Capacitate crescută de transport
⬤ Soluția integrată aleasă pentru proiectul ”Lărgire la 4 benzi DN1A și măsuri de siguranță rutieră pe sectorul cuprins între Centura București și intersecția cu Șos. Chitila – Mogoșoaia” mai cuprinde un giratoriu și benzi suplimentare de acces între Centura București și DN1A
La sediul Primăriei Mogoșoaia a avut loc, săptămâna trecută, o ședință de lucru la care au participat primarul comunei, Paul Precup și personal tehnic al instituției, Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și cei ai SC Consitrans, societate care se ocupă de proiectare în cadrul obiectivului de investiții ”Lărgire la 4 benzi DN1A și măsuri de siguranță rutieră pe sectorul cuprins între Centura București și intersecția cu Șos. Chitila – Mogoșoaia”.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 584
”În urmă cu 4 luni a fost semnat contractul de proiectare, iar astăzi am văzut prima variantă de lucru. Și pot să vă prezint câteva date tehnice: la intersecția dintre DN1A și Șos. Chitila Pădure se va face un sens giratoriu; se va face un pasaj pietonal subteran dotat cu lift, la trecerea de pietoni din zona intrării în Parcul Mogoșoaia, pentru ca pietonii să traverseze în siguranță și traficul să fie mai fluid; se vor crea benzi suplimentare de acces între Centura București și DN1A, în zona pasajului Mogoșoaia, separate de giratoriul de sub pasaj. După realizarea Pasajului Mogoșoaia, traficul în comună s-a fluidizat și acum putem circula mult mai lejer. E loc însă și de mai bine, iar lărgirea DN1A va duce îmbunătățirea pe care ne-o dorim”, a declarat Paul Precup.
Irinel Scrioșteanu a explicat, de asemenea, că proiectantul a prezentat prima variantă de lucru. ”Iar dintre cele două soluții prezentate la ședință, s-a ales că pentru intersecția dintre DN1A și Șos. Chitila Pădure este mai eficientă soluția realizării unui giratoriu decât semaforizarea acesteia. La trecerea de pietoni din zona intrării în Parcul Mogoșoaia, a fost prezentată și acceptată varianta de realizare a unui pasaj pietonal subteran, dotat cu lift. Și a fost propusă și agreată și crearea unor benzi suplimentare de acces între Centura București și DN1A, în zona pasajului Mogoșoaia, separate de giratoriul de sub pasaj. I-am cerut proiectantului să finalizăm documentația în cel mai scurt timp, ca să aprobăm indicatorii tehnico-economici și să putem demara rapid procedurile de expropriere pe zonele în care va fi necesar acest lucru, precum și licitația pentru execuția lucrărilor. Tronsonul de drum național, cu o lungime de circa 1,2 km, traversează zona de intravilan a localității Mogoșoaia și este mărginit de proprietăți destinate rezidenței sau activităților comerciale. Este o măsură suplimentară de creștere a capacității de transport în zona Centurii Bucureștiului, precum și a DN1A”, a subliniat secretarul de stat.
Experiență în dezvoltarea infrastructurii de transport
Compania Consitrans a fost, în noiembrie 2021, singurul ofertant pentru proiectarea obiectivului ”Lărgire la 4 benzi DN1A și măsuri de siguranță rutieră pe sectorul cuprins între Centura București și intersecția cu Șos. Chitila – Mogoșoaia”. Valoarea estimată a contractului era cuprinsă între 292.079,45 și 344.275,71 lei fără TVA, precizându-se că proiectul va fi finanțat din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Consitrans este o companie de inginerie civilă, proiectare și consultanță în sectorul infrastructurii românești. ”Inginerii noștri, proiectanți și consultanți în managementul construcţiilor sunt mobilizați pentru a răspunde provocărilor clienților noștri cu noi analize și soluții adaptate, pe termen lung. Scopul nostru este de a menţine un rol în desfășurarea eficientă a programelor UE, viziunea noastră susţinând dezvoltarea infrastructurii de transport ca un catalizator pentru activarea creșterii economice pe termen lung în România. Prin adoptarea unor standarde de calitate riguroase în activitatea pe care o desfășurăm în cadrul diferitelor comunități și areale, suntem mândri să contribuim la dezvoltarea durabilă și creșterea calităţii vieții în zonele respective”, afirmă reprezentanții companiei.