@ Se apropie de final lucrările de extindere a rețelei de iluminat public pe străzile Magnoliei, Crizantemei și Liliacului ˜@ Administrația a început cadastrarea tuturor străzilor din comună și își propune realizarea proiectului până  în 2023

După un an greu, cu multă muncă și realizări pe măsură, administrația comunei Afumați și-a propus să mențină ritmul și să continue investițiile. Bilanțul anului trecut a fost impresionant, dar și anul 2022 se anunță plin de proiecte și realizări.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 586

Dacă anul trecut a însemnat pentru Afumați implementarea unor proiecte care au vizat modernizarea infrastructurii rutiere, extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, modernizarea sau realizarea de noi parcuri sau zone de agrement, îmbunătățirea infrastructurii școlare și de sănătate, cât și a rețelei de iluminat public, pentru anul 2022, primarul Gabriel Dumănică anunță deja două proiecte care urmează să fie finalizate în cel mai scurt timp.

Edilul comunei Afu­mați ne-a anunțat că sunt în curs de finalizare lucrările pentru extinderea rețelei de iluminat public stradal pe străzile Magnoliei, Crizantemei și Liliacului, care se află în Cartierul Tineretului, zonă unde s-au atribuit circa 30 de loturi conform Legii 15/2003. Pe aceste trei străzi se derulează și lucrări de extindere a rețelei de gaze naturale. Totodată, s-au depus actele pentru racordarea gospodăriei de apă din zonă la rețeaua de gaze naturale.

Toate cablurile vor fi introduse prin subteran

”Extinderea rețelei de iluminat se face cu stâlpi și lămpi economice, stâlpi moderni, metalici, iar prin subteran s-a introdus o rețea care să permită introducerea cablurilor. Ne dorim să nu mai vedem cabluri pe străzi, toate să fie introduse prin subteran. În aceeași zonă, în anii trecuți, a fost introdusă rețea de apă potabilă, s-au montat un transformator nou și hidranți de apă”, ne-a spus primarul. Rețeaua de gaze a fost introdusă pe Str. Liliacului, urmează Str. Magnoliei și Str. Crizantemei. ”Acolo se va face un racord la gaze și pentru Gospodăria de apă Nr. 2, care este și cea mai importantă gospodărie care asigură alimentarea cu apă a comunei, deoarece dispune de două bazine cu o capacitate de 300 mc. Ca ultimă lucrare în acest cartier de tineret, unde se află și  principala gospodăria de apă a comunei, sunt în lucru documentațiile pentru extinderea rețelei de canalizare la canalizarea existentă în vecinătate. În final, se va face asfaltarea străzilor”, ne-a explicat primarul. Edilul a precizat că este vorba despre o zonă care acum câțiva ani nu arăta prea bine din punctul de vedere al modernizării, dar cu fiecare lucrare se apropie un moment când oamenii vor avea toate utilitățile și străzi asfaltate, adică condiții moderne, decente și sigure, așa cum este firesc într-o localitate europeană.

Cadastrarea este un proiect prioritar pentru comună

Cel de-al doilea proiect important pentru comuna Afumați are în vedere cadastrarea.

”S-a lucrat foarte mult în ultimii doi ani la cadastrarea tuturor străzilor din comună. Sunt 103 străzi  și avem deja aprobat proiecte sau aflate în lucru circa 40 de străzi. Vom continua cadastrarea tot anul 2022 și sperăm ca în 2023 să le finalizăm. Totodată, lucrăm la alipirea tuturor cadastrelor, acolo unde sunt proprietăți imobile vecine, cum este Căminul Cultural unde avem zona vecină cu clădirea, DN 2. Am reușit să facem alipirea și cu terenul care dă în Drumul Județean 100 Șos. Ștefănești, pentru a respecta și normele din cadrul căminului cultural astfel încât intrarea să fie pe o parte a spațiului, pe DN 2, iar ieșirea din căminul cultural să se facă prin cealaltă parte, respectiv prin Șos. Ștefănești”, ­ne-a explicat primarul Gabriel Dumănică. Edilul ne-a mai spus că același gen de muncă cadastrală s-a făcut și la Școala cu clasele ­V-VIII din Șos. Petrăchioaia Nr. 10. ”De la o suprafață de 1,5 hectare, cât avea imobilul, avem acum 2,5 hectare, la care se adaugă încă un imobil de 2.500 mp, achiziționat de primărie. Avem așadar un total de 27.500 mp pentru Școala Mare, cum o cunoaștem noi, astfel că după ce vom muta și împrejmuirea, se va cons­tata că dispunem de o suprafață frumoasă care ne va ajuta să demarăm mai multe proiecte pentru unitatea de învățământ”, a declarat primarul. Ca și în cazul Căminului Cultural, școala avea o singură intrare și o singură ieșire. Acum se poate intra din Șos. Petrăchioaia și se poate face legătura cu Str. Prof. Coman Ion, în partea din spate a școlii, astfel încât sunt acum două căi de acces. Mai mult, astfel a fost creat un circuit eficient și pentru cazurile când școala organizează acțiuni care necesita transportul cu autocare.

Evidențiind importan­ța cadastrării pentru Școala Mare, primarul a explicat că astfel vor putea fi puse în practică mai multe investiții, un prim obiectiv fiind realizarea unei mari săli de sport, în fapt un complex sportiv cu 620 locuri pe scaune, cât și un bazin de înot de 25 metri. ”Este o lucrare de valoare mare, circa 4 milioane de euro, pentru care vom folosi și bugetul local, dar  căutăm și soluții de cofinanțare”, a spus primarul, menționând că o altă lucrare importantă de cadastru se face pentru baza sportivă. ”Lucrăm să facem un cadastru comun, în acest moment, și la alipirea la baza sportivă a trei terenuri, achiziționate în luna decembrie. La stadionul de fotbal, am achiziționat 2 hectare, care sunt vecine cu baza sportivă, cu stadionul de fotbal al comunei, acolo unde va fi zona de agrement și sport a comunei Afumați. Vom putea crea acolo terenuri și circuite pentru toată lumea care își dorește să folosească role, skateboarduri, biciclete etc”, ne-a spus primarul.

Având în vedere că baza sportivă are o vecinătate unică, cea a pădurii Afumați, edilul spune că se vor putea amenaja trasee foarte frumoase, care ar putea avea lungimea de 2 km, oferind un spațiu ideal pentru agrement pentru toată lumea, mai ales pentru familiile cu copii. ”Este un proiect demarat și cu sprijinul cetățenilor din zonă care ne-au ajutat foarte mult”, a spus Gabriel Dumănică.

Tot pentru petrecerea cât mai plăcută a timpului liber, pe Str. Mihai Bravu, s-a achiziționat un teren de 780 metri pătrați, care se adaugă parcului existent cu suprafața considerată insuficientă de 1.800 metri pătrați, având în vedere dezvoltarea localității și creșterea numărului de locuitori. ”Se lucrează la acte pentru alipire, după care, având o singură proprietate, putem întocmi studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al extinderii parcului Mihai Bravu care a fost realizat în anul 2010, are peste 10 ani, s-a menținut, are o vegetație frumoasă, dar trebuie extins și reamenajat”, a spus edilul.

O muncă foarte solicitantă la primărie și care va da roade, în scurt timp, prin proiectele pe care le permite ulterior cadastrul.

”Am reușit în anii trecuți să facem și cadastru sistematic, care a fost finalizat cu succes și cuprinde terenurile aflate între DN 2 – ieșirea din satul Șindrilița al comunei Găneasa și DJ 200 A Afumați – Petrăchioaia. Tot acel sector a fost cadastrat și intabulat, incluzând și Pădurea Afumați, însemnând circa 35% din suprafața de extravilan a comunei. Este o muncă foarte migăloasă cu multe hotărâri de CL, cu măsurători, aprobări care să ne permită să ajungem la rezultatul final, adică obținerea cărților funciare și a întabulărilor pe aceste terenuri. Am avut un sprijin foarte bun din partea OCPI Ilfov și s-a colaborat bine”, a subliniat primarul comunei Afumați.

Nu în ultimul rând, primarul Gabriel Dumănică ne-a vorbit despre finalizarea cadastrului pentru Str. Caisului, care permite realizarea sensului giratoriu la ieșirea din comună, în zona Moară, lângă cimitirul parohial Afumați II. ”Este un giratoriu foarte util, legându-se cu giratoriul din curbă și cu semaforul din centrul comunei. O zonă unde s-au întâmplat foarte multe accidente, circulându-se cu viteze foarte mari. Este un proiect demarat de Ministerul Transporturilor și ne dorim ca realizarea lui să se facă în cursul acestui an, deoarece este o lucrare foarte importantă pentru comună, întrucât va fluidiza traficul, iar securitatea cetățenilor va fi sporită. Mai mult, pentru a întoarce legal, cetățenii comunei trebuiau să ajungă în Găneasa, având de parcurs 2,5 km. Mulțumim Ministerului Transporturilor, secretarului de stat Irinel Scrioșteanu, pentru că s-a înțeles utilitatea și necesitatea realizării unei asemenea investiții. O localitate precum Afumați are nevoie de un astfel de sens giratoriu, care devine și un punct de întoarcere, extrem de util și pentru transportul public București – Ilfov pentru ruta Afumați – Bucur Obor”, a concluzionat primarul comunei.