Știați că murăturile, vedetele sezonului, pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de sănătoase? Prin fermentare, gogonelele, castraveciorii, gogoșarii, pepenii, varza, conopida etc., dezvoltă anumite bacterii care contribuie la întărirea imunității organismului și la reglarea microflorei intestinale.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 624, ediția print

Murăturile trebuie asociate întotdeauna cu alimente care conțin multe grăsimi. În acest caz, ele înmulțesc bacteriile probiotice și ajută digestia. Usturoiul din murături previne balonarea. Mai mult, fiind slabe în calorii și bogate în fibre contribuie la menținerea greutății corporale, fiind recomandate în curele de slăbire. Iar beneficiile aduse de aceste alimente organismului nostru, sunt mult mai multe. Studiile realizate de specialiști relevă faptul că aceste alimente sunt implicate și în prevenirea apariției cancerului datorită reducerii inflamațiilor.  „Murăturile sporesc imunitatea, devenind un aliat de nădejde în lupta împotriva răcelilor și virozelor de sezon. Gogoșarii permit asimilarea calciului în organism, în timp ce varza murată, bogată în vitamine și minerale, fortifică organismul și devine un energizant natural când suntem suprasolicitați. Gogonelele sunt o sursă importantă de vitamina C și, consumate cu regularitate, previn astmul bronșic, iar sfecla roșie murată detoxifică organismul și întărește imunitatea datorită conținutului bogat în vitaminele A, C, B6, calciu, magneziu, fier și acid folic. Zeama de varză acră, în special, detoxifică organismul, îl remineralizează, curăță intestinele și previne constipația. Pentru că aduce repede o senzație de sațietate și stimulează digestia, varză murată este alimentul ideal în dietele de slăbit. Totodată, conopida murată este benefică în combatarea dismenoreei, chisturilor ovariene și tulburărilor de menopauză. Pentru că are vitamina C, magneziu, potasiu și calciu, conopida fortifică sistemul imunitar și grăbește vindecarea infecțiilor respiratorii”, spun specialiștii sfatulmedicului.ro.

 

Rețete pe alese… de la bucătari culese

 

Salată de murături coapte

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de măsline, 1 kg murături asortate (morcovi, conopidă, gogoșari, ardei iuți și gogonele),
  • 1 ceapă roșie tătiată solzișori,
  • Sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Începe prin a tăia murăturile rondele sau bucăți mici, la alegere. Le așezăm într-o tavă și le coacem la cuptor împreună cu ceapa până când devin puțin crocante și știm sigur că s-au întrepătruns aromele. Uleiul de măsline îl adăugăm la final împreună cu sarea și piperul.

Ciorbă de murături

Ingrediente:

  • 500 gr de murături asortate,
  • 2 cartofi,
  • 2 roșii în bulion,
  • 2 linguri de ulei,
  • 1 ceapă,
  • 1 ardei gras,
  • 1 morcov,
  • 1 rădăcină de păstârnac,
  • 1 bucată mică de țelină,
  • 1 crenguță de cimbru,
  • 1 legătură de leuștean,
  • Smântână,
  • Sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Murăturile tăiate cuburi le punem la fiert în 2,5 l de apă. După aproximativ 20 de minute adăugăm ceapa, morcovul, țelina, ardeiul gras și păstârnacul tocate cubulețe mici. După alte 10-15 minute adăugăm cartofii tăiați cuburi. Când sunt fierți și cartofii punem roșiile și cimbrul mai lăsăm ciorba să dea în câteva clocote. Servim ciorba cu smântână și leuștean.

Tochitură din carne și murături

Ingrediente:

  • 3 cepe,
  • 2 linguri de ulei de măsline,
  • 1 kg de murături (gogonele, conopidă sau castraveți),
  • 0,5 kg de carne de porc sau pui,
  • 1 crenguță de cimbru,
  • 1 legătură de pătrunjel sau mărar, după preferință,
  • Puțin bullion,
  • Sareși piper, după gust.

Mod de preparare: Tocăm ceapa cubulețe, o punem la călit în ulei și apoi adăugăm carnea tăiată în bucăți potrivite. Când carnea este și ea călită, punem murăturile tăiate bucăți mici, bulionul și mirodeniile. La final, asezonăm cu verdeața tocată mărunt.

Mâncare din piept de pui cu gogoșari murați

Ingrediente:

  • 2 piepți de pui,
  • 1 ceapă,
  • 1 lingură de bulion,
  • 1 legătură de pătrunjel,
  • Câțiva gogoșari murați,
  • Puțin ulei,
  • Sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Tăiem pieptul de pui în felii subțiri și îl călim puțin. Adăugăm ceapa tocată cubulețe și când este un pic înmuiată adăugăm gogoșarii murați tăiați felii. Mai călim puțin toate ingredientele împreună cu bulionul și adăugăm supă cât cuprinde. Apoi introducem vasul la cuptor cam pentru o oră. La final adăugăm sarea, piperul și pătrunjelul.