”Conduceți prudent!” și ”Atenție la incendii în școli!” – sunt doar câteva dintre recomandările adresate conducătorilor microbuzelor școlare, dar și reprezentanților administrației publice

La finele săptămânii trecute, cu doar câteva zile înaintea începerii noului an școlar, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov a avut loc, în prezența conducerii instituției, a conducerii Inspectoratului Școlar Județean și a prefectului județului, Marius Cristian Ghincea, o ședință de instruire a conducătorilor microbuzelor școlare.

Articol apărut în nr. 368 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

poliție ilfov

În cadrul acțiunii, care nu a reprezentat deloc o premieră la nivel județean, conducătorii auto au primit recomandări privind respectarea circulației pe drumurile publice în timpul efectuării transportului școlar, pentru ca elevii să ajungă în siguranță la cursuri. S-a subliniat, de la început, importanța activității celor care conduc microbuzele școlare și faptul că, în Ilfov, nici un astfel de autovehicul nu a fost implicat în accidente rutiere. Florentina Costea, noul inspector școlar general al județului i-a asigurat pe șoferi că instituția pe care o conduce le va oferi tot sprijinul necesar, atunci când problemele lor sunt de competența IȘJ Ilfov, iar prefectul i-a sfătuit să-și ia meseria foarte în serios, date fiind responsabilitățile pe care le au! În cadrul întâlnirii, polițistii rutieri ilfoveni au verificat deținerea de către conducătorii microbuzelor școlare a documentelor prevăzute de lege, precum licența de transport, ITP-ul, asigurarea auto obligatorie, permisul de conducere corespunzător categoriei autovehiculului, atestatul profesional etc. și ­le-au spus șoferilor să conducă prudent, respectând viteza legală! Să nu transporte mai mulți copiii decât numărul de locuri din microbuze, să folosească centurile de siguranță, iar atunci când lasă copiii la școală să se asigure că aceștia ajung în ­curtea școlii în siguranță. Elevii nu trebuie lăsați în zone cu vizibilitate redusă, la marginea drumurilor sau în intersecții aglomerate. Ei trebuie învățați să traverseze strada, prin spatele microbuzului și, foarte importantă este, de asemenea, prezența unui adult (chiar și dintre părinți), drept însoțitor al copiiilor, pe parcursul călătoriei către și de la școală. ”Nu vreau să aud sub nicio formă de condus sub influența băuturilor alcoolice”, a subliniat subcomisar Gabriel Onofrasc.

foto 1

La rândul lor, conducătorii auto au cerut sprijin polițiștilor, pentru degajarea intrărilor în curțile școlilor, mulți părinți blocând cu mașinile personale accesul, au vorbit despre numărul mare de copiii, care au nevoie de transport școlar, și insuficiența locurilor pe scaune în microbuze, au cerut reglementarea timpului de transport/odihnă, atunci când se fac drumuri pentru activități extrașcolare (spre exemplu, olimpiade, competiții) și au amintit de cota de motorină pe care o primesc, de multe ori aceasta nefiind de ajuns pentru numărul mare de curse.

”Atenție la incendii în școli!”

Întâlnirea de la sediul IPJ Ilfov a fost urmată, a doua zi, de o altă analiză, tot pe tema deschiderii în siguranță a noului an școlar, de data aceasta, autoritățile locale ilfovene fiind invitate la sediul Prefecturii Ilfov. Primari, viceprimari, administratori publici sau șefi de servicii, împreună cu reprezentanți ai ISU, ai Inspectoratului Școlar Ilfov și conducerea Prefecturii au discutat despre existența sau inexistența avizelor de securitate împotriva incendiilor sau a celor sanitare, în cazul clădirilor cu destinație spațiu educațional. Dacă în ceea ce privește igienizarea unităților de învățământ din Ilfov, lucrurile sunt clare – toate fiind gata, din punct de vedere sanitar pentru debutul noului an școlar, în ceea ce privește securitatea la incendii, doar 16 corpuri de clădire din județ, cu destinația de spațiu educațional (public sau privat) dețin autorizație ISU, 279 NU au, dar necesită, iar 143 nu necesită această autorizație. În aceste condiții, sunt necesare, într-un timp nu foarte îndelungat, eforturi suplimentare – de strategie și bugetare – ale autorităților locale, pentru construirea unor spații educaționale noi, care să respecte toate normativele în vigoare, în domeniul siguranței împotriva incendiilor. Până atunci, pentru cele existente, cei de la ISU recomandă căutarea documentelor inițiale ale clădirilor, de la momentul construirii lor, și solicitarea unui punct de vedere al specialiștilor ISU, care pot oferi soluții despre ce și unde se pot face modificări pentru aducerea respectivului spațiu cât mai aproape de un grad de siguranță optim împotriva incendiilor. Toate aceste spații educaționale trebuie să intre în legalitate, ele neputând fi închise din considerente lesne de înțeles, dar funcționând fără avizele necesare… Comunitățile locale trebuie să înțelegă importanța unor investiții serioase, cât mai rapide, în spații educaționale sigure, în condițiile în care acolo copiii își petrec cea mai mare parte din timp. ”Faceți tot ce este necesar ca să nu se întâmple incendii în școli!”, le-a recomandat Marian Badea, reprezentantul ISU, celor din primăriile ilfovene.

La finalul discuții­lor, prefectul le-a spus re­prezentanților auto­ri­tă­­ților locale să se gândească și la varianta achi­ziționării, pe viitor, a unor autobuze școlare, date fiind informațiile primite în ziua precedentă, de la conducătorii microbuzelor pentru transport elevi, care s-au plâns, așa cum arătam mai sus, de numărul mare de copiii care trebuie duși/aduși de la școală, în autovehiculele care au doar 17-18 locuri pe scaune.