Alocaţiile copiilor cetăţenilor care muncesc într-un stat membru al Uniunii Europene, au făcut subiectul dezbaterilor membrilor Comisiei Europene, întruniţi ieri, la Bruxelles. Oficialii europeni şi-au exprimat intenţia de a reduce indemnizaţiile pentru cetăţenii unui stat care lucrează în alt stat. România, reprezentată de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, s-a opus acestei propuneri.
Ministrul de externe al Austriei, Sebastian Kurz, a solicitat cu mult timp în urmă, reformarea sistemelor sociale din Uniunea Europeană. Acesta a motivat necesitatea reglementării legislative prin faptul că valoarea alocaţiilor acordate de Austria este mult mai mare decât cea acordată de statul de provenienţă a părinţilor copiilor. Kurz a şi exemplificat situaţia famiilor de români care-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul Austriei.
O familie de români care lucrează în Austria, ar urma să primească o indemnizaţie de numai 10 euro
În opinia ministrului, statul austriac plăteşte o indemnizaţie de 160 de euro pentru copilul unui român aflat la muncă în străinătate. Unei familii cu doi copii, i se plăteşte lunar, suma de 300 de euro. În România, aceşti bani reprezintă aproape un salariu mediu pe economie, alocaţia fiind mult mai mică aici, în ţara în care familia îşi are domiciliul. Dacă s-ar introduce o reglementare legislativă, statul austriac n-ar mai plăti 160 de euro pentru fiecare copil care este cetăţean român şi domiciliază în România dar locuieşte, provizoriu în Austria, ci doar aproximativ 10 euro.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu: “Statele care plănuiesc să reducă alocaţiile trebuie să reducă şi taxele plătite de părinţi”
Situaţia alocaţiilor a fost readusă în discuţie la reuniunea Consiliului Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului, care a avut loc ieri, la Bruxelles. Îara noastră, prin ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a respins modificarea actualei legislaţii. „România se opune categoric oricărei propuneri de armonizare şi uniformizare care încalcă competenţele naţionale, în ceea ce priveşte regulamentul european şi consideră că modificarea jurisprudenţei referitoare la securitatea socială, nu trebuie să afecteze drepturile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, a celor care se află în perioada de tranziţie de la un loc de muncă sau altul şi a membrilor de familie. Miniștrii muncii europeni trebuie să se concentreze pe protejarea drepturilor lucrătorilor mobili europeni. Statele membre care colectează taxe de la lucrătorii mobili trebuie să ofere o acoperire adecvată în ceea ce priveşte securitatea socială, în conformitate cu respectarea principiului tratamentului egal. Concret, dacă unele state plănuiesc să reducă alocaţiile copiilor lucrătorilor mobili de pe teritoriul lor, trebuie să reducă şi taxele plătite de aceştia”, a spus ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.