L-am întâlnit pe primarul comunei Berceni, Marian Ghenu în sediul primăriei, unde se pregătea pentru o şedinţă a Consiliului Local şi, în consecinţă, semna un vraf de hârtii. Cu uşa biroului larg deschisă, ne-am aşezat la «poveşti» de viaţă, de primărie şi de lume în general.

Când nu sunt bani, e greu peste tot

„Suntem preocupaţi acum de refacerea vechii primării, unde va fi sală de aşteptare, mese şi condiţii pentru ca toţi locuitorii să poată veni să-şi rezolve păsurile. Dar, depindem de bani, şi când nu sunt bani, e greu peste tot, şi acasă, în familie, şi la primărie.  Avem un proiect de licitaţii în valoare de 120 de miliarde pentru asfaltări în următorii trei ani. Dacă obţinem toată suma va fi minunat, dacă nu, vom face din cât avem 70-80 miliarde, dar vom asfalta încă cel puţin 7-8 km în următorii 2-3 ani. Suntem, de asemenea, în derulare cu un proiect de canalizare şi alimentare cu apă, în concesiune şi nu pe fonduri europene. Am avut proiecte şi cu fonduri atrase: poli-clinica, stadionul, dar zona dimprejurul Bucureştiului a fost mai greu eligibilă pentru fonduri europene din cauză că suntem o zonă favorizată, indiferent de proiect au câştigat cei care au fost în zone defavorizate pe aceleaşi criterii de proiect. Ilfovul, mai puţin. Se încearcă la nivel de judeţ, prin ADIA, aducerea alimentării cu apă şi a canalizării în toate localităţile din judeţ şi sperăm că va căpăta contur această conlucrare cu Consiliul Judeţean. În momentul acesta, comuna Berceni nu are canalizare, ci numai alimentare cu apă, gospodărie proprie cu apă, staţie ultramodernă făcută pe fonduri europene. Nu sunt toate locuinţele racordate la apă pentru că proiectul a fost de doar un milion de euro, pe SAPARD (Programul Special de Pre-Aderare pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală) şi în momentul acesta se proiectează din nou pentru că reţelele existente, nu ar fi făcut faţă pentru extinderi. Primăria a avut o contribuţie de 5% din proiect iar 95% a fost din fondurile SAPARD-ului. Am accesat atunci vreo 30 miliarde de lei şi a fost un proiect reuşit, până la urmă, nu aveam noi posibilitatea să facem de 30 de miliarde de lei gospodărie de apă şi conducte”

Spre o reașezare a principiilor de viaţă

Marian Ghenu este o enciclopedie de politică internă şi externă şi sub haina glumelor spune, de fapt, cu o sinceritate dezarmantă despre realităţile din România zile-lor noastre. Glumind, îmi spune că cel mai bine stă la capitolul fotbal, dar am înţeles că e foarte strict în promisiuni şi foarte prudent în a visa pe seama comunei Berceni. 

„Pe uşa mea care e mereu deschisă, nu vine nimeni să-mi dea, toată lumea vine să ceară, dar cred că este momentul unei reaşezări a principiilor de viaţă la nivelul întregii societăţi româneşti. E nevoie ca toată lumea să şi producă ceva, altfel nu ieşim din cercul vicios al „datului”. Am faţă de oamenii din jur, cetăţenii comunei Berceni, aceleaşi principii aşa cum am avut faţă de cele două fete ale mele: ţi se dă până la un moment dat, nu toată viaţa!”.

O comunitate nu înseamnă numai canal și apă

După 8 ani petrecuţi în primărie, Marian Ghenu are o privire foarte clară asupra problemelor pe care un primar trebuie să le rezolve în același timp:

„O comunitate nu înseamnă numai canal și apă. Înseamnă  și școli, grădiniţe, persoane cu handicap etc. Avem un buget de 50 de miliarde resurse proprii și uneori reușim să adunăm toţi banii, uneori nu, sper să colectăm 80% din taxe și impozite la bugetul local. Anual, 36-38 de miliarde înseamnă cheltuieli curente. Grădiniţele de la Berceni sunt cele mai ieftine din judeţ căci primăria plătește curentul, gazul și altele. Avem 2 grădiniţe cu program prelungit și 2 școli și sunt ridicate în mandatele mele de când am ieșit primar în 2004. Mai vreau să facem a treia grădiniţă cu program prelungit căci s au înmulţit copiii, avem 450 de copii acum. Totuși, este o pro-blemă și cu această nouă grădiniţă pe care vreau s-o construim căci s-ar putea să avem probleme cu Ministerul Învăţământului prin cadrele pe care ar trebui să ni le dea.  Și atunci, rămâne soluţia unei grădiniţe private dar se măresc și costurile, la 500 de lei pentru un copil.”

Discuţia noastră se întrerupe pentru că un locuitor din cartierul Mamina al comunei Berceni a venit la primar pentru a cere informaţii despre posibila asfaltare a unui drum din complexul de case unde locuiește acest locuitor. Doar că… pâmântul unde a fost construit compelxul de case aparţine dezvoltatorului imobiliar și, în consecin-ţă, primăria nu are niciun drept. Concluzia este că drumul trebuie cedat primăriei și numai așa poate fi asfaltat.

Și oamenii? Care este specificul locuitorilor din Berceni?

 

 

„În Berceni sunt și oameni care lucrează în oraș, unii mai lucrează și pe aici. Mai sunt și agricultori și mai nou, de circa un an, încearcă să-și cultive terenurile. Pe-rioada de boom imobiliar a schimbat multe dintre obiceiurile locuitorilor de aici, unii și au vândut terenurile dar, constat cu bucurie că sunt unii care cresc din nou o va-că, un porc, așa cum era pe vremuri. Mai sunt 270 de vaci în Berceni dar, din zona Ilfov, Berceni și Dobroiești au fost renumite în creș­terea vitelor, Berceni a fost co-muna cu 1400 de capete de vită la cetăţeni, se tăiau anual câteva mii de porci. Pentru tot ce se producea în Berceni – smântână, brânză, lapte – era o piaţă extraordi-nară de desfacere. Erau cetăţeni care veneau din oraș și cumpărau de aici, direct de la ţărani. Dar, cu pământul stăm bine, circa 80% din terenuri sunt cultivate, există și o societate care are 800 ha cultivate, plus oamenii care s-au dus înapoi la sapă. Aceasta nu înseamnă că nu avem și persoane cu nevoi, deși suntem, cred, în Ilfov localitatea cu cele mai puţine persoane cu venituri sub 400 de lei, sunt numai 25 de persoane. Așa, pe total avem circa 400 de persoane cu nevoi și pentru acestea am primit câteva ajutoare alimentare de la UE care sunt deocamdată stocate pentru că nu au venit toate. Le vom distribui atunci când toată cota cuvenită va fi la noi” preci-zează primarul.