Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, care şi-a anunţat intenţia de a candida independent la prezidenţiale (printr-un mesaj video postat pe site-ul www.macoveipresedinte.ro), crede că seamănă, ”în multe feluri”, cu liderul sud-african Nelson Mandela, mai ales în privinţa respectării principiilor şi a sacrificiului intereselor personale ”pentru ţară”.

”M-am gândit că, în multe feluri, eu semăn cu Nelson Mandela, care nu şi-a sacrificat principiile niciodată, care şi-a scos poporul dintr-o stare dezastruoasă, pentru care nimic nu a fost imposibil şi care a făcut foarte mulţi ani de închisoare, s-a sacrificat, şi-a sacrificat interesele personale pentru ţară. Şi mă identific cu toate aceste lucruri”, a spus, zilele trecute, într-o emisiune televizată, Monica Macovei.

Reacția premierului Victor Ponta nu a întârziat să apară, acesta comentând, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că europarlamentarul Monica Macovei s-a autocomparat ”din greșeală” cu Nelson Mandela, adăugând că ea este ”instrumentul de represiune al regimurilor comuniste și securist-băsiste”.

”Cea mai mare mizerie a acestui an politic s-a produs! Monica Macovei s-a autocomparat cu Nel­son Mandela! Este o jignire cumplită pentru memoria unei personalități mondiale care simbolizează lupta pentru libertate, solidaritate și toleranță (adică exact valorile pe care Macovei și cei ca ea le detestă și le combat zi de zi!). Pentru cei care ignoră această realitate aș vrea să reamintesc că Nelson Mandela a suferit 25 de ani în închisorile unui regim totalitar (Macovei a fost tocmai instrumentul de represiune al regimurilor comuniste și securist-băsiste); Mandela nu a furat locuința unor proprietari de drept și nici nu a avut în toată viața sa acces la sutele de mii de euro pe care Macovei le primește anual de la Parlamentul European! Dar, mai ales, Mandela nu și-a calomniat niciodată propria țară și propriul popor! Cred că Monica Macovei a spus din greșeală Mandela – a vrut să spună Ana Pauker!‘‘, scrie Ponta pe pagina sa de Facebook.