În centrul Baloteştiului se află un monument comemorativ comun care îi cinsteşte laolaltă pe eroii căzuţi în cele două deflagraţii mondiale cu cei ai Revoluţiei din 1989.

Un gest frumos, gândit de edilul unei vremi, al unei epoci şi lăsat în paragină de cei care l-au urmat la conducerea comunei.  Pentru că astăzi, momumentul are lite-rele  plăcii comemorative şterse, marmura pătată probail cu ajutorul  “oamenilor de bine”, scaunele din marmură sparte, mizerie cât cuprinde în interiorul gărduleţului  ce-l împrejmuieşte, ce mai… ca la noi în Ilfov! Astăzi este un adevărat Monument al Uitării, contemporan unei epoci în care cuvântul “cultură” nu mai reprezintă nimic altceva decât un câmp pe care cineva a sădit ceva, iar “erou” este acela care îşi bea cafeaua în Bucureşti, pe Dorobanţi.

Poate că cei aproape 20 de ani cât a fost primar, nu i-au ajuns lui Ion Florian Dănuţ, pentru a da cu o mătură în jurul monumentului şi pentru a schimba cele câteva plăci din marmură. Nici de un artist local n-o fi avut parte, sa rescrie literele celor care merită toată admiraţia şi amintirea noastră, cei cărora le este adresat monumen-tul. Poate că n-a avut suficiente fonduri, deşi  la ce vor­beşte lumea prin sat, despre fostul primar se poate spune orice, numai că e vreun sărac, nu! Poate că l-a durut la bascheţi de monument şi probabil nu numai de acesta, iar cetăţenii l-au sancţio­nat şi nu i-au mai dat votul. Poate…

Însa poate că noul primar, se va ocupa şi de acest monument, pe care decât să-l păstrezi aşa, mai bine îl demolezi.  Domnule Pretorian Cristian Ştefan, faceţi ceva cu monumentul, e păcat şi ne râd străinii când ne văd cum ne cinstim eroii! Haideţi că USL-ul se vrea  vântul schimbării, sau cel puţin aşa pare, haideţi că se poate şi nici nu costă o avere! Haideţi, că până şi numele ce-l purtaţi vă obligă la acest gest! (n.r.  Pretorian- Gardă pretoriană = corp de soldați care formau garda pretorului în vechea Romă, și, mai târziu, garda personală a împăraților romani.