Pentru un club sportiv înființat cu mai puțin de un an urmă, performanțele sportive obținute sunt deja remarcabile. Cei aproximativ 100 de mici fotbaliști care fac parte din Clubul Sportiv Ștefăneștii de Jos au reușit să obțină trofee demne de invidiat în competițiile interjudețene, spre mândria comunității, dar mai ales a celor care s-au asigurat că toate acestea sunt posibile, adică Primăria și Consiliul Local Ștefăneștii de Jos, în frunte cu primarul comunei, Ionel Robert Ștefan.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 490, ediția print
Mircea Gheorghe, președintele Clubului Sportiv Local Ștefăneștii de Jos, ne-a declarat că în cadrul clubului activează în jur de 100 de copii, structurați pe cinci grupe de vârstă, toate grupele fiind înscrise în Campionatul Județean de Fotbal Ilfov. Cei mai mici fotbaliști sunt cei de la grupa copiilor născuți în anul 2012, iar cea mai mare grupă de copii fotbaliști este a celor născuți în anul 2003.
”Suntem un grup înființat în aproxmativ 6 luni. Am avut rezultate destul de bune având în vedere că suntem la început. Sportivii noștri participă în Campionatul Județean de Fotbal Ilfov. În perioada de iarnă, în luna decembrie, copiii au fost și în cantonament, în Poiana Brașov. Copiii s-au descurcat destul de bine, a fost mai mult un cantonament de recreere, de omogenizare pentru ei, să vadă cam ce înseamnă un cantonament profesionist de fotbal. Am avut în cantonament două serii de copii, iar fiecare a stat o săptămână”, ne-a spus antrenorul Mircea Gheorghe, fost fotbalist care a activat în cluburi sportive atât din Divizia B, cât și din divizia A.
Condiții sportive la nivel de Liga a doua
”Avem printre cele mai bune condiții sportive din județul Ilfov, aici intrând cantonamente, antrenamente, condiții foarte bune de deplasare la joc. Cei mai mulți copii vin din Ștefănești. Ei nu plătesc absolut nimic. Primăria și Consiliul Local asigură toate condițiile necesare pentru ca acest club sportiv să își desfășoare activitatea la cote maxime”, ne-a spus primarul comunei Ștefăneștii de Jos, Ionel Robert Ștefan.
Fiecare grupă de copii se antrenează de trei ori pe săptămână. Așadar, în fiecare zi, la stadion, sunt cel puțin două grupe care se antrenează o oră sau o oră și jumătate, în funcție de vârsta copiilor. Cei mici, de regulă se antrenează mai puțin, cam o oră. Sâmbăta și duminica au loc meciurile oficiale la care participă toate grupele de copii, în fiecare săptămână. ”Avem tribunele pline cu părinți, cu frați, cu prieteni din comună. Ne duelăm cu toate comunele din Ilfov care au și ele grupe de copii”, ne-a mai spus edilul, mândru că a reușit să pună în mișcare activitatea sportivă a comunei.
De altfel, în timp ce stăteam de vorbă, am văzut doi copilași, timizi dar în același timp curioși, care încercau să ne spună că își doresc să vină și ei să se înscrie la clubul de fotbal. ”Sigur, le-a spus antrenorul. Veniți diseară la antrenamente și vă înscriem”.
”Au fost rezultate chiar neașteptate pentru noi, având în vedere că suntem la început de drum, mai ales cu primele trei grupe de 8, 10 și 12 ani, adică vorbim despre copii care sunt începători.
Deși clubul funcționează de mai puțin de un an, copiii sunt foarte implicați, semn că ei apreciază eforturile pe care administrația le face pentru ei și profită la maximum de ceea ce li se oferă. Sunt deja 100 de copii, deja cinci grupe și se obțin deja rezultate, copiii dovedind că au deja curajul să se confrunte cu celelalte echipe ilfovene care sunt mult mai experimentate. Copiii sunt susținuți cu echipamente, transport, mâncare când se pleacă în deplasare. ”La fiecare meci în deplasare, copiilor li se pune la dispoziție un microbuz cu care să se deplaseze. Ei primesc pentru drum și apă, sandvișuri și fructe”, ne-a mai spus primarul Ionel Robert Ștefan.
”Așteptăm în continuare copii la fotbal și credem că vor veni datorită condițiilor foarte bune pe care clubul le oferă prin grija Primăriei și a Consiliului Local Ștefăneștii de Jos. Suntem un club la care nu se plătește absolut nimic. Mai rar se găsește așa ceva. Suntem echipați la cel mai înalt nivel, cu echipament la nivelul echipei naționale. Mai precis, avem trei rânduri de echipament, treninguri de antrenament, treninguri de prezentare, geci de iarnă, căciuli, adidași de prezentare. Copiii au primit din partea Primăriei și a Consiliului Local un set complet de echipament cum au cele mai performante echipe de fotbal naționale”, ne-a spus Mircea Gheorghe. El a mai precizat că sportiviii au la dispoziție terenuri foarte bune. De asemenea, sportivii beneficiază de vestiare cu dușuri, unde se pot schimba în condiții foarte bune.
În viitor sperăm că vom achiziționa și un autocar al clubului. În prezent, închiriem microbuzele pentru a transporta copiii.
Potrivit oficialilor primăriei la Ștefănești sportivii au condiții la nivel de Liga a doua din România. Baza sportivă din Ștefăneștii de Jos are două terenuri. Terenul principal este terenul mare, iar în spate, există cu ajutorul primăriei, un teren sintetic complet nou, pe care este folosit mai mult pentru antrenament și jocurile grupelor mici de copii, dotat și utilat de ultimă generație. Terenul mare de asemenea se prezintă în condiții foarte bune, având o tribună cu 1.000 de locuri, toate acoperite. Terenul mic, cu o suprafață de circa 2.800 de metri pătrați, a fost renovat complet în această iarnă. Are instalație de nocturnă, gazon oficial omologat UEFA, tribună cu scaune acoperită, cu un teren de fotbal-tenis adiacent. Pe acest teren se fac antrenamentele.
Planuri de viitor: adulții, așteptați la joc
Din toamnă există obiectivul de a înființa echipa mare, pentru adulți. Astfel că iubitorii fotbalului din Ștefăneștii de Jos, care vor să depășească statutul de simplu spectator și vor să și practice acest sport, sunt așteptați să se înscrie în echipa de seniori dacă au peste 15 ani.
”Avem o tradiție de vreo 40 de ani, la nivelul Ligii a treia sau a patra. Dar acum vrem ca în toamnă să ne înscriem în campionat cu echipa de seniori. Strângem echipa, îi legitimăm pe sportivi, îi vom viza medical și vom organiza și partide amicale de pregătire în vederea începerii noului campionat, în vară. Așteptăm fotbaliștii la stadion să reprezinte comuna! Echipa începem să o pregătim de acum, din martie. Vrem să știm pe cine ne bazăm. Până în toamnă, noi sperăm să definitivăm lotul cu care se va aborda următorul campionat. Înscrierile se fac la Asociația Județeană de Fotbal. Noi am făcut deja o cerere să afiliem echipa, mai mult ca sigur, din toamnă, vom fi acceptați și vom lua startul campionatului”, a mai spus antrenorul de fotbal al clubului.
O echipă de box
Primarul Ionel Robert Ștefan a anunțat, cu această ocazie, că există planul de a înființa și o secție de box a clubului. Cel puțin într-o primă fază, aceasta va lua ființă tot pentru copii. Cel mai probabil, antrenamentele se vor derula la sala de sport a școlii. În prezent, se caută și antrenorul de box care ar urma să se ocupe de viitorii sportivi. Urmează să se amenajeze și sala și să se achiziționeze materiale specifice secției de box.
Rezultate ce merită evidențiate
După cum spuneam, deși sunt abia la început, copii au obținut câteva rezultate demne de remarcat. Iată numai câteva dintre rezultatele pozitive obținute: GRUPA- 2003: CSL ȘTEFĂNEȘTI – CS CHITILA scor 8-5 !!! CS OTOPENI – CSL ȘTEFĂNEȘTI scor 0-3 !!! CS TUNARI – CSL ȘTEFĂNEȘTI scor 1-2 !!! GRUPA: 2009: CSL ȘTEFĂNEȘTI – ȘCOALA DE FOTBAL ”EUGEN NAE” scor 2-1 !!! FC VOLUNTARIn – CSL ȘTEFĂNEȘTI scor 2-3 !!! GRUPA 2010: CSL S ȘTEFĂNEȘTI – CS BERCENI scor 2-1 !!! CSL ȘTEFĂNEȘTI – CS CORBEANCA scor 5-0 !!!