Pe harta metropolitană a Bucureștiului, zona care oferă sportivilor pasionați de duatlon și triatlon condiții excelente de concurs este orașul Buftea. Parcul Știrbey, Lacul Buftea și zona rezidențială a orașului vor fi gazdele primei ediții a Campionatului SE European de Duatlon, o șansă în plus pentru relansare turistică și economică.

Articol apărut în nr. 346 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

duatlon

Lansarea primei ediții a Campionatului SE European de Duatlon, ce va avea loc în data de 22 aprilie, a fost marcată printr-o conferință de presă la Palatul Știrbey, din orașul ilfovean Buftea.

Relansarea sportului de ma­să se consolidează astfel în țara noastră, iar sfera duatlonului/triatlonului se extinde la nivel internațional prin participarea sportivilor din 15 țări.

Alături de multiplul campion național la duatlon și triatlon, deținător a două titluri de campion balcanic, Ciprian Bălănescu, au mai fost pre­zenți președintele Fede­rației Române de Triatlon, Peter Klosz, primarul oraşului Buftea, Gheorghe Pistol, și reprezentantul orga­nizatorului, Asociația Pegas Triatlon Club, Cosmin Rogoveanu.

În Buftea, sportul a devenit un stil de viață

Primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, a explicat că impactul pozitiv al ultimelor evenimente sportive de duatlon şi triatlon a determinat  instituția locală pe care o reprezintă să continue să susțină astfel de acțiuni. ”Suntem onorați să găzduim o astfel de balcaniadă la Buftea și încercăm, de la an la an, să îmbunătățim condițiile de desfășurare. La Buftea, sportul a devenit un stil de viață și asta o poate confirma Clubul Municipal pe care îl avem în oraș, un club cu 700 de copii înscriși la 16 discipline. Toți copiii beneficiază gratuit de sport, iar una dintre discipline este și atletismul. Ne dorim să avem cât mai mulți concurenți la linia de start, să chemăm buftenii, ilfovenii, bucureștenii să facă mișcare, să facă sport pentru o viață frumoasă și sănătoasă”, a declarat Gheorghe Pistol.  Edilul a mai adăugat că Primăria Buftea a investit și în îmbunătățirea infrastructurii, pentru a putea face față bunei desfășurări a unei competiții interna­ționale.  Edilul a menționat asfaltarea, salubrizarea și chiar strângerea câinilor fără stăpân.

Anul trecut, ponderea concurenților prezenți la concursurile de duatlon și triatlon de la Buftea a reprezentat  7% din totalul participanților la nivel național la toate cele 19 competiții organizate, cu mult peste media europeană.

Noutăți pentru competiția acestei primăveri

Impactul pozitiv al concursurilor organizate în anii anteriori în orașul Buftea a poziționat localitatea pe harta orașelor europene în care se organizează în mod tradițional astfel de evenimente. Aces­­ta este și motivul pen­­tru care Federația Română de Triatlon a propus în Congresul European al Federațiilor de Triatlon ca Buftea să găzduiască în acest an Campionatul SE European de Duatlon, iar propunerea a fost admisă.

Vicepreședintele ”Pegas Triatlon Club”, Cosmin Rogoveanu, a povestit că până acum înscrierile la Campionatul SE European de Duatlon le-au depășit pe cele de la evenimentul sportiv de anul trecut: ”Până la finalul perioadei de înscriere, ne așteptăm la dublarea numărului, adică la 600 de concurenți, iar participarea feminină și locală are o pondere de peste 27% și, respectiv, peste 10%”.

Cosmin Rogoveanu a mai menționat că, pentru competiția din acest an, față de anul trecut,  există câteva deosebiri și îmbunătățiri. Au fost creat categorii distincte pentru performanță și vârstă, introducându-se grupe diferite pentru categorii peste 40-45 de ani și copii. Se va concura pe distanțele standard pe care le presupune un concurs de duatlon sprint, ceea ce presupune 5 km de alergare, 20 km ciclism și alți 2,5 km de alergare. Toți concurenții care vor ajunge la linia de finish vor primi medalii speciale, turnate și personalizate, având și panglică personalizată cu noul logo al campionatului. Există, apoi, și în acest an tricouri tehnice distincte pentru triatlon și duatlon. Se va face clasament separat sportivilor de elită, față de amatori.  Sportivii de elită vor concura distinct și vor puncta într-un clasament aparte față de amatori, care vor fi premiați în funcție de categoriile de vârstă la care se încadrează. Există două categorii noi de vârstă, una de cadeți, de 13-15 ani, și una pentru categoria de vârstă plus 60 de ani.

Sportivul Ciprian Bălănescu, multiplu campion național la duatlon de 12 ori, de altfel câștigătorul primei ediții a duatlonului de la Buftea din 2014, a declarat că își dorește să facă o cursă foarte bună, pentru care s-a antrenat foarte mult în iarnă, participând timp de o lună și la un stagiu de pregătire în Portugalia. El a mărturisit că triatlonul este un sport scump, dacă îl practici la nivel de performanță, iar munca este pe măsură: ”Săptămânal, parcurg 350 de kilometri cu bicicleta, alerg 150 de kilometri și înot 13 kilometri”.

Președintele Fede­ra­ției Române de Triatlon, Peter Klosz, a abordat tema evoluției  triatlonului și a duatlonului în România, precum și cea legată de starea sportului de masă din România. Duatlonul, care înseamnă alergare, ciclism, alergare, și triatlonul (înot, ciclism, alergare), fac parte din categoria sporturilor complexe care îmbină mai multe discipline și care câștigă din ce în ce mai multă simpatie în rândul celor pasionați de sport și mișcare în aer liber. ”România este chiar una dintre puținele țări din regiune care găzduiește deja patru evenimente in­ternaționale de acest gen, anul acesta”, a spus pre­șe­dintele Federației Ro­mâne de Triatlon. Numărul participanților în România a crescut în ultimii opt ani de peste 10 ori, doar în ultimii șase ani numărul sportivilor crescând de la 1.088, în 2010, la 7.095 în anul 2016. Această dezvoltare nu era posibilă decât prin creșterea numărului competițiilor de profil și a ameliorării calității și condițiilor de desfășurare.