Ai mâncat mult de sărbători?
Spune STop alimentelor grele şi începe detoxifierea!
Cadrele medicale din spitale şi cele de pe Ambulanță au lucrat la foc continuu de sărbători. Vinul roşu, friptura, ciorba şi drobul de miel au îmbolnăvit mii de români în această perioadă. Numai în primele două zile de Paști, aproximativ 1.300 de ilfoveni şi bucureşteni au cerut ajutorul specialiştilor Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
Peste 650 dintre gurmanzii care au dat iama în farfurie sau au uitat numărul paharelor de vin, au necesitat control de specialitate şi internare, constituind urgenţe medicale. Potrivit conducerii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), în jur de 167 de persoane au solicitat asistenţă după ce au suferit indigestii, 173 s-au confruntat cu probleme cardiovasculare mai mult sau mai puţin severe, şi peste 100 au leşinat. De asemenea, echipajele SABIF au fost solicitate şi în cazul a două accidente de circulaţie şi în şase incendii soldate cu răniţi. Chiar dacă sărbătorile Pascale au trecut, riscul de îmbolnăviri în masă prin indigestii şi alte afecţiuni legate de alimentaţia incorectă, se menţine ridicat şi în perioada următoare. Ca să nu întâmpini astfel de dificultăţi, cel mai bine ar fi ca, după mesele copioase de Paști să renunţi la alimentele grele şi să recurgi la proceduri de detoxifiere a organismului.
Cele mai eficiente mijloace de eliminare a toxinelor
Alimentaţia şi hidratarea
Fructe – mere, căpşuni, cireşe, portocale, lămâi, kiwi şi grapefruit
Legume – castraveţi, salată verde, spanac, lobodă, ceapă şi usturoi verde, ridichi, roşii şi ardei
Zarzavaturi – pătrunjel, mărar, leuştean. Consumă cel puţin trei alimente detoxifiante pe zi.
Suc de orz verde
Pentru o bună detoxifiere a organismului, încearcă o cură de 10 – 21 de zile cu suc de orz verde. Bea câte 50 ml de suc de orz verde de trei ori pe zi, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Dacă suferi de o boală mai severă, aflată în stadii avansate, poţi mări doza de administraţie. Ulterior, pentru întreţinere, poţi să urmezi acest tratament timp de două săptămâni. Cea mai bună metodă de obţinere a sucului de orz este mixarea. Pune o mână de tulpini de orz verde într-un mixer electric, toacă-le puţin cu apă (doar atât cât este nevoie pentru a fi mărunţite de elice). Mixează până când se formează o pastă, după care filtrează printr-un tifon sau o strecurătoare. Este important să consumi sucul la doar câteva minute după ce l-ai preparat, fără să mai adaugi apă. Poţi să obţii sucul şi prin tocarea tulpinilor. Bagă în maşina de tocat o mână de fire verzi de orz, stoarce pasta obţinută într-un tifon, iar sucul strânge-l într-un pahar. Consumă preparatul diluat în apă. La o treime de pahar de suc de orz, adaugă două treimi de apă. Boabele de orz verde conţin vitamine cum ar fi, A, B1, B2, B6, B12, C, E, PP şi săruri minerale precum, calciu, potasiu, fier, magneziu, mangan, cupru, litiu, molibden, zinc. Mai mult, planta conţine substanţe cu acţiune similară hormonilor naturali şi o cantitate mare de clorofilă.
Suc de mere
După cele câteva zile în care ai consumat mâncăruri din carne greu digerabilă, e momentul să treci pe o dietă cu fructe, merele fiind la îndemâna ta, uşor de procurat şi de tolerat de organism. Timp de două zile, consumă o cantitate mare de mere în stare proaspătă şi bea suc obţinut din aceste fructe. E bine să mănânci cam un kilogram – un kilogram şi jumătate de mere pe zi. Sucul e bine să ţi-l prepari acasă, şi să-l bei atunci când e proaspăt pregătit. În acest mod, vei elimina mai uşor toxinele. Şi nu uita! Sucul de mere este cel mai bun energizant. Acesta îţi stimulează activitatea musculară și este unul dintre cele mai bune remedii naturale contra oboselii fizice şi intelectuale. Este produsul ideal dacă faci muncă fizică. Nu înlocui sucul natural preparat în casă, cu cel achiziţionat din comerţ care conţine zahăr și conservanţi periculoși pentru sănătate!
Suc de kiwi
Ca să scapi de toxinele acumulate de Paşte, poţi să-ţi prepari un suc de kiwi diluat cu apă, în părţi egale (câtă cantitate de suc, tot atâta de apă) și îndulcit cu miere de albine. Bea sucul pe parcursul unei zile, din două în două ore, de la 08:00 dimineaţa la 08:00 seara. Sucul de kiwi te ajută să elimini toxinele din organism şi totodată, îţi protejează inima.
Mişcarea
Cel puţin 30 de minute pe zi, alocă-le exerciţiilor de înviorare. Plimbă-te cu rolele, cu bicicleta, aleargă sau practică orice tip de sport care-ţi place. Pe toată perioada în care urmezi procedurile de detoxifiere, renunţă la prăjeli, grăsimi, mezeluri, dulciuri, cofeină şi ţigări.
Înotul în apa mării
Pentru că s-a deschis sezonul estival, nu ezita să ajungi pe litoral. Apa mării are numeroase efecte benefice asupra sănătăţii, fiind un detoxifiant excelent. Ionii de calciu, magneziu, seleniu, iod şi potasiu, care trec din apă în ţesuturi prin piele, ajută la detoxifierea şi remineralizarea organismului. O şedinţă de masaj gratuit în valurile mării este cu atât mai eficientă, cu cât temperatura apei este cuprinsă între 20 şi 25 de grade Celsius. Te poţi răsfăţa cu o baie în mare asociată cu aer marin, de cel puţin patru-cinci ori pe zi, efectuând şedinţe de minimum 15 minunte fiecare.