Afacerea Complexului rezidențial Green City, 1 Decembrie
Dezvoltatorul complexului imobiliar Green City, situat în comuna ilfoveană 1 Decembrie, a fost reținut de procurorii DNA, alături de asociații săi Alexandru Oprea Picu și Alexandru Petre. Ei sunt suspectați că au contractat un credit de 30 de milioane de euro, pentru construirea complexului Green City, iar după ce au intrat în insolvenţă ar fi înstrăinat activele, prezentând evidenţe contabile nereale.
Vineri, 6 decembrie, judecătoria Cornetu a hotărât ca Dumitru Bucșaru să fie arestat la domiciliu. Potrivit unui comunicat al IPJ Ilfov, „Din cercetări a reieşit că, în perioada 2013-2014, persoanele în cauză ar fi contractat un credit bancar, în valoare de 30.000.000 de euro, pentru construirea unui complex de locuinţe în localitatea 1 Decembrie, judeţul Ilfov, iar după ce au intrat în insolvenţă, ar fi înstrăinat activele, prezentând evidenţe contabile nereale lichidatorului judiciar”. Dumitru Bucşaru este suspectat şi de distrugere, întrucât, după intrarea în insolvenţă a societăţii Green City Construct, acesta ar fi luat din apartamentele din complexul imobiliar, care erau utilate complet, mobila şi centralele termice, pentru a nu le preda lichidatorului juridicar, au mai spus surse din rândul anchetatorilor. Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la 1,5 milioane de lei. În urma percheziţiilor efectuate de polițiștii ilfoveni în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Dâmboviţa şi Giurgiu, la locuinţele suspecţilor şi la societăţile comerciale controlate de aceştia, au fost recuperate aproximativ 30 la sută dintre aceste bunuri. Mai multe centrale termice, instalaţii sanitare şi uşi au fost găsite la locuinţa vărului omului de afaceri, Ion Bucşaru, ridicat, la rândul său, de poliţişti. Dumitru Bucșaru este considerat un apropiat al Elenei Udrea și al fostului președinte Traian Băsescu, firmele acestuia beneficiind, în trecut, de mai multe contracte încheiate cu Ministerul Dezvoltării și Turismului.
Bucșaru – mărire și decădere
În 2010, Dumitru Bucșaru cunoștea apogeul. Averea acestuia era estimată, de revista „Forbes 500 Miliardari”, la 22 de milioane de euro, ocupând locul 248 în clasament. După doar trei ani, averea lui Bucșaru ajunsese spre coada clasamentului, pe locul 449, și se ridica la numai 6 milioane de euro, conform aceleiași publicații.
Bucșaru a devenit vizibil, în România, în momentul în care a început să investească masiv în echipa de fotbal Unirea Urziceni, pe care a preluat-o la sfârșitul anilor ‘90. A construit o bază modernă în micuţa localitate (18.000 de locuitori), a promovat în 2006, a luat titlul în 2009 şi, după o prestaţie meritorie în grupele Ligii Campionilor, a încasat peste 18,5 milioane de euro de la UEFA. Banii câştigaţi au ajuns în proiectele imobiliare ale lui Bucșaru. Nu după mult timp, echipa Unirea Urziceni a intrat în criză şi, în 2011, s-a desfiinţat, după ce a retrogradat din Liga 1.
În domeniul imobiliar, principala investiție a lui Bucșaru a fost în complexul rezidențial Green City, din comuna 1 Decembrie, care, ulterior, s-a dovedit și cea mai păguboasă. Complexul, care se întinde pe un teren de 120 de hectare, cuprinde aproximativ 650 de case formate din parter şi un etaj, cu suprafeţe utile de 118 metri pătraţi şi 110 metri pătraţi de curte, având preţuri pornind de la 120.000 de euro (TVA inclusă) pentru casele cu finisaje „basic“ (fără faianţă şi gresie în băi sau parchet laminat în living, dormitoare şi pe holul de la etaj) şi de 136.000 de euro (TVA inclusă) pentru vilele cu finisaje „standard +“. În cadrul proiectului au fost dezvoltate şi un supermarket, o grădiniţă de stat, cabinet medical şi stomatologic, farmacie, restaurant şi locuri de joacă pentru copii.