Gheorghe Covrigea le promitea concetățenilor săi, în vara lui 2016, că dacă va ajunge primarul comunei Berceni va amenaja un afterschool în localitate. Era una dintre promisiunile, electorale la acea vreme, izvorâte din discuțiile cu locuitorii așezării unde candida ca primar, care solicitau o astfel de investiție. După numai 7 luni de la această promisiune, Berceniul are astăzi o bijuterie de afterschool.
Și nu exagerăm, când spunem acest lucru. Pe 7 februarie, am văzut cu ochii noștri cum arată acest proiect, cu ocazia inaugurării oficiale a primului afterschool din comuna Berceni. Știam de ceva vreme despre proiectul primarului Covrigea, dar nu ne așteptam ca el să prindă viață într un timp atât de scurt, deși noul edil ne dovedise, încă din toamna lui 2016, că promisiunile sale nu sunt doar vorbe goale. Prin urmare, putem spune că Gheorghe Covrigea a mai primit încă o „bilă albă” din partea noastră, dar, sunt convins, și din partea locuitorilor din comuna pe care o conduce.
Un efort colectiv, încununat de succes
Așadar, am poposit la primăria din Berceni la vremea unei amieze mohorâte și friguroase de februarie. Veniserăm la invitația primarului, care ne anunțase că urmează să se taie panglica de inaugurare a noii investiții, așteptată cu nerăbdare de locuitorii din comună. Aici, primarul Covrigea ne-a povestit cum a prins viață acest proiect.
„Acest afterschool este unul dintre cele zece puncte ale programului meu electoral, născut din discuțiile cu locuitorii comunei. Era o investiție necesară, având în vedere solicitările părinților. Clădirea cu două etaje, în care va funcționa, a fost construită în 2007-2008. Fosta conducere dorea să amenajeze acolo o policlinică, dar proiectul a rămas nefinalizat. Prin urmare, ne-am gândit că spațiile respective sunt foarte adecvate pentru proiectul nostru. Astfel că am amenajat acest afterschool la etajul I, cu posibilitate de extindere, dacă situația o va cere, la etajul II, care are o suprafață similară, începând chiar din toamna acestui an. În prezent, acesta are o capacitate de 90-100 de locuri, pentru copiii din ciclul primar, de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a”, ne-a povestit primarul comunei.
Date suplimentare ne-a oferit și Nicoleta Vlad, inspector achiziții publice în cadrul primăriei: „În prezent, avem o suprafață utilă de 245 mp, care cuprinde 5 săli, dintre care o sală de activități de socializare și petrecerea timpului liber, cu propriul grup sanitar și alte trei săli multifuncționale, denumite Pinocchio, Bambi și Prințesa, cu o suprafață de circa 35 mp fiecare, precum și o sală de mese, toate decorate cu personaje din desene animate și povești, vestiare, sală de depozitare a alimentelor, grupuri sanitare. A fost nevoie de anumite lucrări de renovare și recompartimentare a spațiilor existente, gândite inițial pentru o policlinică, lucrări care au costat în jur de 250.000 de lei. Acestei sume i s-au adăugat 150.000 de lei pentru dotările necesare, bani de la bugetul local. Aș vrea să subliniez faptul că a fost o muncă de echipă. Toți colegii noștri s-au implicat și cu toții am dat viață acestui proiect.” Toate acestea aveam să le vedem în scurt timp, cu ochii noștri.
Bun venit, la afterschool!
Primarul Covrigea este convins că atât părinții, cât și copiii vor fi foarte încântați de condițiile oferite.
„Părinții vor veni seara de la serviciu și-și vor lua copiii acasă cu temele făcute, pentru a doua zi, cei mici vor beneficia de o masă caldă, vor efectua o serie de activități educative, cursuri de engleză, de arte plastice, dar am mers foarte mult pe ideea de dezvoltare personală și socializare. Pe măsură ce vom vedea cum se desfășoară activitatea, vom stabili și alte arii educaționale, la cerința părinților și de comun acord cu primăria. Programul zilnic este de 5 ore, de la ora 12.00 până la 17.00. Pentru toate acestea, părinții vor plăti o taxă lunară de 350 de lei. Dar există și un program social, susținut de primărie, de care vor beneficia copiii care provin din familii cu posibilități materiale mai reduse, cu venituri sub 300 de lei pe membru de familie. Deja avem trei copii incluși în acest program, din cei 40 care au fost înscriși până acum”, ne-a spus Gheorghe Covrigea.
O lume de basm
După toată această introducere informativă, să-i zicem, am purces către clădirea afterschool-ului. Aici, copiii, însoțiți de părinți, veniseră deja, la invitația primarului, să facă cunoștință cu locul în care își vor petrece după-amiezele, începând cu data de 13 februarie. Și au avut parte de o primire ca-n povești. Scara care duce la etajul care găzduiește afterschool-ul era împodobită cu baloane colorate, iar sus îi aștepta o lume de basm. Pe pereți erau zugrăvite personaje îndrăgite din lumea filmelor lui Walt Disney. În sala de activități, prichindeii veniți mai devreme deja participau la un joc educativ, sub supravegherea prof. Daniela Ivanov, unul dintre cadrele didactice care vor avea grijă de micuți. Se simțea în încăpere multă voie bună și bucurie, din partea copiilor, prinși în acest joc. Părinții vizitau încântați sălile de clasă care, pe lângă măsuțele la care cei mici își vor face temele, sunt prevăzute și cu pătuțuri pentru copiii care vor dori să se odihnească, după-amiaza. De la Ioana Bolocan, administratorul afterschool-ului, am aflat că de copii înscriși aici se vor ocupa două cadre didactice și patru îngrijitoare, care vor avea grijă de aceștia.
Părinți și copii încântați, laolaltă
„E un loc minunat. Nu avem ce să comentăm. Aveam mare nevoie de așa ceva, în comună. De-ar fi o sută de părinți, niciunul nu va spune că e nemulțumit!”, ne-a spus Florin, unul dintre tăticii veniți cu copilul la inaugurare. „E foarte frumos și foarte bine organizat”, a adăugat și mămica Aviana David.
Bineînțeles, am vrut să aflăm și părerea celor mici. „E foarte frumos aici. O să vin cu plăcere!”, ne-a spus Daria, elevă în clasa a doua, la Școala nr. 1, din localitate. „La început, nu aveam o părere bună despre afterschool. Dar acum m-am convins. Îmi place aici”, a adăugat Andrei, colegul Dariei, iar Delia, din clasa pregătitoare este pe deplin de acord cu ei. Mai mult, ea mi-a spus că ei îi place să-și facă lecțiile. Apoi, un alt Andrei, dublul meu tiz, pentru că îl cheamă și Dumitru, a ținut morțiș să-mi dea și el o „declarație”. El mi-a spus că îi place la afterschool pentru că sunt mulți copii care se joacă și că îi place să facă lecții, mai ales la matematică. „E materia mea preferată! Îmi place pentru că, dacă nu e nimeni acasă, poți să te duci la afterschool și să înveți acolo” a adăugat Andrei.
La început de drum, de bun augur
Bineînțeles, din tot acest eveniment nu putea să lipsească tradiționala tăiere de panglică. Au fost prezenți la această ceremonie primarul Gheorghe Covrigea și consilierii locali, precum și consilierul județean Mihai Niță. El s-a arătat impresionat de înfățișarea și dotările acestui afterschool, toate la standarde europene, după ce a vizitat întregul așezământ.
„Vă felicit, și mi-aș dori ca și în alte localități ale Ilfovului astfel de inițiative să fie puse în practică, așa cum dumneavoastră ați făcut-o. Vă mărturisesc că un astfel de lucru superb am văzut doar în străinătate, cu ani în urmă. Sunt localități care nici nu visează la așa ceva! Mulți primari vor avea de învățat de aici. Veți simți cum mulțumirea sufletească a părinților care aveau mare nevoie de așa ceva se va îndrepta către dvs. Și care vă vor susține și pentru alte proiecte pe care le veți iniția. Încă o dată, felicitări!”, a spus consilierul județean Mihai Niță, cu această ocazie. „Meritul este al întregii echipe”, a ținut să sublinieze primarul Gheorghe Covrigea.