Specialistul în nutriţie, Dr. Luminiţa Florea a dezvăluit care sunt sunt cei mai mari „hoţi de energie” din farfurie.

„Furtul vascular” (se redirecţionează circulaţia cu oxigen de la nivel central cerebral către etajul digestiv – stomac, duoden, intestinul subţire) se realizează atunci când se consumă o masă foarte calorică, încărcată în alimente grase, bogate în grăsimi saturate şi glucide rafinate, cum sunt de exemplu produsele cu făină albă sau cu zahăr, prelucrate incorect din punct de vedere  gastrotehnic – prăjire, afumare, conservare, cu continut crescut de conservanţi şi aditivi.

Alteori, lipsa de energie are drept cauză carenţele de tip „furt de minerale şi vitamine” (calciu, magneziu, fier, vitamina A, D, C) din rezervele personale ale organismului ( spolierea depozitelor) sau prin scăderea absorbţiei lor din alimentele sănătoase consumate alături de cele mai sus amintite, rezultatul fiind oboseala cronică şi deficitul energetic permanent, potrivit csid.

Cele trei mari categorii de alimente care sunt vinovate de lipsa de energie sunt:

1) grăsimile saturate  de origine animală (carnea grasă, tocăturile, mezelurile, afumăturile, conservele, unt/ smântână integrale, brânzeturile foarte grase – oaie/ bivoliţă, prăjelile – mici, cârnaţi, chiftele, şnitele, produse tip fast-food);

2) glucidele rafinate (zahărul şi făina albă – prăjituri, bomboane, patiserie, foietaje, cremele de patiserie, gogoşi etc.);

3) băuturile energizante consumate în exces (carbogazoase, cu cofeină, cafeaua şi ceaiul verde în cantitate mare).

Dacă ai totuşi o alimentaţie corectă  iar vitaminele şi mineralele sunt la ordinea zilei, atunci e bine să iei în calcul şi o vizită la medicul specialist, deoarece există o sumedenie de alte posibile cauze pentru lipsa de energie, printre care şi afecţiuni care se pot agrava în timp dacă nu sunt descoperite şi tratate corespunzător, cum sunt de exemplu alergiile, depresia, anemia, hipotiroidismul, bolile cardiace, diabetul, disfuncţiile renale, hepatice sau pulmonare.