”Recent, am dat drumul proiectului «Facem și ne facem bine»”, ne-a anunțat Hilde Tudora, șefa Biroului Protecția Animalelor – Consiliul Județean Ilfov, referindu-se la încă o inițiativă în premieră la nivel național.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 712, ediția print

CJ Ilfov subvenționează sterilizarea, microciparea și înregistrarea în RECS (n.r. – Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân) a câinilor de rasă comună. Programările se fac la numărul de telefon 0751.235.009, singura condiție obligatorie fiind aceea ca domiciliul deținătorilor câinilor să fie în Ilfov. Se lucrează cu spitalele veterinare, cu Center of Hope (doctorul Aurelian Ștefan), cu Pet Stuff (doctorul Cristian Cristea) și cu clinici mobile (Green Vet și Asociația Nobody Dogs). Localitățile ilfovene au fost împânzite de afișe, oamenii au fost informați din poartă în poartă (au dat o mână de ajutor alături de voluntari și poștașii) – despre proiectul județean și despre obligativitatea, prin lege, a sterilizării, microcipării și înregistrării în RECS a câinilor, iar primele rezultate au început să apară.

Sunt constituite în cadrul proiectului patru puncte ”de lucru” – în București, în Găneasa, în Snagov și în Măgurele și, așa cum precizam anterior, toți cei cu domiciliul în Ilfov, care au nevoie de sprijin în sterilizarea, microciparea și înregistrarea în RECS pot acum să beneficieze de prevederile programului, fără a plăti pentru aceste servicii vreun leu. Important de menționat aici este și că celelalte campanii de sterilizare a câinilor și pisicilor – continuă în Ilfov, Protecția Animalelor făcând cunoscute din timp localitățile în care acestea au loc.

Proceduri obligatorii

Ca și sterilizarea câinilor de rasă comună și a metișilor, cu sau fără stăpân, și microciparea este o procedură obligatorie, ce presupune introducerea unui dispozitiv electronic în zona cervicală a câinelui, sub piele. Este o manoperă simplă care nu necesită anestezie, cățelul va simți doar o ușoară înțepătură. Microcipul injectat este rezistent la apă, șocuri și vibrații. Se pot microcipa atât câinii nou-născuți (la maximum 90 de zile de la fătare), câinii adulți (înainte de vânzarea/donarea lor) și câinii preluați din adăposturi. Cipul se scanează cu ajutorul unui aparat special și oferă informații utile cum ar fi: datele de identificare ale câinelui (nume, data nașterii), istoricul medical, date despre proprietarul acestuia. Microciparea are o serie de avantaje, cum ar fi: facilitarea găsirii unui câine pierdut, responsabilizarea proprietarilor de câini. Nerespectarea legii privind obligativitatea microcipării se sancționează cu amenzi care pot ajunge la 10.000 lei! Microciparea este urmată obligatoriu de înregistrarea câinelui în RECS și completarea corectă a Carnetului de sănătate. RECS este o bază de date, gestionată de Colegiul Medicilor Veterinari. Această bază de date cuprinde toate informațiile importante despre câini și despre proprietarii lor. Beneficiul înregistrării în RECS este facilitarea găsirii stăpânului unui câine care, din diverse motive, este declarat pierdut. Practic, dacă un câine se pierde, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să apelăm la un medic veterinar. Acesta va accesa baza de date și va declara ca eveniment pierderea câinelui. De asemenea, dacă găsim un câine care pare rătăcit, îl putem duce la un cabinet veterinar, iar medicul va scana microcipul cățelului și va afla cine este proprietarul acestuia.