Biserica a renăscut în inima satului demolat de comuniști în anul 1987 pentru construcția unui lac de acumulare. Sfințirea acestei biserici a avut loc la 145 de ani de la sfințirea primei biserici a satului Ordoreanu și la 35 de ani de la demolarea ei
Odată cu sfințirea lăcașului de cult, săvârșită la 25 de ani de la punerea pietrei de temelie, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a stropit cu apă sfințită toți credincioșii prezenți la slujbă, spre binecuvântare, curățire sufletească și sfințirea vieții.
Noua biserică este rodul rugăciunilor neîncetate ale sătenilor și al dragostei primarului Adrian Budeanu pentru Dumnezeu și pentru cetățenii comunei pe care o administrează.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 627
Ziua de duminică, 20 noiembrie, a fost o zi istorică pentru localnicii din satul Ordoreanu, al comunei Clinceni. După mulți ani de lucrări asidue, biserica Parohiei Ordoreanu Nou a primit binecuvântarea Divină. Astfel, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop – Vicar Patriarhal le-a făcut acestor oameni, cel mai frumos dar posibil. Înconjurat de un ales sobor de preoți din care a făcut parte și Părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud împreună cu părintele paroh Alexandru Trușcă, dis-de-dimineață, a sfințit biserica închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, Sfântului Ierarh Nicolae și Tuturor Sfinților Români și le-a dat-o spre rugăciune și închinare, plină de har.
După zeci de ani de „întuneric”, biserica Parohiei Ordoreanu Nou, de la Clinceni, strălucește mai presus de orice. Înfrumusețată cu o catapeteasmă care constituie o adevărată operă de artă și împodobită cu o pictură în culori vii, deosebită, care atrage prin naturalețe și expresivitate, cu icoane prețioase, înzestrate cu darul de a face minuni, locașul de cult și-a deschis porțile pentru credincioșii satului, după ce a îmbrăcat veșmântul frumos al sfințirii. Printr-o slujbă solemnă, impresionantă, oficiată cu multă dragoste și bucurie de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul alături de Părintele Protopop Ioan Bondar și un minunat sobor de preoți și diaconi, noul lăcaș de cult de la Clinceni a primit binecuvântarea Divină. Odată cu sfințirea bisericii a avut loc și sfințirea sufletelor localnicilor de aici. Prin rugăciunile și stropirea cu apă sfințită, oamenii s-au unit cu Dumnezeu, iar lumina Duhului Sfânt le-a alungat gândurile necurate, și tot ceea ce îmbolnăvește sufletul, lăsând loc harului Divin să le lumineze viețile. Cu măreția lor, cântecele bisericești, de o înaltă frumusețe duhovnicească ale preoților și ale membrilor Grupului Psaltic Tronos al Patriarhiei Române care au dat răspunsurile la strană, au făcut din slujba sfințirii bisericii Ordoreanu, un eveniment religios cu totul special, în care oamenii însetați de credință au adunat amintiri de neșters. La ceas de mare sărbătoare a comunității creștine de la Clinceni, s-au făcut rugăciuni pentru toți cei ce au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea locașului de cult, vii și morți, inclusiv pentru alpinistul care a trecut în lumea celor drepți în timpul lucrărilor demarate aici.
Noua biserică din comuna Clinceni este ea însăși o mare minune. Practic, aceasta a renăscut din propria cenușă în satul Ordoreanu care fusese demolat în anul 1987 pentru construcția unui lac de acumulare inclus în proiectul Canalului Dunăre București. „Cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel, sfințirea acestei sfinte biserici înălțată în satul acesta reputat, este un eveniment deosebit de important în viața acestei parohii. Inima unei parohii creștine, a unei comunități creștine este biserica lui Dumnezeu, locul în ne adunăm pentru a ne întâlni cu Dumnezeu pentru că noi oamenii, fiind creați după chipul lui Dumnezeu avem această vocație a comuniunii. (…) Biserica ne cheamă la rugăciune, iar rugăciunea în biserică este mai puternică pentru că Însuși Dumnezeu spune că acolo unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu împreună cu ei. Adunându-ne împreună în casa lui Dumnezeu, iată că Dumnezeu Însuși ne făgăduiește că este în mijlocul nostru atunci când ne adunăm și ne rugăm împreună. Secole de-a rândul biserica a fost centrul oricărei comunități, din toate punctele de vedere. Așa cum se vede în satele vechi, școala este lângă biserică, dispensarul este lângă biserică, primăria la fel, ceea ce arată că toate instituțiile importante ale comunității s-au dezvoltat de-a lungul timpului, în jurul bisericii. Îl felicităm pe domnul primar Adrian Budeanu și pe fiecare dintre dvs. care ați contribuit la tot ceea ce s-a făcut aici. Vă mulțumim și vă purtăm în rugăciunile noastre”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. Preasfinția Sa a venit încărcat cu daruri alese pentru binefăcătorii bisericii, pe care le-a oferit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, părintele paroh Alexandru Trușcă și preoții Dan Marin Tudose și Gheorghe Gheorghe, slujitorii parohiei, au primit rangul de iconomi stravrofori. Primarului Adrian Budeanu i-a revenit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni, iar viceprimarului comunei Clinceni, Ion Simion, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. De asemenea, Liliana Dobre a primit Diploma de Onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”. Comitetului Parohial i-a revenit Distincția de Vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou.
A fost redată sătenilor viața religioasă
La acest moment unic prin frumusețea și importanța spirituală, culturală și istorică, Părintele Protopop Ioan Bondar a ținut să ne prezinte frânturi din zestrea pe care o lasă această biserică localnicilor și tuturor rugătorilor săi. „Cea dintâi biserică din zid a satului Ordoreanu a fost construită în anul 1877 și a dăinuit până în anul 1987 (110 ani), când a fost demolată împreună cu întregul sat Ordoreanu de către autoritățile comuniste, pentru a face loc lacului Mihăilești. În anul 1997 a fost pusă piatra de temelie pentru o nouă biserică. Lucrarea de zidire a noii biserici a fost încredințată părintelui Gheorghe Gheorghe, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire, Patriarhul Teoctist Arăpașu. Din anul 2008 până în anul 2016 lucrările au continuat sub coordonarea părintelui Dan – Marian Tudose, care a construit și casa parohială. Din data de 15 august 2016, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, oficiul de paroh a fost preluat de părintele Alexandru-Nicolae Trușcă, care a continuat și finalizat lucrările de construire la această biserică, împodobirea cu pictură în tehnica tempera și dotarea cu mobilier bisericesc”, ne-a spus Părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud. Despre necesitatea noului lăcaș de cult, care vine în întâmpinarea nevoilor spirituale ale localnicilor din satul Ordoreanu, a vorbit și părintele paroh. „Îmi revine bucuria extraordinară de a spune câteva cuvinte de mulțumire în acest moment, sfințirea bisericii pe care dvs. ați așteptat-o atât de mulți ani. Am văzut lacrimi în ochii unor oameni în vârstă, de aici, din sat, care îmi spuneau, în timp ce munceau, „părinte, nici nu știți de cât timp așteptăm noi momentul acesta” și, cu siguranță și Dumnezeu îl aștepta, pentru că după demolarea din 1987 a așteptat iată, reîntemeierea satului și redarea vieții religioase a credincioșilor lui, în această casă a lui Dumnezeu. Îmi revine și datoria să mulțumesc câtorva persoane care ne-au ajutat extraordinar de mult. Sunt îndatorat Preaferictului Părinte Patriarh Daniel și îi transmitem recunoștința noastră pentru încrederea acordată. Vă mulțumim dvs., Preasfințite Părinte Varlaam, pentru binecuvântare și pentru anii mulți în care, de asemenea, ați avut încredere în noi. Le mulțumesc celor doi parohi dinaintea mea respectiv părintelui Gheorghe Gheorghe și părintelui Daniel Tudose, pentru eforturile pe care le-au făcut de-a lungul atâtor ani, mulțumesc autorităților centrale, Secretariatului de Stat pentru Culte care ne-a ajutat din punct de vedere financiar, domnului primar Adrian Budeanu, domnului viceprimar Ion Simion, doamnei Liliana Dobre, secretara primăriei pentru că, de fiecare dată când am mers la primărie cu o problemă, am fost înțeles și s-au găsit soluții”, a spus părintele Alexandru Trușcă, parohul Parohiei Ordoreanu Nou.
Biserica de la Ordoreanu este și un vis împlinit al primarului Adrian Budeanu, mare iubitor de cult și de cultură, și al credincioșilor locului, prin osteneala lor. Edificiul se situează la același nivel superior de măiestrie cu cele anterioare, ridicate, consolidate, extinse și înfrumusețate prin grija edilului Adrian Budeanu, Primăriei și a Consiliului Local Clinceni. Căci, după cum se știe, bisericile din Clinceni sunt nestemate sfinte care strălucesc în inima Ilfovului. Primarul și-a dorit ca noua biserică de la Ordoreanu să fie un loc special pentru sufletele încercate de greutăți ale tuturor cetățenilor comunei. Deși, din motive personale nu a putut fi prezent la rânduielile bisericești de duminică, primarul a fost, ca de obicei, cu sufletul alături de localnici. Și, pentru că și-a dorit ca bucuria momentului să fie deplină, primarul a ținut să le mulțumească tuturor celor care i-au fost aproape de-a lungul timpului și care l-au ajutat să transforme comuna Clinceni într-un loc plin de istorie, de tradiție și de frumos, și le-a adresat acestora un mesaj special prin intermediul nostru. „Aducem mulțumiri Bunului Dumnezeu, preoților care slujesc aici, preoților și diaconilor pentru această slujbă minunată și tuturor celor care au împlinit dorința localnicilor din satul Ordoreanu de a avea, din nou, propria biserică în inima satului lor. Sfințirea oficiată astăzi, de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, este un mare dar pentru comunitatea noastră deoarece, în acest mod lăcașul de cult a devenit casa lui Hristos unde Duhul Sfânt este prezent în permanență. A fost o datorie și o bucurie să venim în întâmpinarea nevoilor spirituale ale cetățenilor noștri. Îi asigur pe toți de toată dragostea și susținerea mea și de acum înainte. Tuturor le doresc sănătate, pace, cât mai multe dorințe împlinite și, bineînțeles, sporire în credință căci, fără credință nimic nu este posibil”, a spus primarul Adrian Budeanu.
Și, pentru oricât de mult am scrie tot ar fi prea puțin pentru a reliefa minunea de la Ordoreanu, vă lăsăm pe dvs. dragi cititori să urmăriți imaginile care ilustrează importanța și frumusețea unui eveniment memorabil, încărcat de emoție și istorie, petrecut în noua casă a Domnului, de la Clinceni.