Zeci de mii de cetățeni din București și Ilfov au fost afectați de lipsa accesului la transportul public

Greva angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti a continuat, luni, fiind a cincea zi în care cei mai mulți dintre şoferi au refuzat să iasă pe traseu, protestul afectând astfel întreaga zonă metropolitană București – Ilfov.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 584

Protestul angajaților de la STB a continuat luni când, deși a fost sărbătoare legală, cu ocazia zilei Unirii Principatelor, prin urmare zi liberă, bucureștenii, dar și ilfovenii care trebuiau să meargă la muncă, la cumpărături, aveau probleme de rezolvat sau își doreau, pur și simplu, să meargă la plimbare, au avut de suferit.  

Să nu uităm faptul că STB acoperă, prin zeci de linii de autobuze, transportul regional, făcând legătura între București și localitățile din județul Ilfov. Așadar, nu doar bucureștenii au avut de suferit din cauza protestului declanșat pe 20 ianuarie de STB, ci și zeci de mii de ilfoveni care vin zilnic în Capitală, la serviciu sau la școală sau pentru orice fel de treabă.

Luni dimineață, doar o parte dintre șoferi și vatmani au ieșit pe traseu, la fel ca duminică. Cei mai mulți au rămas pe loc, pentru că sindicaliștii și-au menținut poziția: demisia directorului societății de transport, dar și pe cea a primarului Capitalei.  Pe străzile din Capitală, cât și pe trasele regionale din județul Ilfov, au circulat luni doar o cincime din vehiculele Societății de Tranport București (STB) programate să iasă pe traseu. Pentru cetățenii care își doreau să ajungă la Aeroportul Internațional Otopeni, de exemplu, potrivit informațiilor obținute de Jurnalul de Ilfov de la operatorii liniei de relații cu publicul, a funcționat, toată ziua de luni, un singur autobuz al liniei speciale 783, făcând legătura cu Piața Unirii din București. De altfel, întrebând operatoarea de la relații publice a STB ce ne sfătuiește, dacă avem planuri de călătorie dinspre București spre localitățile ilfovene, sau invers, aceasta ne-a spus că ar fi mai bine să nu ne bazăm pe mijloacele de transport în comun ale STB cunoscute, pentru că nu are o evidență a liniilor funcționale și există ­mari șanse să așteptăm fără succes autobuzul regional pe care îl dorim sau cu care suntem obișnuiți să circulăm.

În București, un număr de 190 de vehicule erau pe traseu luni, la ora 13:00, dintr-un total programat de 762, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate Agerpres de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.

Astfel, pe traseele din Capitală circulau la ora 13:00 un număr de 78 de tramvaie, dintr-un total programat de 171, respectiv 66 de troleibuze din 100 de vehicule programate, în timp ce numărul autobuzelor era de 46, dintr-un total de 491 de autobuze programate pentru luni.

Din toate depourile şi autobazele Capitalei au ieşit luni vehicule pe traseu, dar autobuzele au continuat să fie cele mai puţin prezente în trafic. Adrian Criț, directorul STB, a declarat luni dimineață că situația financiară a companiei este grav afectată după aceste cinci zile de grevă și că se va afla în imposibilitatea plății salariaților, cei care nu vin la muncă fiind responsabili. Liderul de sindicat Vasile Petrariu a anunțat, la rândul său, că demisionează din funcția de consilier general și membru PSD.

Directorul STB acuză presiuni

Luni, la ora 06.00, în a cincea zi de grevă a angajaților de la Societatea de Transport București, din unitățile Dudești, Giurgiului, Bujoreni, Nordului, Alexandria și Militari, niciun vehicul nu a ieșit pe traseu. Duminică dimineața, mai mulţi conducători de troleibuz ieşiţi pe traseu „s-au întors tremurând” în Depoul Berceni şi nu au mai ieşit pe traseu, după ce au fost presaţi de liderii de sindicat, a declarat, duminică, directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, într-o conferinţă de presă.

Angajaţii STB au intrat joi dimineaţa, pe 20 ianuarie, în grevă generală, acuzând că revendicările lor privind creşterile salariale nu au fost soluţionate, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii. Reprezentanţii Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti au susţinut în repetate rânduri că nu este vorba de o grevă, ci de o încetare voluntară a lucrului de către salariaţii de la STB SA şi au transmis că nu au iniţiat, iar sindicatul nu a organizat, prezentul protest. 

Greva ilegală, conform Tribunalului București

Tribunalul Bucureşti a decis vineri că greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) este ilegală. Cu toate acestea, doar o parte din angajați au reluat lucrul. Șoferii care au ieșit ar fi fost în continuare amenințați de protestatari. Directorul general Adrian Criț a spus că prejudiciul în urma primelor trei zile de grevă se ridică la peste 20 de milioane de lei și că banii vor fi recuperați în instanță de la organizatorii grevei declarate ilegală de Tribunalul București. „Am notificat toți angajații cu privire la sarcinile de serviciu, am formulat plângeri penale contra celor care au declanșat greva ilegală Aplicăm tot ce e scris în Codul Muncii contra angajaților care nu și-au îndeplinit sarcina de serviciu. Se fac listele cu persoanele care au încălcat contractul colectiv de muncă, situația trebuie remediată. Cine nu e prezent la muncă trei zile consecutiv, va avea contractul de muncă desfăcut. Ne dorim personal de calitate, vom fi mai duri în selecția personalului. Salariile în STB sunt motivante. Sunt mii de angajați, nu spun că vor pleca toți. Vom declanșa cercetare disciplinară, nu o fac eu. Se va analiza caz cu caz. Sunt liste cu cei care nu s-au prezentat la muncă. După ce se vor verifica, se fac comisii de analize, se notifică angajații și facem ce scrie în contract”, a spus directorul STB.

Adrian Criț a anunțat că se fac angajări la STB

Adrian Criț a anunțat și că a publicat pe site-ul STB anunț de angajare pentru șoferi de autobuze. ”Nu ne mai permitem să fim captivi unor angajați care au căzut pradă manipulării și protestează fără să aibă nicio dorință. Se dorește doar demisia mea. Cei care nu revin la locul de muncă sunt responsabili pentru neplata salariilor.  Forma de protest cum e precizată în decizia tribunalului e ilegală. De cinci zile se încalcă legea. Salariații care doresc să iasă pe traseu sunt amenințați. Le mulțumesc celor care au ieșit pe traseu. O să discut cu șefii de autobaze și de depouri. Caracatița din această instituție trebuie să fie stârpită. Împreună putem oferi condiții mai bune de transport călătorilor. Va exista dosar deschis și pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cu acele mitinguri. Cum ne protejăm la nuntă, botez, așa trebuie să respectăm legea cu toții peste tot“, a declarat directorul STB, Adrian Criț.

„Oamenii sunt conștienți că amenințările, șantajul îi determină să fie mai mobilizați. Cei care ne amenință ar face bine să vină cu o soluție. Mesajele transmise escaladează conflictul. Astăzi îmi dau demisia din funcția de consilier general și din Partidul Social Democrat. Acest protest nu are nicio conotație politică“, a anunțat liderul de sindicat Vasile Petrariu. El a spus că marți vor fi la muncă doar 10% dintre șoferi. De altfel, Petrariu a transmis un mesaj luni pe Facebook, în care susține că protestul nu este politic și îl acuză pe Nicușor Dan că nu a oferit nicio soluție angajaților STB și că este singurul responsabil pentru situația creată. Oamenii cer un nou contract colectiv de muncă, salarii majorate și demisia actualului director. Potrivit sindicaliștilor, un șofer de la STB câștigă, în prezent, aproximativ 4.000 de lei brut, deși lucrează sâmbăta, duminica și în alte zile libere.

Primarul general Nicușor Dan a declarat că mulți dintre angajații Societății de Transport București (STB) și-au reluat, duminică, activitatea și sunt mult mai mulți șoferi și vatmani care ar fi ieșit la lucru dacă nu ar fi fost „intimidați” de sindicat. „Mulți angajați STB și-au reluat azi (duminică – n.r.) activitatea. Am avut pe traseu 65% dintre tramvaie și troleibuze și un număr mic de autobuze. Salut decizia celor care au înțeles că rezolvarea problemelor se face prin dialog, respectând legea”, a spus primarul general Nicușor Dan, pe Facebook.

Ultima oră

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Bucureşti a decis, în şedinţa de luni, să trimită Societăţii de Transport Bucureşti (STB) mai multe solicitări, printre care să sesizeze formal la 112 orice situaţie nelegală şi să declanşeze proceduri atât pe parte penală, cât şi disciplinară în legătură cu greva ilegală, anunţă Andrei Rigu, consilier general USR, preşedintele Comisiei juridice şi de disciplină, într-o postare pe Facebook.