Activități științifice accesibile tuturor, educație combinată cu divertisment, expoziții, experimente în care publicul a fost implicat activ, jocuri și concursuri și nu în ultimul rând, cercetători prietenoși, au îmbogățit cunoștințele celor care au vizitat pe 1 octombrie orașul Măgurele

Public de toate vârstele a marcat sâmbătă, 1 octombrie, în Piața Centrală din Măgurele, evenimentul intitulat ”Noaptea cercetătorilor europeni”, ediția 2022, derulat simultan în aproximativ 300 de locații din întreaga Europă.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.620

În România, consorţiul ReCoNnect, din care fac parte importante institute de cercetare de pe platforma Măgurele plus patru universităţi mari din ţară (Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Universitatea Dunărea de Jos din Galați) – a organizat evenimente în 20 de locaţii din ţară, dar și în trei geoparcuri UNESCO din România. Scopul a fost acela de a populariza știinţa și a arăta copiilor, în special, dar și tinerilor și publicului în general, cum arată cercetarea de calitate din ţara noastră.

La Măgurele au fost mulți cercetători, de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, Institutul de Știinţe Spaţiale, Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiaţiilor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie, Institutul pentru Tehnologii Avansate, Institutul Național pentru Fizica Materialelor, Institutul de Fizică Atomică, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică, Institutul Astronomic al Academiei Române, specialiști de la Măgurele Science Park, profesori și studenți de la facultățile de Fizică, Chimie, Jurnalism și Știinţele Comunicării din cadrul Universității București, elevi de la Liceul Teoretic ”Horia Hulubei” din Măgurele.

În toate corturile amenajate au fost aduse echipamente, special pentru publicul pasionat de știință, care a fost încântat de experimentele de fizică sau de chimie la care a putut să ia parte, de atelierele interactive de robotică, control al mișcării, concursuri, observații astronomice etc.

Știință și artă, pe aceeași scenă

Atmosfera ”de cercetare” a fost dublată de momentele artistice pregătite de Studio Intermezzo, ansamblul ”Drag de Măgurele”, trupa Street Dance de la Clubul copiilor din Măgurele, Alexandra Căpitănescu, Delia Constantin sau Alex Ștefănescu.

Și, tot de pe scena amenajată în Piața Centrală au fost anunțate concursul de avioane din hârtie, unde premiile au fost generoase – căști gaming, salt – powered robot sau set experimente rainbow, dar și mai multe concursuri rapide, de tip Quizz.

Alexandra Palla, cercetător INFLPR, a vorbit despre păianjenii cribelați și tehnica acestora de a produce fibre cât mai rezistente și despre cum
s-au inspirat cercetătorii implicați în proiectul BioCombs4Nanofibers din tehnica acestora pentru a produce suprafețe tehnice anti-adezive pentru manipularea nanofibrelor sau realizarea de suprafețe antiseptice pe implanturi sau dispozitive medicale.

Organizatorii au (re)amintit celor prezenți câteva dintre concursurile naționale din acest an, pe teme științifice legate de cutremure, spațiu sau mediu înconjurător.

Experimente atractive, interesante și apreciate de public

La corturi, publicul (printre care s-au aflat primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin, deputatul de Ilfov, George Tuță și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, proaspăt numit și ministru interimar la Educație) a aflat informații utile despre fenomenele optice, jucându-se cu lumina, ce înseamnă plasma și cum diferă o plasmă față de alta, ce instrumente se folosesc pentru a înțelege din ce este compusă lumina, pornind de la spectrometru imprimat 3D la spectrografe compacte cu camere CCD, dar și la ce folosește un levitator acustic.

Indiferent de vârstă, cei interesați de experimente legate de fizica materialelor au participat la demonstrații cu azot lichid, cu ferofluid cu proprietăți magnetice sau cu substanțe ”magice”, iar fizicienii de la Institutul de Fizică Atomică le-au explicat elevilor cum arată sunetul, exemplificând folosind figuri Lissajous obținute cu ajutorul unui balon, un pointer laser și o boxă bluetooth.

Copiii au aflat dacă apa conduce curentul electric, dacă pot cânta la apă sau la plastic, au descoperit microscoapele clasice și imprimantele 3D sau detectorii de radiații ionizante. Au aflat cât de fascinantă este structura materiei și cum radiațiile pot fi folosite precum niște nano-sonde, cu ajutorul cărora se poate explora microuniversul sau se pot modifica proprietățile fizice ale atomilor, cu scopul de a obține energie din reacții nucleare de fisiune și fuziune.

Cutremure, vulcani și tornade marțiene de praf

Institutul Național pentru Fizica Pământului a adus, pentru iubitorii de LEGO, o hartă a lumii, realizată din aceste piese, iar copiii au îmbogățit-o marcând pe ea, spre exemplu, vulcanii și epicentrele cutremurelor importante produse pe planeta noastră. Puzzle-urile cu plăcile tectonice au fost și ele la mare căutare, iar informațiile legate de misterioasele tornade marțiene de praf au captat cu adevărat atenția celor prezenți.

Institutul de Științe Spațiale a prezentat o serie de experimente în care se folosește detectorul de emulsii nucleare, iar publicul a putut să observe, la microscop, urmele unor interacții nucleare imprimate în emulsii, în laborator. Sistemul Solar a fost explorat VR și a fost prezentat prototipul (PTW) de telemedicină, care se adresează situațiilor critice de intervenție a cadrelor medicale. Acesta integrează o serie de dispozitive medicale (de ex. tensiometru, pulsoximetru, EKG, capnograf, etc.) care monitorizează wireless parametrii vitali ai pacientului și permite intervenția medicului de la distanță, prin comunicație satelitară.

Alături de studenții Facultății de Fizică, vizitatorii au participat la experimente demonstrative precum producerea curentului electric, câmpului magnetic, discul lui Newton, interferența undelor, descărcarea în plasmă, etc, iar de la cortul Astromagazin s-au făcut observaţii astronomice cu ajutorul lunetei Lunt LS60THA – B600 și al telescopului Maksutov.

Ce este un asteroid? Ce este o stea căzătoare? Care este structura Soarelui? Ce înseamnă mișcarea particulelor într-un câmp magnetic? La toate aceste întrebări au răspuns specialiștii Institutului Astronomic al Academiei Române, care au fost alături de pasionații de astronomie în observarea modelor de obiecte cerești.

Iar echipa Măgurele Science Park a prezentat vizitatorilor o mostră din ce se poate realiza atunci când ai la îndemână un program de modelare și o imprimantă 3D, curioșii plecând acasă cu o obiect-amintire realizat chiar de ei.