Potrivit tradiţiei creștine, moașa Salomeea L-a vizitat pe Pruncul Iisus Hristos și pe Maica Sa în peșterea din Bethleem dar, pentru că nu-i venea să creadă că i se cere să ajute la naşterea copilului unei fecioare, mâna i s-a carbonizat şi nu s-a vindecat decât după ce a atins leagănul Pruncului.

Arheologii au făcut noi descoperiri. ”Una dintre grotele funerare cele mai impresionante” descoperite vreodată în Țara Sfântă, cu o vechime de circa 2.000 de ani a fost identificată ca fiind ”mormântul Salomeei”. Situl a fost descoperit în urmă cu 40 de ani de jefuitorii de antichităţi în pădurea Lachish, situată între Ierusalim şi Fâşia Gaza, ceea ce a dus la săpături arheologice care au scos la iveală un perimetru imens care atestă, potrivit arheologilor, importanţa acestei grote funerare.
Situl, unde au fost descoperite urne cu oseminte, cuprinde mai multe elemente, precum şi nişe săpate în piatră. Este vorba despre una dintre grotele ”cele mai impresionante” şi ”complexe” descoperite în Israel, potrivit Autorităţii pentru Antichităţi (AIA).
A fost utilizată iniţial pentru rituri funerare evreieşti şi a aparţinut ”unei familii evreieşti înstărite care a consacrat numeroase eforturi amenajării grotei”, informează AFP.
A devenit apoi o capelă creştină dedicată Salomeei, după cum atestă prezenţa crucii şi a unor zeci de inscripţii gravate pe ziduri şi care fac referire la ea.
Cultul Salomeei şi utilizarea sitului au continuat până în secolul al IX-lea, după cucerirea musulmană, a precizat AIA. ”Anumite inscripţii au fost făcute în arabă, deşi credincioşii creştini au continuat să se roage în acest loc”.
Excavarea esplanadei, care se întinde pe o suprafaţă de 350 de metri pătraţi, a scos la iveală tarabe pe care, potrivit arheologilor, erau expuse lămpi din argilă.
Foto: Israel Antiquities Authority