Peste 600.000 de persoane au participat duminică la manifestațiile antiguvernamentale din Capitală și din țară, pentru a șasea zi consecutiv, după abrogarea OUG 13/2017.

Pe lângă București au avut loc proteste în Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Constanţa, Galaţi, Piatra Neamţ, Alba Iulia, Vaslui, Buzău, Baia Mare, Brăila, Satu Mare, Focşani, Târgu-Jiu, Slatina, Braşov, Turnu-Severin, Craiova, Piteşti, Zalău, Târgovişte, Bistriţa, Călăraşi, Arad, dar și în alte localități.

Protestatarii au cerut demisia guvernului și au declarat că nu au încredere în cei care îi conduc.

Manifestanţii au cântat, din oră în oră, imnul național, iar mesaje emoționante au fost proiectate pe clădirile din jurul protestelor: #colectiv, #rev89.

Guvernul a abrogat OUG 13

Tot duminică, a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța de urgență pentru abrogarea OUG privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Membrii Executivului au aprobat proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este abrogată OUG 13/2017 prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. A fost aprobat şi memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele şedinţelor de Guvern prin care au fost modificate codurile în anul 2016 şi 2017.

Actele normative pot fi abrogate de către autoritatea emitentă în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial și data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare, a explicat pe Facebook Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională până anul trecut.

Ordonanța de abrogare adoptată duminică trebuie să intre în procedură parlamentară.