Chestorul Niculae Marinescu, adjunct al şefului Poliţiei Capitalei pe linie de ordine publică, a fost numit, începând de miercuri, în funcţia de şef al Poliţiei Ilfov, după eliberarea din funcţie a lui Emanuel Nica, în urma cercetării sale disciplinare, potrivit unor surse din Poliţie. Sursele citate au precizat că Nicolae Marinescu a fost numit la conducerea Poliţiei Ilfov prin transfer.

Niculae Marinescu a mai fost şef al Direcţiei Arme din Poliţia Română şi a fost cercetat în cazul Gheorghe Vlădan, autorul atacului armat de la un salon de cosmetică din Dorobanţi, pe motiv că, din funcţia de şef al Serviciului Arme, îi semnase acestuia permisul de port-armă. Ulterior, procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti au dispus neînceperea urmăririi penale a lui Niculae Marinescu, după ce au constatat că în anul 2010, când Vlădan a obţinut documentele necesare achiziţionării armei de foc, Marinescu a respectat legea.

Fostul comandant al Poliţiei Ilfov, Emanuel Marin Nica, cercetat disciplinar după ce în toamna anului trecut la instituţia condusă de acesta a fost declanşat un control în urma uciderii japonezei Yurika Masuno, a fost eliberat din funcţie săptămâna trecută. Fostul adjunct al acestuia, Ionel Lefter, a fost sancţionat cu mustrare scrisă şi mutat la Poliţia Otopeni. Cel de-al doilea adjunct, Nicolae Baicu, este în concediu de odihnă, iar cercetarea va fi reluată după ce acesta se întoarce la serviciu.

Controlul făcut la IPJ Ilfov a vizat evaluarea managementului în cazul prevenirii criminalităţii stradale, în special infracţiunile comise cu violenţă, mai ales că, la nive-lul IPJ Ilfov există un număr foarte mare de fapte comise cu violenţă, rămase cu autori necunoscuţi. Verificările au avut loc în perioada 3 - 21 septembrie, la IPJ Ilfov şi la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti.