O cursă specială a adus în dimineaţa zilei de joi, 28 iulie, 11 copii talentaţi, frumoși și bucuroși, din Parohia Moara Săracă, a localităţii Moara Vlăsiei, la baza de pregătire pentru aviaţia generală din România, Strejnic. Copiii, incluși în programul „Susține un elev!”, iniţiat și derulat de Mănăstirea Sitaru, au participat astfel, la un atelier special pe aerodromul din judeţul Prahova.

Așadar, elevii din Moara Vlăsiei au avut ocazia să descopere avioanele, nu doar să le privească. Spre încântarea lor, copiii, însoţiţi de părintele paroh Cornel Enache și de părintele Hrisostom Iorgulescu, de la Mănăstirea Sitaru, au putut afla cum și prin ce minune piloţii reușesc să înalţe avioanele la Cer și să le readucă pe Pământ, fiindu-le permis accesul în cabinele avioanelor.
Piloţii, instructorii și alţi specialiști în aviaţie le-au împărtășit copiilor farmecul aviaţiei, i-au familiarizat cu acest domeniu fascinant și i-au ajutat să-și dezvolte noi abilităţi. Preţ de câteva ore, aceștia le-au prezentat noţiuni cheie aeronautice și le-au oferit informaţii care le-ar putea fi de folos atât la școală, cât și în viaţa de zi cu zi. Mai mult, spre încântarea lor, elevii cu acordul părinților s-au bucurat de un zbor gratuit cu avionul sau elicopterul. Asta pentru că au fost organizate zboruri speciale pentru ei. Angajaţii bazei aeronautice s-au dovedit a fi gazde bune, calde și primitoare. Ei au răsplătit dragostea, curiozitatea și implicarea copiilor care i-au vizitat, cu delicii culinare. La finalul vizitei de la aerodromul din Prahova, copiii au plecat acasă nu numai cu un bagaj de cunoștinţe mult mai bogat despre domeniul aeronautic, ci și cu noi prieteni și, poate ceea ce este cel mai important, cu mai multă încredere în propriile abilităţi sociale, practice și emoţionale.
Părintele Hrisostom Iorgulescu: „Le mulțumim, cu recunoștință instructorilor de pilotaj și cursanţilor militari și civili!”
Programul care a făcut posibilă întâlnirea copiilor cu specialiștii în aviaţie este un program social iniţiat și demarat de Mănăstirea Sitaru. Scopul proiectului este de a facilita accesul la educaţie și de a limita abandonul școlar, deoarece „copiii au nevoie de ajutor, de atenție și de încredințarea unei șanse spre viitor”, după cum însăși organizatorii mărturisesc. „Suntem în plină vacanță, dar programul „Susține un elev!” îl derulăm cu entuziasm și bucurie. Ne-am gândit să diversificăm activitățile dedicate elevilor, de data aceasta, recreativ, instructiv și cognitiv. În colaborare cu Școala Superioară de Aviație Civilă – Baza Strejnic, Prahova, școlile din zonă și, bineînțeles, parohiile care se îngrijesc duhovnicește de tinerele vlăstare, ne-am gândit să le oferim învățăceilor, o zi de vacanță formativă și recreativă. Intenția noastră este aceea de a dezvolta aria de cunoaștere, posibile aptitudini viitoare, dinamism în activitățile nonformale și să aducem zâmbete pline de lumină. Instructorii de zbor le-au explicat elevilor principalele componente ale aparatelor de zbor, i-au lăsat să guste la rece perspectiva pilotajului prin mânuirea manșelor și le-au oferit multe informații inedite. După zbor, am vizitat turnul de control, iar pe lângă tehnica de specialitate, atracția principală a fost binoclul adevărat. După, ne-am delectat admirând o stație mobilă de emisie și control radio-recepție. În periplul noutăților, gazdă primitoare ne-a fost comandantul de zbor Mihai Asofrone și colegii dumnealui, instructorii de pilotaj și cursanții militari și civili, cărora le mulțumim, cu recunoștință, pentru profesionalism, dar mai ales pentru disponibilitate! În prima serie au fost înscriși micuții creștini ai Parohiei Moara Săracă, prin osteneala și râvna părintelui Cornel Enache, căruia îi mulțumim pentru implicare”, ne-a spus părintele Hrisostom Iorgulescu, coordonatorul evenimentelor culturale, educaționale și sociale, derulate de Mănăstirea Sitaru.