Omagiu cald şi înălţător, adus Sfântului Antim Ivireanul, cărturar şi ierarh martir al Ţării Româneşti
Cel mai învățat și mai talentat teolog care a stat vreodată pe scaunul Mitropoliei Țării Românești, Antim Ivireanul, a rămas ca o icoană vie în sufletele localnicilor din Siliștea Snagovului. Pentru tot ceea ce a înfăptuit marele cărturar și ierarh martir în țară și în Biserica Ortodoxă Română, pe care le-a slujit până la sacrificiu, la praznicul de joi, 27 septembrie, aceștia s-au adunat în număr mare în sânul bisericii Parohiei Siliștea Snagovului, să-i aducă un pios omagiu.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 422
Ziua de 27 septembrie a fost, așadar, o zi istorică pentru localnicii din Siliștea Snagovului, însetați de istoria, credința și tradițiile locului. Ore bune, săteni de toate vârstele, în ale căror inimi arde dragostea pentru țară și credință, au înălțat mulțimi de rugăciuni la Ceruri. Sub imboldul cântecelor bisericești, istorice și patriotice care au răsunat în sfântul lăcaș, ei au simțit, din nou, că a fi român și localnic al satului Siliștea Snagovului este un sentiment care înflorește nu doar de Ziua Națională, ci ori de câte ori în biserica lor este comemorat Sfântul Antim Ivireanul. Sfânt pe care acești oameni îl consideră, pe drept, cel mai vrednic arhiereu al Țării Românești, om dăruit de Dumnezeu din Ceruri să aducă o adevărată bogăție culturală și spirituală întregii Românii. Ca întotdeauna, printre cei care au asistat la slujba grandioasă săvârșită de soborul de preoți care a fost condus de părintele paroh Daniel Avram, s-au aflat și primarul Ion Samoilă și viceprimarul George Ghiulea, iubitori de țară, de neam și de credință.
Aproape din zorii zilei, parohia cu hramul Sfântului Nicolae și al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul s-a transformat într-o făclie dătătoare de lumină divină. Părintele Daniel Avram, înconjurat de un sobor de preoți, 12 la număr, asemeni Apostolilor Mântuitorului, a săvârșit o slujbă cu adevărat specială, în semn de omagiu și recunoștință pentru suferința marelui ierarh care și-a dat viața pentru apărarea credinței, a valorilor creștine și pentru toate darurile cu care i-a înzestrat pe săteni de-a lungul timpului. “Faptul că biserica noastră se află sub ocrotirea Sfântului Antim Ivireanul este un semn al prețuirii și al dragostei noastre pentru marele ierarh care prin bogăția științei sale a fost, este și va rămâne unul dintre stâlpii Bisericii Ortodoxe Române. Avem și o datorie morală să îl purtăm în gândurile și în rugăciunile noastre, să ne aducem aminte de viața, de lucrările și de pildele sale care au marcat hotarul duhovnicesc și au dus neamul românesc la mântuire. Numele său este strict legat de satul nostru. Aici, pe pământurile noastre a viețuit, aici a înființat prima tipografie, iar noi îi păstrăm o amintire frumoasă. Dar cel mai bun lucru pe care-l putem face este să fim model pentru toți ceilalți prin traiul nostru duhovnicesc, asemeni Sfântului Antim, nu doar să-i pomenim numele, ci să trăim exact așa cum a trăit el. Mulțumim domnului primar Ion Samoilă, domnului viceprimar George Florian Ghiulea, Consiliului Local și celor care ne sprijină necontenit! Le mulțumim tuturor celor care ni s-au alăturat astăzi în rugăciune!”, a spus părintele paroh Daniel Avram.
“Sunt mândră că evlaviosul nostru preot, Daniel Avram, a îndreptat o nedreptate istorică dând hramul bisericii pe cel al Sfântului Antim Ivireanul. Zona noastră este o zonă dăruită de Dumnezeu. Trăim pe un pământ minunat, plin de suferință dar și credință, dovadă stă Mănăstirea Snagovului, un pământ pe care oamenii au simțit nevoia să-și exprime credința în Dumnezeu. Trebuie să fim mândri, să transmitem această mândrie copiilor noștri și tuturor oamenilor ca Sfântul Antim să nu rămână doar un nume. Fiți mândri că trăiți pe același pământ cu Sfântul Antim! Mulțumim preotului că a dat acest hram!”. Aceasta este doar o scurtă selecție a unora dintre cele mai frumoase cuvântări rostite de prof. dr. Despina Mincu Georgescu, unul dintre creștinii locului, mândri că neamul acesta se ridică semeț din străfundurile istoriei prin credință, cultură și iubire de țară.
Copiii din Siliștea Snagovului, o lecție de credință, demnitate, bunătate și solidaritate
În Parohia Siliștea Snagovului, praznicul închinat Sfântului Antim Ivireanul s-a încheiat, cum nu se putea mai frumos, cu vocile îngerești ale elevilor din Gruiu, pregătiți și coordonați de doamna preoteasă Luminița Avram, prof. de religie, și doamna Geanina Călărașu, prof. de limba română. Printr-un regal de cântece patriotice, versuri care ne-au făcut să simțim că în pieptul nostru bate o inimă de român, copiii ne-au cucerit inimile tuturor celor care am asistat la rânduielile bisericești. Ne-au impresionat până la lacrimi. Și ne-au amintit, în cel mai minunat mod, că totuși românul greu încercat de suferință și neputință s-a ridicat deasupra vremurilor, oricât de greu i-ar fi fost, câtă vreme a rămas bun, demn, solidar și iubitor de Dumnezeu.