Luni, 5 decembrie. La împlinirea celor cinci ani de la suirea la Ceruri a Regelui Mihai I al României, ultimul rege al românilor, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române le-a oferit membrilor Casei Regale, Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”. Evenimentul a avut loc la Reședința Patriarhală și a constituit totodată, un omagiu impresionant adus acestei personalități marcante a istoriei României.

Articol  publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 630, ediția print

Distincția a fost acordată Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, precum și Altețelor Lor Regale Principele consort Radu al României și Principesele Sofia și Maria, după cum informează Basilica.ro. Odată cu distincția, Preafericitul Părinte Patriarh le-a dăruit membrilor Casei Regale și o serie de lucrări teologice printre care, mai multe volume din Noul Testament în ediţie bilingvă, română și greacă, apărute la Editura Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, respectiv, Albumul monografic „Slujind «unitatea Duhului întru legătura păcii». 15 ani de Patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel al României”. Membrii Casei Regale a României i-au mulțumit Patriarhului României pentru primirea frumoasă și pentru distincțiile importante și i-au oferit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, un tablou cu Regele Mihai I al României și soția sa, Regina Ana. Cu acest prilej, a fost evocată personalitatea Regelui Mihai I al României despre care Preafericitul Părinte Daniel spunea încă de acum cinci ani că “a iubit poporul, a fost un om răbdător, cu o credință puternică, un simbol al suferinței și speranței, un exemplu de curaj, înțelepciune și devotament în slujirea patriei și a neamului”.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: “Regele Mihai rămâne în istorie ca simbol al untății și demnității poporului român”

Ziua de 5 decembrie 2017 a marcat definitiv istoria țării noastre, Regele Mihai I fiind ultimul rege al românilor. După o viață de luptă în care a fost un exemplu de curaj și moralitate, fostul suveran a plecat către eternitate, nobil și demn cum a trăit întotdeauna. Vestea decesului Regelui a întristat atunci, profund, o ­țară întreagă. Foarte mulți oameni, de la turiști până la simpli trecători, s-au oprit în acele zile la Palatul Regal și la Palatul Elisabeta, unde au semnat în cartea de condoleanțe, au depus flori și au aprins candele și lumânări, în memoria Alteței Sale. Și în biserici au răsunat rugăciunile pentru odihna sufletului Regelui Mihai I al României. Îndurerat de trecerea în neființă a ultimului rege al României, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis încă de atunci un mesaj de condoleanțe familiei Regale. “Personalitate remarcabilă în plan național și internațional, Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unității și demnității poporului român de pretutindeni și exemplu de curaj, înțelepciune și devotament în slujirea patriei și a neamului românesc în vremurile dificile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în perioada de început a regimului comunist din România. De-a lungul întregii sale vieți în care a reprezentat cu demnitate poporul român, Majestatea Sa a fost un susținător permanent al Bisericii Ortodoxe Române, participând adesea la slujbele din Catedrala Patriarhală, precum și la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Timișoara, în anul 1946, împreună cu Patriarhul Nicodim. În aceste momente de întristare, în numele Sfântului Sinod, al clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române, adresăm sincere condoleanțe Casei Regale a României și ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos să așeze sufletul Majestății Sale Regele Mihai I al României în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi și să dăruiască alinare sufletească tuturor celor îndurerați de trecerea sa din această viață. În toate bisericile din Patriarhia Română se vor înălța rugăciuni pentru odihna sufletului Regelui Mihai. Veșnica lui pomenire din neam în neam! Cu părintești condoleanțe și binecuvântare pentru membrii Casei Regale și pentru toți cei îndoliați”, spunea Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în mesajul adresat familiei Regale, imediat după decesul Majestății Sale. Regele Mihai I al României a murit la data de 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din localitatea elvețiană Aubonne. Cu un an în urmă, în 2016, fostul suveran fusese diagnosticat cu o boală incurabilă, leucemie cronică, și tot atunci anunțase că se retrage din viața publică. Biserica Ortodoxă Română aduce un pios omagiu Majestății Sale în fiecare an la data de 5 decembrie, și nu numai.

Foto: Basilica.ro