar compus din 18 vagoane, evaluat în 2009 la peste 1,1 milioane de euro, a avut o soartă crudă. A fost vândut cu aproximativ 150.000 de euro. El era dotat cu săli de operaţie și aparatura necesară pentru orice intervenție medicală. În afară de aparatura pentru radiografie, trenul avea în dotare toate echipamentele necesare pentru probleme medicale în caz de conflict. Trenul Sanitar nu a fost folosit niciodată, însă cele 18 vagoane tocmai fuseseră reparate, destul de recent faţă de momentul vânzărilor.
Terenul din Băneasa, o afacere grasă
Presa anunţa, atunci când cazul ţinea capul de afiș al știrilor în toată mass media, că preţul la care s-a vândut a fost subevaluat, încât numele lui Mihai Necolaiciuc era asociat cu un prejudiciu de 7 milioane de lei. Asta după ce terenul a înghiţit zeci de mii de dolari pentru diverse construcţii rămase la nivel de schelete metalice și ruine devastate de intemperii sau de căutătorii de fier vechi.
Care va fi soarta Complexul Astoria din Snagov?
Am văzut clădiri și acoperișuri în Complexul Astoria din Snagov, lăsate în paragină. Oare, dacă istoria a devalizărilor cu tupeu nemărginit sau acoperite cu dosare contabile și avocăţești se repetă, așa cum știm că o face negreșit, noi de ce ne-am întoarce privirea, mimând alte orizonturi de interes al informaţiilor pentru opinia publică? Ce se va întâmpla cu acest Complex, întins pe o suprafaţă de 22 de hectare, pe malul lacului Snagov? Ce soartă i se pregătește?
Ministrul Transporturilor, Dan Șova a anunţat în urmă cu aproximativ două luni că se va adresa Parchetului în legătură cu soarta hotelurilor Societăţii Feroviare de Turism (SFT), aflată în insolvenţă, dar că intenţionează trecerea complexului turistic Snagov la RAPPS întrucât, CFR nu se ocupă cu turismul.
Cert e un lucru. Vom urmări subiectul. Cu certitudine că într-un episod viitor vomn afla detalii importante.
(Va urma)