@ Copiii-artiști proveniți din familii defavorizate au mizat pe generozitatea comunității, pentru îndeplinirea dorinței lor de a merge în excursie la mare sau la munte, în 2023 @ ”Caritate” a fost cuvântul de ordine al târgului, colindele au încântat inimile, iar Moș Crăciun a rămas cu sacul aproape gol
Sala de Sport din B-dul. Biruinței 70, oraș Pantelimon, a fost neîncăpătoare, sâmbătă, 17 decembrie, atunci când comunitatea a răspuns, cu drag, ”prezent”, invitației Direcției de Asistență Socială Pantelimon, din cadrul Primăriei, și Asociației OMIS – asociaţie cu sediul în Pantelimon, tânără şi ambiţioasă, alcătuită din oameni cu experinţă în slujba binelui și artei carității, de a participa la a doua ediție a Târgului de Crăciun.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 631, ediția print
A fost un târg de Crăciun caritabil, cu multe surprize, cu voie bună, cu tombolă, Moș, sanie, reni și cadouri, cu scenă și artiști, dar mai ales cu multe lucrări de pictură realizate de copiii de la Atelierul de pictură al Centrului de zi ”Căsuța Speranței”, copii din localitate, care provin din familii defavorizate, cu risc de excluziune socială, ale căror venituri sunt insuficiente pentru acoperirea nevoilor în scopul prevenirii abandonului școlar și familial sau instituționalizării.
Așadar, sub motto-ul ”Picturi care vorbesc”, 20 de copii cu vârste între 6 și 14 ani, îndrumați de artistul plastic Roxana Vlad, au expus cele mai frumoase picturi în acril, pe un perete al sălii de sport sau pe șevalete, pentru a fi admirate și achiziționate contra unor donații. ”Scopul principal al acestui atelier de pictură este dezvoltarea creativității și imaginației, încurajarea exprimării emoțiilor, creșterea gândirii pozitive și mai ales a stimei de sine a copiilor, precum și promovarea și susținerea copiilor talentați, dar fără posibilități financiare, în domeniul artei”, ne-a spus Roxana Vlad.
Toate donațiile, pentru visul copiilor de la ”Căsuța Speranței”
Au fost multe urne pentru donații, pentru că tot ceea a fost expus s-a achiziționat astfel, doritorii oferind oricât de puțin sau de mult au apreciat pentru cărțile oferite pentru eveniment de către Editura Rotolino, globulețele de sticlă pictate manual, fabricate la Pucioasa, îngerașii din hârtie colorată confecționați de copiii de la ”Căsuța Speranței”, limonada, ceaiul sau ciocolata caldă, ștrudelele cu mere, bezelele pregătite de organizatori etc. Toți banii strânși merg către ”Căsuța Speranței”, pentru ca cei aflați în nevoie să fie ajutați, visul copiilor fiind acela ca anul viitor, în vară, să ajungă într-o excursie la multe sau la mare. De altfel, pe un ecran gigantic au rulat, pe toată perioada desfășurării târgului, imagini cu activități ale copiilor la ”Căsuța Speranței”, iar cei prezenți au fost încântați să le vadă zâmbetul fericit atunci când fac ceea ce le place, îi formează, îi ajută!
Colinde, dans și voie bună!
Au fost ateliere de pictură, cabină foto cu accesorii specifice Crăciunului, un Moș generos, care a venit cu sania trasă de reni și a oprit lângă un brad frumos împodobit în vecinătatea scenei, ca să ofere tuturor copiilor cadouri, au fost reprezentanți ai administrației locale și spectacol de calitate. Acesta a fost deschis cu ”Bătușita”, dans folcloric stilizat al trupei ”The New”, coordonată de Aura Constantin, după care, pe scenă au urcat colindătorii din corul Asociației Sf. Ierarh Alexandru și Sf. Parascheva, format din absolvenți de Teologie, corul OMIS, format din copii coordonați de prof. Ana Ramona Urjan, artist de muzică populară și prof. de canto popular la Colegiul Național de Arte ”Dinu Lippati”, din București și corul Nepsis, din Pantelimon, format din adulți și copii, coordonat de Cristian Iordache și Biserica Sf. Mihail și Gavriil din oraș.
Trupa de dans ”Trei păzește” a adus în fața publicului dansatori tineri, participanți la numeroase festivaluri și emisiuni TV.
Primarul Marian Ivan a dorit să transmită celor prezenți încântarea dumnealui față de numărul impresionant al celor care au dorit să doneze pentru copiii de la ”Căsuța Speranței”, și edilul achiziționând, evident, câteva lucrări ale micilor artiști. Acesta a urat tuturor ”Sărbători fericite!”, sănătate și putere de muncă, cu speranța că 2023 va fi un an mai bun decât 2022!
Printre vizitatorii Târgului de Crăciun din orașul Pantelimon s-a aflat, la un moment dat, Smiley, îndrăgitul cântăreț, locuitor al orașului Pantelimon, fiind primit cu multă simpatie de către copiii care au dorit să-și facă fotografii lângă vedeta preferată. Artistul a admirat picturile și a ales lucrarea Nataliei – o fetiță timidă, de 9 ani, împliniți chiar pe 17 decembrie. Pictura ei, reprezentând o domnișoară plimbăreață prin ploaie, sub o umbrelă roșie, a fost expusă cu solicitarea unei donații de minimum 90 de lei, însă Smiley a fost mai generos și a oferit cu drag pentru copiii ”Căsuței Speranței”.