APIA a realizat în 10 zile plăţi în avans în contul Cererii unice de plată în anul 2022 pentru mai mult de 500.000 de fermieri, valoarea acestora fiind de 915 milioane de euro, a declarat vineri, 29 octombrie, Adrian Pintea, director general APIA.

El a afirmat că APIA s-a remarcat în mai bine de un deceniu ca un leader al absorbţiei fondurilor europene în domeniul agriculturii, cu peste 35 de miliarde de euro absorbite din fonduri europene, la care se adaugă şi fondurile din bugetul naţional, cu o medie anuală a absorbţiei acestora de peste 96% şi, de asemenea, cu peste 100 de forme de sprijin.

„În ceea ce priveşte fondurile pe care APIA le-a implementat şi le-a gestionat în această programare, fondul agenţiei pe care APIA este responsabilă să-l gestioneze, şi anume FEGA (Fondul european de garantare agricolă – n.r..) din alocarea 2015 – 2021, de 13,29 miliarde de euro, au fost plătiţi către fermierii noştri 12,51 de miliarde de euro. De asemenea, din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, măsurile delegate pe care le avem de la colegii noştri, de la AFIR, din alocarea totală de 4,47 de miliarde APIA a plătit peste 3,6 miliarde de euro. La cele două fonduri se adaugă şi fondurile alocate prin bugetul naţional”, a subliniat Adrian Pintea. 

Directorul APIA a prezentat şi dificultăţile întâmpinate în procesul de implementare. El a menţionat că pe primul loc este lipsa cadastrului. De asemenea, el a mai amintit de reziliere unilaterală a contactul de arendă şi imposibilitatea continuării angajamentelor asumate şi numărul mare al cererilor specifice anumitor pachete.

Peste 1 miliard de euro suma pentru plata avansului

APIA a demarat duminică, 16 octombrie, campania de plată în avans a fermierilor care au depus Cereri unice de plată în anul 2022, suma totală fiind de peste 1 miliard de euro, potrivit unui comunicat al Agenției de Plăți. 

Cuantumurile pentru anul de cerere 2022 au fost stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 1209/2022 privind stabilirea pentru anul 2022 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri şi prin Hotărârea de Guvern nr. 1155/2022 privind aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2022.

În ceea ce priveşte nivelul avansurilor pentru plăţile directe şi pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafaţă şi de animale, statele membre pot plăti avansuri de până la 70% în cazul plăţilor directe enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 şi de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale, prevăzut la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.624