Ce înseamnă amenajarea unui lac pe care să se poată desfășura un campionat mondial de pescuit sportiv la crap? „În primul rând multă pasiune și muncă, susținute de investiții pe măsură”, explică Vlad Parfene, unul dintre administratorii Complexului de la Tâncăbești.
În fiecare an, Complexul Two Lakes Two Brothers Tâncăbești organizează 23 de competiții de pescuit sportiv din care cel puțin trei sunt concursuri cu scop caritabil. Sumele strânse cu aceste ocazii, inclusiv din donații, sunt oferite pentru ajutorarea unor cazuri sociale ale copiilor din comunele Snagov și Periș. Astfel sunt ajutați copii ce suferă de maladii grave – SIDA, leucemie, cancer și altele. Competițiile, dintre care multe se bucură de participare internațională, se întind pe parcursul a 96 sau 120 de ore.
„Este o situatie generală grea în societatea anului 2011 în care clar, situațiile care lasă sa se întrevadă o nișă pe care dacă ai curajul să intri și nu o și susții este clar că poate fi ușor sortită eșecului, iar cei care o apucă pe o asemenea cale pot fi considerați ori nebuni ori oameni de geniu, diferența neținând decât de denumire”, spune Vlad Parfene.
Pe termen lung, modul de organizare a activității Complexului Tâncăbești de pescuit sportiv la speciile consacrate (crap, cteno, somn, știucă și șalău) sau de pisci-cultură la speciile de randament (novac și crap chinezesc), s-a dovedit viabil, prestigiul la pescuit sportiv a crescut în capturi de top, sistemul practicat este strict de „catch & release”, meniul îmbunătățit an de an, toate acestea sunt completate de multă grijă față de natură, față de curățenie, de îngrijirea lacurilor, a malurilor și a digurilor, de plantarea de salcii umbroase și alte specii de copaci, acestea sunt aspecte prin care Complexul Tâncăbești a devenit o locație foarte căutată. Investițiile sunt constante și se știe că investițiile în mediu pentru dezvoltarea faunei și florei cât și a unui mediu piscicol bogat în capturi calitative și cantitative durează ani de zile, ast-fel că efortul din ultimii ani a dovedit că a meritat sacrificiile și munca depusă, eforturi care sunt menținute și în continuare. Anul trecut, de exemplu, lacul Tâncăbești 1 a fost populat cu peste patru tone de pește, fiecare exemplar având de la 10 kg în sus. Asemenea exemplare au și un preț pe măsură, costând 10 euro pe kilogram. Dacă se adaugă costul transportului, al îngrijirilor și al costurilor de amenajare al standurilor sumele investite anual se ridică la valori semnificative. De subliniat că din cauza litigiiilor administratorii nu au putut apela la fonduri europene de dezvoltare, toate fondurile reprezentând profitul reinvestit și credite bancare.
Organizarea unor concursuri internaționale, posibil chiar și un Campionat Mondial de Pescuit la Crap, presupune eforturi de anvergură. Săptămâna trecută când am efectuat documentarea, se afla în plină desfășurare Concursul Internațional de Pescuit la Crap „Crapmania”, competiție ajunsă la cea de a X-a ediție. La această ediție aniversară participă 33 de echipe a câte trei pescari. Echipele rerezintă țări precum România, Slovenia, Serbia, Ungaria, Sudan, Turcia și Germania. Jurizarea are în ve-dere împărțirea în trei sectoare valorice A, B și C, fiecare sector cu câte 11 standuri. Se premiază primele trei locuri de pe fiecare sector în funcție de cantitatea totală a peștilor pescuiți și calitatea, adică punctajul acordat celor mai mari șapte pești prinși. De asemenea se oferă Captura Competiției (cel mai mare pește din concurs) și bineînțeles Marele Premiu – pentru pescarii care au cea mai mare cantitate de pește prins și cea mai bună calitate.
Pentru viitor, prin munca asiduă, prin investiții majore și omogene cu natura și în infrastructura bazei complexului, prin căutarea și găsirea tot timpul de noi oportunități de satisfacere a necesităților clienților, societatea nu poate decât să meargă pe o cale de dezvoltare și să devină un punct de referință în turism și în pescui-tul sportiv de performanță.