Snagov
Dacă în orașele mari, componenta spirituală și religioasă din viata comunității trece neobservată, la câțiva kilometri de Capitală lucrurile se schimbă.
Comunitatea are nevoie ca edilul să fie alături de ea și în acest plan. Marian Oancea, primarul Snagovului, a demonstrat în mandatul său că este alături de oamenii comunei și în astfel de momente, fiind o prezență constantă la slujbele din bisericile satelor arondate comunei. Nu numai că snagovenii l-au văzut mereu pe Marian Oancea la slujbe (nu doar în perioada de campanie electorală), dar știu și că acesta a fost un susținător devotat al renovării lăcașurilor de cult.
Sprijin financiar pentru biserici
Credincios, primarul Marian Oancea a avut tot timpul grijă ca bisericilor din comună să nu le lipsească cele necesare. Primarul Oancea a acordat tot suportul administrației locale pentru a a asigura bunul mers al activității din lăcașurile de cult. Toate bisericile din comună primesc câte o sumă de bani din bugetul local al acestui an, recent aprobat. Banii vor fi folosiți pentru lucrări de reparații și de modernizare a clădirilor.
„La Ghermănești și Ciofliceni se vor monta geamuri cu tâmplărie din PVC, la Snagov, de asemenea, vor fi montate geamuri și se va amenaja trapeza. Biserica din Vlădiceasca rămâne să primească finanțare la rectificarea bugetară din vară. Acolo se vor face lucrări de placare a interiorului, cu lambriuri. Deocamdată, până la Paști, vom ajuta toți preoții în curățenia generală, obișnuită înaintea unei sărbători importante. Pentru aceasta, vom verifica drumurile și căile de acces până în interiorul bisericilor, revizuim iluminatul public din zonele adiacente bisericilor, iar la Vlădiceasca, unde nu există iluminat public, se va monta o lampă solară. De asemenea, la biserica din Tâncăbești se va face împrejmuirea curții bisericii, a casei parohiale și a cimitirului. Și, pentru că m-ați întrebat, vă răspund că, istoric, cea mai veche dintre bisericile comunei este lăcașul Dobroșești din Snagov, a declarat Marian Oancea.
Vlădiceasca, promisiune din 2012 respectată
Și pentru că tot vorbim de bisericile din comuna Snagov, primarul Marian Oancea ne arată programul său electoral din campania 2012, în care unul dintre angajamentele sale a fost construirea unei biserici în Vlădiceasca. Promisiune îndeplinită de primarul Oancea, în ciuda multiplelor dificultăți: „Este o întreagă poveste, cu suișuri și coborâșuri, în privința bisericii din Vlădiceasca, dar Dumnezeu a rânduit ca acel teren pe care a fost ridicată biserica să fie o donație din partea unei verișoare a tatălui meu, Maria Păun. Apoi, alte două surori ale Mariei Păun au mai donat și ele câte 1.000 de metri pătrați, ajungându-se ca, într-un final, să fie disponibilă o suprafață de 3.000 metri pătrați. Preotul Constantin Lupu a primit dificila menire să ridice biserica în Vlădiceasca”. Pentru început, a fost instalat un cort de armată, unde se desfășurau slujbele. La un moment dat, diverși factori conjuncturali ai acelui moment nu au mai permis ca preotul să-și ducă la bun sfârșit misiunea, părintele Lupu fiind mutat în altă parte. „În 2012, părintele Lupu a primit din nou misiunea de a construi biserica de la Vlădiceasca și lucrările au fost reluate. Meritul ridicării acestei biserici îi aparține în totalitate părintelui Lupu, care a luat legătura cu un om de afaceri, Corneliu Ene, care a donat banii necesari finalizării clădirii, adică 60.000 euro. Cum am contribuit eu ca primar, ca să revenim la promisiunea din campanie electorală 2012? Din sumele de la bugetul local s-au făcut fundația și temelia bisericii, gardul care împrejmuiește proprietatea și agheasmatarul. Altfel, personal, ca un om credincios ce sunt, am susținut financiar unul dintre cele trei hramuri ale bisericii, de Sf. Mihail și Gavril”, mai spune primarul Oancea.
Pasarela Mănăstirii Snagov rămâne pietonală
Atestată documentar pentru prima dată în 1408, Mănăstirea Snagov, cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Vlad Țepeș , este situată pe o mică insulă din partea de nord-vest a lacului Snagov. Inițial, legătura cu malul lacului s-a făcut printr-un pod construit din bârne de stejar, incendiat în timpul Revoluției de la 1821 și niciodată refăcut. Motiv pentru care, ani de zile, la Mănăstirea Snagov s-a putut ajunge doar cu barca. Ulterior, a fost construită o pasarelă pietonală. „Am susținut în permanență proiectul pasarelei, am sprijinit cu bani de la bugetul local toate expertizele, studiile geotehnice. În 2012, când am reluat demersurile legate de modernizarea mănăstirii, m-am întâlnit cu PF Daniel și din discuții a reieșit că se vrea transformarea acelei pasarele din pietonală în auto. Nu a fost posibilă această transformare deoarece terenul pe care sunt amplasați pilonii care susțin construcția nu permite acest lucru”, a precizat primarul Marian Oancea.