◉Complexuri de joacă moderne, în ambele spații nou-amenajate

◉Lucrări ample de extindere și reabilitare a rețelei de canalizare, în tot orașul

Se lucrează intens, pe mai multe șantiere, pentru extinderea rețelei de canalizare

Autoritățile locale din Măgurele continuă să demonstreze cât de importante sunt pentru ele atât modul în care cresc și se dezvoltă micuții din comunitate, cât și siguranța acestora. Educația, caracterul, tot ce îi pregătește pentru viață nu se dobândesc în fața computerului, ci la școală, în familie, dar și prin joc și socializare, în aer liber, alături de alți copii.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 605, ediția print

Toate acestea stau la baza deciziei autorităților de a transforma două terenuri virane, neutilizate, din domeniul public, în două locuri de joacă moderne și sigure, pe care cei mici le pot folosi în voie, chiar după școală, în drumul lor către casă. Pentru că unul dintre locurile de joacă este situat în imediata apropiere a Școlii Generale din Măgurele, pe strada Fizicienilor, iar celălalt, la intersecția străzilor Măceșului și Bujorilor.

“Două noi locuri de joacă recent amenajate au devenit principala atracție pentru micuții din orașul nostru. Cu o suprafață totală de peste 1.000 de metri pătrați, cele două locuri de joacă sunt dotate cu ziduri cățărătoare, leagăne, carusel, complexuri de joacă moderne, dar și alte echipamente de joacă ce fac deliciul celor mici”, a anunțat primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin, la scurt timp după ce locurile de joacă fuseseră inaugurate de micuții din oraș.

Complexuri de joacă moderne, în ambele spații nou-amenajate

Ambele spații au fost dotate cu câte 2 complexuri de joacă care respectă toate normele europene de realizare și siguranță și sunt adaptate vârstei copiilor care le folosesc. Astfel, fiecare spațiu beneficiază de câte un complex de joacă de TIP 1, pentru copii cu vârsta minimă de 1 an și care poate fi utilizat de câte 15 micuți simultan. Acesta este alcătuit din 2 scări de acces, 3 platforme pătrate, acoperite parțial, două poduri mobile ce fac legătura între platforme, 1 tobogan drept, un leagăn de tip cuib, o colibă hexagonală suspendată și 13 stâlpi din oțel dublu galvanizat ce formează structura de rezistență.

Panourile utilizate în realizarea complexului, respectiv cele folosite pentru acoperirea parțială a celor două platforme pătrate, pentru conexiunea dintre scara de acces și podea, dar și cele utilizate în realizarea scării de acces sau a celei de-a treia platforme pătrate, a toboganului și a colibei sunt confecționate din materiale care nu au în componența lor niciun element toxic, fiind complet sigure pentru sănătate.

Și, pentru ca celor ­mici să le fie mai ușor, scara nu are trepte, urcarea realizându-se datorită poziționării pe suprafața scării a unor elemente de susținere pentru sprijinirea piciorului.

În plus, în partea inferioară a uneia dintre platformele acoperite este fixat un ansamblu pentru joc, tip bucătărie.

Întreg acest complex de joacă are o lungime de 7,75 metri, lățimea de 7,34 metri și înălțimea de 3,21 metri, iar fixarea acestuia a fost făcută cu ansamblu-fundație din metal ambutisat zincat, în fundație din beton.

Complexurile de joacă de TIP 2 – câte unul pentru fiecare din noile locuri de joacă amenajate în Măgurele – sunt realizate, de asemenea, din materiale fără componente toxice și sunt destinate copiilor cu vârsta minimă de 1 an, însă au o capacitate mai mare, putând fi utilizate de câte 25 de copii în același timp.

Fiecare astfel de complex de joacă este alcătuit din: 1 scară de acces, 4 platforme pătrate acoperite parțial, 4 poduri mobile ce fac legătura între platforme, un leagăn de tip cuib, o colibă hexagonală suspendată și un tobogan-tub, cu înălțimea de 90 de cm.

În partea inferioară a celei de-a doua platforme, în partea opusă toboganului, se află un panou tip gard de protecție, de care este fixată o măsuță cu bazin pentru apă, prevăzută cu elemente decupate și care permite modelajul și jocul cu nisip și apă.

În partea inferioară a celei de-a treia platforme a acestui tip de complex, pe latura opusă toboganului, a fost fixat, de asemenea, un ansamblu pentru joc, tip bucătărie.

Complexurile de joacă de TIP 2 au peste 9 metri lungime, 7,53 metri lățime și 3,21 metri înălțime. Suprafața de siguranță este de 137,39 metri pătrați. Și fixarea acestor ansambluri a fost făcută tot cu ansambluri-fundație din metal ambutisat zincat, în fundație din beton.

Pe lângă complexurile de joacă, în spațiile nou-amenajate au fost instalate: câte un leagăn – dublu, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 15 ani, un leagăn dublu pentru micuți cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani, un leagăn de tip cuib, care poate fi folosit de copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 15 ani, dar și câte un carusel cu banchetă, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani și care poate fi utilizat de câte 6 copii în același timp.

Și, pentru că cei ­mici au nevoie de diversitate, din noile locuri de joacă nu puteau lipsi zidurile de cățărare. Un astfel de zid este destinat copiilor de 4-12 ani și poate fi folosit de maximum 2 copii simultan. Are 9 metri pătrați, este realizat din beton polimerizat care imită stânca și are montate pe suprafața de cățărare prize de cățărare de diferite forme, fixate rigid de structura zidului. Înălțimea de escaladă a unui astfel de zid este de 2 metri.

Suprafața celor două locuri de joacă este din tartan – covor elastic din cauciuc, astfel încât copiii să se poată juca în voie, fără să se rănească.

Lucrări ample de extindere și reabilitare a rețelei de canalizare, în tot orașul

Mutându-ne într-un registru mult mai serios, dar extrem de important pentru comunitate, primarul Narcis Constantin ne-a spus că, în prezent, în orașul Măgurele se desfășoară ample lucrări de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare. Practic, în total, prin acest contract, rețeaua de apă potabilă din Măgurele se va extinde cu 49,191 kilometri, iar cea de apă uzată (canalizare) cu 39,360 km.

”Avem trei șantiere deschise în tot orașul, în cadrul proiectului de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare, realizat din fonduri europene, cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov. Suntem foarte mulțumiți de modul în care se lucrează. Ce-i drept a ținut și vremea cu noi, astfel că s-a lucrat și în timpul iernii”, ne-a spus edilul. Acesta a menționat că se lucrează practic în tot orașul Măgurele. Proiectul este unul care va soluționa complet necesarul de extindere a rețelei de apă și canalizare. Toate zonele locuite ale orașului sunt incluse în acest proiect extrem de important. ”Este nevoie de canalizare, pentru că dacă avem canalizare, va crește și calitatea apei din pânza freatică, pentru că cetățenii cuplați la canalizare nu vor mai deversa în fosele septice. Foarte important este și faptul că avem și rețeaua de apă curentă și avem propria stație de tratare a apei, cu puțuri de mare adâncime, de 180 -220 metri. În felul acesta, orașul se va dezvolta și credem că astfel vom atrage și mulți alți locuitori, dar vor veni și mult mai multe firme către Măgurele”, a precizat primarul.

Narcis Constantin a dorit să menționeze că există o foarte bună colaborare între cei care lucrează la drumul județean DJ 401A, un proiect tot al CJI, iar pe această cale dorește să îi mulțumească președintelui Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, pentru cele două proiecte care se implementează, de cea mai mare anvergură pentru orașul Măgurele.

”Aceste proiecte merg în paralel și se coordonează foarte bine prin inginerii și echipele de lucru. Totodată, mulțumesc cetățenilor care au înțeles că acest disconfort care se creează prin lucrările aflate în derulare va fi unul de scurtă durată, circa un an și jumătate, dar este important de știut că, apoi, locuitorii vor avea confortul pe care și l-au dorit dintotdeauna și pe care o țară europeană îl merită”, a încheiat primarul Narcis Constantin.