Patru Grupuri de Acţiune Locală, constituite în Ilfov

Consilierii județeni ilfoveni au aprobat, pe 20 mai a.c., proiectul de hotărâre privind încheierea acordurilor de parteneriat între județul Ilfov, prin Consiliul Judeţean Ilfov (CJI) – cu unele unităţi administrativ teritoriale din judeţ şi cu entităţi private, în vederea Accesării Măsurii 19, Dezvoltarea Locală a LEADER. 

Concret, este vorba de 4 parteneriate încheiate – între județul Ilfov – CJI și Vidra – CL Vidra, Dărăști – CL Dărăști, 1 Decembrie – CL 1 Decembrie, Copăceni – CL Copăceni și parteneri privați, – între Ilfov, reprezentat de CJI și Clinceni – CL Clinceni, Domnești – CL Domnești, Ciorogârla – CL Ciorogârla și, de asemenea, entități private – între Ilfov, prin CJI și Tunari – CL Tunari, Dascălu – CL Dascălu, Moara Vlăsiei – CL Moara Vlăsiei, Gruiu – CL Gruiu, Petrăchioaia – CL Petrăchioaia, Ștefăneștii de Jos – CL Ștefăneștii de Jos și entități private și – între Ilfov – CJI și Mogoșoaia – CL Mogoșoaia, Corbeanca – CL Corbeanca, Periș – CL Periș și o serie de parteneri privați. Denumirile parteneriatelor, respectiv ale viitoarelor asociații vor fi, în ordinea parteneriatelor prezentate mai sus – GAL (Grup de Acțiune Locală) SABAR Ilfov Sud, GAL ILFOVĂȚ Ilfov Sud Vest, GAL VLĂSIA Ilfov Nord Est și GAL COCIOVALIȘTEA Ilfov Nord Vest.

 

LEADER – o abordare cu noi oportunități

Programul LEADER (al Uniunii Europene) reprezintă o abordare ce oferă noi oportunități de dezvoltare rurală, punând bazele identificării nevoilor locale, întăririi capacității de dezvoltare și implementării strategiilor locale de dezvoltare, în vederea conservării patrimoniului rural și cultural, dezvoltării mediului economic și îmbunătățirii abilităților organizatorice ale comunităților locale.

Grupurile de Acțiune Locală (GAL-urile) – sunt parteneriate public-privat active, constituite din re­prezentanți ai sectorului public, al celui privat, al societății civile, de­semnați dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului.

Această formulă reprezintă trasformarea în realitate a potențialului pe care comunitățile locale îl pot valorifica pentru a se putea înscrie în noua abordare a satului european, o abordare ce încurajează întoarcerea și/sau stabilirea tinerilor în teritoriul ­LEADER și dezvoltarea economică, socială și culturală a acestuia. Pentru a sprijini acest demers, se pune accentul pe stimularea parteneriatelor, transferul de cunoștințe și implementarea inițiativelor inovative, dar, mai ales, pe implicarea reală a ce­tățenilor în deciziile strategice pe termen lung.

Pentru implementarea abordării LEADER și a GAL-urilor a fost identificată o posibilitate de finanțare prin intermediul Programului Național de Devoltare Rurală 2014-2020, Măsura 19 – Dezvoltarea locală a LEADER – Submăsura 19.1 – ”Sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală”.

În perioada de finanțare europeană 2007-2013, la nivelul județului Ilfov nu a existat constituit niciun GAL, chiar dacă a existat o inițiativă de acest gen, însă ea nu a fost dusă la bun sfârșit.